|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Първоначална регистрация на автомобил - грешка 10г
|
|
Автор | Mary (Нерегистриран) |
Публикувано | 17.02.04 14:21 |
|
Колеги, моля ви ако можете да ми помогнете, дори с идеи.
Проблема ми е личен, не толкова счетоводен. Закупих си автомобил Мерцедес 190Е като собственика каза, че ще си поеме неплатените данъци до момента, а не ги е плащал от 5 години ( това е необходимо условие за да минем Нотариус ). Колата е 1986-1987 година, но какъв ужас настана, когато се оказа че в данъчното тя се води 1996година ( тогава такива Мерцедеси дори вече не са се произвеждали ), но като поисках да видя талона, там действително е записано 23.02.1996 - вероятно административна грешка още при самата регистрация първоначално. Годишния данък е кощунствено висок - 300 лева за 125коня т.е.общо за 5г-1400лева
Това задължение е невъзможно да бъде платено
Как мислите в КАТ дали ще могат да ми помогнат за действителната дата на производство на колата, защото ако покажа документ в данъчното ще ми корегират данъка със задна дата. А възможно ли е да се прати молба до заводите на Мерцедес да ми пратят удостоверение кога точно е произведена колата. А при вноса митницата как определя годината на производство.
Изобщо дайте дори идея
| |
Тема
|
Re: Първоначална регистрация на автомобил - грешка 10г
[re: Mary]
|
|
Автор |
Beny (минаваща) |
Публикувано | 17.02.04 14:39 |
|
Не че съм много веща но в номера на рамата е "закодирана" годината на производство, там някакви букви мисля отговаряха на определена година, може да ти го каже всеки застрахователен агент...
Живей си живота, защото от него жив няма да излезнеш
| |
Тема
|
|
|
Автор |
mera (непознат
) |
Публикувано | 17.02.04 14:47 |
|
Прави сте, че годината на производство е в рамата. Според мен трябва първо да си подадеш молба в КАТ да ти коригират талона, след което да го представиш в дан.служба. Не знам доколко ще ти обърнат внимание. Имах едно дело с КАТ по повод на един автомобил, на който искахме сл.бележка от официалните вносители, че автомобилът е произведен през...., шаси...,двигател...Не че ни обърнаха внимание. След това правихме експертиза. Може би ще трябва и ти да минеш през всичко това. Питай КАТ как да се поправи грешката в талона и след това с него отиди в дан.служба и им кажи че са допуснали грешка, която трябва да се коригира.
| |
Тема
|
[re: mera]
|
|
Публикувано | 17.02.04 14:54 |
|
Имам една ' връзка ' в КАТ но не знам дали ще ми свърши работа, а КАТ по принцип издават ли подобни удостоверения, защото ми трябваше удостоверение че през 2000 година съм продала друга кола и моя познат, който работи в КАТ ми каза, че дори и да ми съдейства, КАТ не издавали подобни удостоверения, затова си го взех от Нотариус, хората за пари всичко правят, и така трябва да бъде.
| |
Тема
|
[re: mera]
|
|
Публикувано | 17.02.04 14:57 |
|
А къде и как я правихте тази експертиза
Не е нормално за една такава грешка, толкова главоболия, егати държавата.
| |
Тема
|
Надали държавата ти е виновна
|
|
Автор |
AliBabach (heavy drinker) |
Публикувано | 18.02.04 00:53 |
|
щото аз не разбирам много-много от коли, КАТ и т.н.т, ама надали тоз юнак като е купувал колата /имам предвид предишният собственик/ не е забелязал какво пише в толона, все пак не я е намерил таз кола на улицата, една торба пари е броил на времето навярно.
И след като той самият не е реагирал когато е трябвало, държавата ли трябва да се засили да го провери , че и да му каже - Оооо, ама г-не, вие сте се объркали.
Според мен и КАТ надали ще се трогнат, може би ако се намери митническата декларация с която е внесена колата, ще направят корекция на талона, но за данъчното - много се съмнявам.
А най-лошото е че доста време е минало от момента когато е трябвало да се реагира.
и аз го мога, и тате го може, ама козата си сака пръч
| |
Тема
|
Re: Надали държавата ти е виновна
[re: AliBabach]
|
|
Публикувано | 18.02.04 10:04 |
|
Трябва да ти кажа, че аз съм счетоводител и съм си изработила навика ( на принципа парен каша духа ) след като ми подадат някакъв документ първо да го проверя и тогава да напусна гишето. Но уверявам те обикновените граждани не го правят, сляпо се доверяват на администрацията, и изобщо не ми казвай, че тя не е виновна, защото ми е пределно ясно как спи и работи. Не е работа на гражданите да търсят административните грешки, а е работа на администрацията да не ги допуска. А в данъчното, повярвай ми, ще корегират данъка.
| |
Тема
|
Пак не си права
|
|
Автор |
AliBabach (heavy drinker) |
Публикувано | 20.02.04 19:27 |
|
точно защото на мой приятел се случи нещо подобно, ще ти кажа че администрацията не е виновна в случая, АМА ИЗОБЩО:
1. в талона се пише датата на регистрация при внасяне на колата в БГ или датата на пререгистрация при прехвърляне от един собственик на друг.
2. съответно новият собственик трябва да подаде в ДА декларация, че е станал горд собственик на нов/стар/ автомобил, като приложи копие от документ удостоверяващ датата на производство на автомобила, иначе по презумпция се приема че датата на производство на автомобила е датата която ДА е получила от КАТ /в случая на моя приятел автомобила беше от 1968 година!!!!!/
само че предишният купувач прилежно си пазеше декларацията за внос на Мерцедес-а така че всичко се реши с едно ходене до София.
P.S. И значи, щом хората не четели и се доверявали, според теб Бюрократа е длъжен да иде в къщата на неграмотния селяк, да му прочете 3 пъти на глас всички закони които го засягат, да го изчака да премисли, та горкият неграмотен гражданин да не сгреши? Извинявай ама звучи смешно. Неслучайно в магазините има бележки ' РЕКЛАМАЦИЙ САМО НА КАСАТА"
и аз го мога, и тате го може, ама козата си сака пръч Редактирано от AliBabach на 20.02.04 19:30.
| |
Тема
|
Ти наистина си тъп .. ама много
[re: AliBabach]
|
|
Автор |
peipal (непознат
) |
Публикувано | 28.10.08 15:52 |
|
Бюрократа има такова нещо като трудова характеристика в която ясно е указано, че е длъжен да дава информация и насоки. Никой не е длъжен да знае всяко параграфче и законче. Дали малката ти главица ще схване идеята ?
| |
Тема
|
|
|
Автор |
astra76 () |
Публикувано | 28.10.08 18:33 |
|
Промяната на годината на производство няма да ви намали годишния данък, ако колата е над 100 коня не се ползват никакви преференции и сумата ще си остане същата! Търсете нотариус да ви я прехвърли без бележки за данъка, а вие ще го дължите след тази дата! За предишните години си остава за сметка на стария собственик!
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|