|
|
|
Тема
|
ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ОСИГУРЯВАМ АКО СЪМ В ЧУЖБИНА???
|
|
| Автор |
KABИ (търсещият) |
| Публикувано | 30.10.03 19:57 |
|
|
Питам за период от декември 2002 до януари 2004.През това време съм извън България.Трябва ли да плащам като ЕТ осигуровки за здраве и пенсия?
| |
|
Тема
|
Re: ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ОСИГУРЯВАМ АКО СЪМ В ЧУЖБИНА???
[re: KABИ]
|
|
| Автор |
ttania (лунна пътека) |
| Публикувано | 30.10.03 20:43 |
|
|
Ако в НОИ не е подадена декларация че няма да упражняваш дейност дължиш и ДОО и ЗО. Друг вариант, ако не си подал декларация в НОИ е заверена "0" декларации по чл.41 от данъчното за съответните години .
От друга страна ако имаш прекъсване на ЗО няма да ползваш услугите на личен лекар само срещу потребителската такса, а ще заплащаш услугите по цени на съответното здравно заведение. Ако не си внасял вноски за ЗО като собственик на ЕТ, дължиш такива като безработен.

Няма невъзможни неща. Има неразбрани хора.
| |
|
Тема
|
Re: ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ОСИГУРЯВАМ АКО СЪМ В ЧУЖБИНА???
[re: ttania]
|
|
| Автор |
polimm (непознат
) |
| Публикувано | 31.10.03 16:26 |
|
|
А за студентите в чужбина как стои въпросът за здравните осигуровки- те не стоят в България, не ползват медицински услуги тук, а там. По принцип след консултация с РУСО ми казаха, че за периодите, в които студентът се е връща, трябва да си внася осигуровки, т.е. за 1 месец в годината, но как на практика ще си ползва правото на здравно осигурен- да си избере личен лекар, да се преглежда при нега, от НОИ не знаят. Казаха да питам в Здравно осигурителната каса. Обадих се на един телефон публикуван на страницата на НЗОК, но служителката отсреща беще много некомпетентна и груба- шефът им бил казал да не дават информация, а тя нямала инструкции по въп роса изобщо.
Егати държавата!!!!
| |
|
|
|
Моля ако някой знае, да каже - такива сме много и закъсваме пред НОИ, а като се натрупва време, се събира сума, която съвсем не е пренебрежима...
Трябва ли да плащаме?
From now on, I want you all to call me "Loretta"!
| |
|
|
|
|