Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 08:14 09.07.25 
Взаимопомощ
   >> Счетоводство
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
Тема Одит на всяко ООД според изм. в Търговски Закон?!нови  
Автор katia~k (BlondAmbition)
Публикувано09.09.05 15:52

Здравейте Колеги,

Новите изменения на ТЗ чл. 146 прочетохте ли ги ??
копирам текса за улеснение

ГЛАВА ТРИНАДЕСЕТА
ДРУЖЕСТВО С ОГРАНИЧЕНА ОТГОВОРНОСТ
.....
Отговорност на управителя
Чл.145. Управителят и контрольорът отговарят имуществено за причинени на дружеството вреди.
Чл.146. (1) (изм.,ДВ,бр.66 от 2005 г.) Годишният финансов отчет на дружеството се проверява от един или от няколко проверители - дипломирани експерт-счетоводители.
(2) (изм.,ДВ,бр.66 от 2005 г.) Тази проверка е условие за приемане на годишния финансов отчет.
(3) Проверителите се избират от общото събрание преди изтичането на календарната година. Те отговарят за добросъвестната и безпристрастна проверка и за запазване на тайната.
(4) (нова,ДВ,бр.84 от 2000 г.; изм.,бр.66 от 2005 г.) Приетият годишен финансов отчет се представя в търговския регистър, като съобщение за това се обнародва в "Държавен вестник".

Считам, че заверката на ГФО и обнародването на съобщението по ал. 4 на всяко ООД без оглед това дали има дейност или не и без зачитане на критериите за задължителен одит от Закона за счетоводството е абсолютно неприемлива за малкия и среден бизнес в България.

Моля за вашите коментари.

Тема Re: Одит на всяко ООД според изм. в Търговски Закон?!нови [re: katia~k]  
АвторTwist (Нерегистриран)
Публикувано09.09.05 16:02

Още една извадка от ТЗ за ужасените:

чл.53, ал.3: Търговецът е длъжен да обобщава резултатите от търговската си дейност въз основа на записванията в счетоводните книги и на инвентаризацията, като изготвя годишен финансов отчет, а при необходимост и съответни счетоводни справки. Годишният финансов отчет трябва да бъде заверен от дипломиран експерт-счетоводител в предвидените от закон случаи.

Тема Re: Одит на всяко ООД според изм. в Търговски Закон?!нови [re: katia~k]  
Автор ПOЛУидиoтчeтo (не е ли ясно?)
Публикувано09.09.05 16:02

Аз си мисля, че има разлика между проверка и заверка. Мисля също така, че от една страна за нас е добре да има такива проверки, защото ще се отсеят безумните счетоводители от рода на тези, за които говори Баба Счети, например. От друга страна обаче при огромния брой ООД-та за проверка, никой не може да ме убеди, че на практика експерт-счетоводителите ще смогнат НАИСТИНА да проверят отчетите, както и че ИДЕС ще смогне да проверява проверителите си. Да не говорим, че не разбирам кому е нужно да има такова одобрение на отчетите, при положение, че липсва обществен интерес. Отговорът е ясен- трябва да има хляб за всички, но това ми се струва прекалено.

Стига простотии бе, тате!

Тема Re: Одит на всяко ООД според изм. в Търговски Закон?!нови [re: Twist]  
АвторTwist (Нерегистриран)
Публикувано09.09.05 16:12

И къде видя изменения в чл.146, ал.1 до ал.3 от ТЗ. Аз виждам промяна само в ал.4.

Тема Току що и аз четох тованови [re: Twist]  
Автор Virgo (Черна мамба)
Публикувано09.09.05 16:14

в предвидените от закон случаи - обаче пише накрая

Тема Re: Току що и аз четох тованови [re: Virgo]  
Автор xtonyМодератор (критик)
Публикувано09.09.05 16:21

да се концентрираме върху чл. 146, а?

там вече не пише "освен ако закон предвижда, че годишният счетоводен отчет на дружеството може да не бъде проверяван от експерт-счетоводители."

Тема Добре денови [re: xtony]  
Автор ПOЛУидиoтчeтo (не е ли ясно?)
Публикувано09.09.05 16:25

ама при това положение, ако приемем, че проверка и заверка е едно и също, тогава Търговския закон май противоречи на Закона за счетоводството. И тогава, като става дума за финансови отчети, Закона за счетоводството не е ли по-важен от Търговския?

Стига простотии бе, тате!

Тема Да, това правянови [re: xtony]  
Автор Virgo (Черна мамба)
Публикувано09.09.05 16:27

Сега си го принтирам всичко и внимателно ще го чета вкъщи. Утре ще ви кажа дали не съм намерила нещо по въпроса

Тема Re: Одит на всяко ООД според изм. в Търговски Закон?!нови [re: Twist]  
Автор katia~k (BlondAmbition)
Публикувано09.09.05 16:27

- текса го копирах от im.nat.bg

но измеменията са само в ал. 4
отпаднал e текса " освен ако закон предвижда, че годишният счетоводен отчет на дружеството може да не бъде проверяван от експерт-счетоводители " ... което съгл. ЗСч освобождаваше от проверка някои дружества.

Тема Re: Добре денови [re: ПOЛУидиoтчeтo]  
Автор xtonyМодератор (критик)
Публикувано09.09.05 16:30

ми аз не съм юрист, но така като чета промените и според мен има противоречие между двата закона.

единия (ЗСч) поставя някакви критерии пред задължителната заверка на ООДтата, а другия (ТЗ) изисква задължителна проверка от дипломирани експерт-счетоводители.

имаме ЗСч vs ТЗ

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.