Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:12 13.07.25 
Взаимопомощ
   >> Счетоводство
*Кратък преглед

Тема Осигуровки, майчинство и др. неприятностинови  
Автор ДЖAЯ (новак)
Публикувано28.10.05 15:25

Здравейте, ... *В клуб бъдещи и настоящи майки написах "мами", ама тук не върви) ...
Ще задам въпрос от името на приятелка, която много обичам и искам да й бъда полезна.
Въпросната девойка е бременна, в края на 3 месец е. Има хлапе, което скоро стана на 5 годинки, момченце (Вики). Разбира се, сега много й се иска да има момиченце, нищо че се стряска от желанието на Вики, то да се казва Тарзан.)) Приятелката ми работи от 3 години като учителка, но не е на постоянен трудов договор, а замества. Опасенията й са, че тъй като е с непостоянен договор, няма да й плащат майчинството. А вариантът тримата да бъдат издържани само от заплатата на таткото е доста несигурен.
Има ли някой представа дали опасенията й са верни, или майчинство се получава, независимо от типа договор.
Аз й предложих вариант на фиктивно назначаване някъде, където тя да си внася осигуровките. Според нея обаче, трябва да продължи да внася тези осигуровки от себе си и по време на майчинството си. Което отново утежнява решението.
Ще ви бъда много благодарна, ако можете да ми дадете някакъв съвет по въпроса. Дали нещата стоят така, или не?
Аз съм малко далеч все още от тези административни подробности, ако някъде не съм се изразила точно-моля да ме извините.

Тема Re: Осигуровки, майчинство и др. неприятностинови [re: ДЖAЯ]  
Автор TRZ-to ()
Публикувано28.10.05 15:48

независимо дали замества или е на постоянна работа, докато работи ще получава майчинство. Ако не работи пак ще получава, но една година чруз социални грижи.
Пък за Тарзан, що не? Оригинално е. Като "Маугли", например. Или Джиминукунукуапуахуа /о-о-о-о, Тони-и-и-и/

Пък за обръщението...Тук можело да напишеш "Здравейте сдухани счетоводители и ТРЗ-тааааа" и ти гарантирам, че твоята тема няма да пада поне 5 дни от челното място /айде бе колеги, олабихте ли вече?/

Редактирано от TRZ-to на 28.10.05 15:51.

Тема Re: Осигуровки, майчинство и др. неприятностинови [re: ДЖAЯ]  
Автор:) (Нерегистриран)
Публикувано28.10.05 15:51

джая, скъпа, опасенията на приятелката ти са донякъде основателни. обезщетение за майчинство ще получава така или иначе. въпросът е докога. щом като работи като учителка и е в третия месец според мен нещата стоят така: след като роди (а това се пада някъде април месец, нали), ще започне да получава майчинството си от работодателя. най-вероятно срочният й трудов договор ще изтече в края на август (почти съм сигурна, че ще откажат да й го подновят). тогава майчинството се прехвърля към социални грижи. в този случай обаче размера на обезщетението е 100 лв. и се получава до навършване на 1 год. на детето, а не на две! освен това през този период няма да й се води трудов стаж! върви та ставай после учител:)

Тема Re: Осигуровки, майчинство и др. неприятностинови [re: :)]  
Авторблara (Нерегистриран)
Публикувано28.10.05 18:55

Малка корекция все пак. Съгласно кодекса на труда трудов стаж се признава на майката дори и да няма трудово правоотношение. За справка чл.354 т.6 от КТ
За по лесно:
"Време, което се признава за трудов стаж, без да е съществувало трудово правоотношение

Чл.354. (изм.,ДВ,бр.100 от 1992 г.) За трудов стаж се признава и времето, през което не е съществувало трудово правоотношение в следните случаи:
1. работникът или служителят е бил без работа поради уволнение, което е признато за незаконно от компетентните органи - от датата на уволнението до възстановяването му на работа;
2. уволненият поради задържане от органите на властта е останал без работа в резултат на това уволнение, когато не е бил привлечен като обвиняем, бил е оправдан или наказателното преследване е било прекратено поради това, че не е извършил деянието или че извършеното деяние не съставлява престъпление;
3. лицето е изтърпявало наказание "лишаване от свобода", което впоследствие е признато по съответния ред за неоснователно наложено;
4. трудоустроеният или бременната работничка или служителка не работи, тъй като не е предоставена подходяща работа от работодателя съобразно предписанието на здравните органи;
5. работникът или служителят е останал без работа поради незаконно задържане на трудовата книжка;
6. майката, бащата, осиновителката или осиновителят се грижи за отглеждане на дете до навършване на 3-годишна възраст;
7. (изм.,ДВ,бр.2 от 1996 г.) работникът или служителят е останал без работа и е получавал обезщетения за безработица, или е бил включен в школи и курсове за преквалификация;
8. в други случаи, установени от Министерския съвет; "

виж за осигурителен сигурно не се признава

Тема Re: Осигуровки, майчинство и др. неприятностинови [re: блara]  
Автор kyмaнич (ентусиаст)
Публикувано29.10.05 10:08

И малка корекция на корекцията: Времето за отглеждане на дете до 3 год. възраст без наличие на трудово правоотношение се признава за осигурителен стаж за пенсиониране - чл. 9 ал. 7 КСО:

(7) За осигурителен стаж при пенсиониране се зачита периодът на наборна или мирновременна алтернативна служба и времето, през което неработеща майка е гледала дете до 3-годишна възраст. За тези периоди се внасят осигурителни вноски в размера за фонд "Пенсии" за сметка на републиканския бюджет върху минималната работна заплата към датата на отпускане на пенсията.

Тема Re: Осигуровки, майчинство и др. неприятностинови [re: kyмaнич]  
АвторEли (Нерегистриран)
Публикувано29.10.05 23:56

Какъв е проблема с приателската фирма? Трябва да си плати няколко осигуровки преди да излезе в майчинство. После процента е малък и фирмата може да си ги удържа от обезщетението. Все пак така ще се взима до 2 години, а не 1.

Тема Re: Осигуровки, майчинство и др. неприятностинови [re: kyмaнич]  
Авторблara (Нерегистриран)
Публикувано31.10.05 00:46

Благодаря за корекцията на корекцията Аз уж специално го четох чл.9, ама то нали алинеята започва с " наборна или мирновременна алтернативна служба" и съм го пропуснала продължението.

Тема С благодарност... [re: блara]  
Автор ДЖAЯ (новак)
Публикувано31.10.05 11:17

Прави бяха мамите, като ме насочиха към този клуб. Казаха, че счетоводителите били много отзивчиви. Благодаря за изчерпателните мнения. Успех на всички)))

П.С. От къде взимате ентусиазъм да се занимавате с такива сложни неща... За моята филоложка душа цифрите са истински кошмар!!!))

Тема Re: С благодарност...нови [re: ДЖAЯ]  
Авторпpeпaтил (Нерегистриран)
Публикувано01.11.05 10:03

Имахме точно този потенциален проблем с моята съпруга неотдавна - майката вече ползва майчинство, докато е на спрочен договор по заместване, през това време се връща титуляра и срочния и договор се прекратява! Ако се отиде към социални грижи недостатъците са много! Няколко познати и хората в този клуб, както и в клуба на майките дадоха категоричния съвет да се търси фиктивно назначаване към фирма на познати. Точно това направихме. Това което се губи е САМО здравна осигуровка (т.е. работодателя правещ услугата си я удържа от държавната помощ за отглеждане на малко дете, т.нар. майчинство) в размер на 5-6 лв. на месец.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.