|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Гей-активизъм
|
|
Автор |
linjack () |
Публикувано | 23.03.10 23:12 |
|
Какво мислите за него?
В частност, за българския гей ативизъм... с уточнението, че отделни организации не е желателно да се атакуват или обсъждат конкретно, поради наличието на доста стара политика в клуба да не се обсъждат самите организации и функицонерите им.
Въпросът е - какво мислите за гей-активизма? В каква форма би трябвало или не би трябвало да бъде той? Виждате ли се като "активен борец" за гей-права...
Та така.
----
бял подпис на бяло полеРедактирано от linjack на 23.03.10 23:12.
| |
Тема
|
Re: Гей-активизъм
[re: linjack]
|
|
Автор |
ARlZE (shallowgrave) |
Публикувано | 24.03.10 13:22 |
|
Може би трябва да се започне от това - каква е философската/политическа/социална доктрина, стояща зад гей-активизма?
След като бъде изведена тази формулировка, поне на мен ще ми стане по-ясно гей-активизмът акция ли е или реакция, както и кое би могло да го направи контра-продуктивен.
Войната не решава кой е по-добрият, а само кой оцелява.
Бъртранд Ръсел
| |
|
Добро уточнение, но за съжление, аз не мога да отговоря на поставените в него въпроси.
----
бял подпис на бяло поле
| |
Тема
|
Re: Гей-активизъм
[re: ARlZE]
|
|
Автор |
La_Bete (непознат) |
Публикувано | 24.03.10 16:59 |
|
Не съм запознат с условията в България, но допускам, че главните насоки на активизма са две: (1) защита от дискриминация и (2), равни граждански права.
| |
|
Моето мнение по въпроса е следното:
Едва ли има би могло да се твърди, че има универсално утвърдена дефиниция на гей-активизма. Имайки предвид, че става дума за социална акция, то дефиницията й, нормално, ще зависи от социалния й контекст, защото целите й ще зависят именно от него. Косеквенциалистично погледнато обаче, в повечето случаи има една обща поставена цел: търсене на социална равнопоставеност между хетеросексулните хора и това на тези с различни изражения на сексуалността, чиито пръв етап като правило е постигането на правна равнопоставеност. Страните в света, където имаме правна квази-равнопоставеност се броят на пръсти, но дори и там гей-активизъм продължава да има, защото все още съществува социална несправедливост.
Такава е и моята представа за гей-активизма в България - като начало усилията трябва да се концентрират върху постигането на правна равнопосотавеност на всички хора без оглед на сексуалната им ориентация (cf. брак, осиновяване и т.н.). За съжаление ценностите, които би трябвало да защитават гей-организациите (би трябвало казвам, защото не съм запознат добре дали това се случва в България) все още не са влезли в политическия дискурс на страната и никоя политическа партия не се е ангажирала с някаква политика по отношение на сексуалните малцинства (както и в повечето страни от източна Европа впрочем).
Все пак не може да се отрече, че първата стъпка у нас все пак е направена горе-долу успешно - според мен може да се каже, че хомосексуалността общо взето е "излязла от килера" на обществото и е придобила известна, макар и минимална и до голяма степен, крепяща се на карикатурни стереотипни образи, видимост. В това отношение ролята на гей-организациите според мен най-вече се е е състояла в организирането на гей-паради, чиято цел у нас е именно заявката за "присъствие" в обществото на хора с различни форми на сексуална ориентация.
Все пак си мисля обаче, че е е време за по-политизирана акция. Вярвам, ще се намери почва за това днес в България...
'Once unquestioning obedience, once fully enslaved.' (W. Whitman) Редактирано от Simplicissimus на 24.03.10 17:39.
| |
|
"Моето мнение по въпроса е следното:
Едва ли има би могло да се твърди, че има универсално утвърдена дефиниция на гей-активизма. Имайки предвид, че става дума за социална акция, то дефиницията й, нормално, ще зависи от социалния й контекст, защото целите й ще зависят именно от него. Косеквенциалистично погледнато обаче, в повечето случаи има една обща поставена цел: търсене на социална равнопоставеност между хетеросексулните хора и това на тези с различни изражения на сексуалността, чиито пръв етап като правило е постигането на правна равнопоставеност. Страните в света, където имаме правна квази-равнопоставеност се броят на пръсти, но дори и там гей-активизъм продължава да има, защото все още съществува социална несправедливост.
Такава е и моята представа за гей-активизма в България - като начало усилията трябва да се концентрират върху постигането на правна равнопосотавеност на всички хора без оглед на сексуалната им ориентация (cf. брак, осиновяване и т.н.). За съжаление ценностите, които би трябвало да защитават гей-организациите (би трябвало казвам, защото не съм запознат добре дали това се случва в България) все още не са влезли в политическия дискурс на страната и никоя политическа партия не се е ангажирала с някаква политика по отношение на сексуалните малцинства (както и в повечето страни от източна Европа впрочем).
Все пак не може да се отрече, че първата стъпка у нас все пак е направена горе-долу успешно - според мен може да се каже, че хомосексуалността общо взето е "излязла от килера" на обществото и е придобила известна, макар и минимална и до голяма степен, крепяща се на карикатурни стереотипни образи, видимост. В това отношение ролята на гей-организациите според мен най-вече се е е състояла в организирането на гей-паради, чиято цел у нас е именно заявката за "присъствие" в обществото на хора с различни форми на сексуална ориентация.
Все пак си мисля обаче, че е е време за по-политизирана акция. Вярвам, ще се намери почва за това днес в България..."
Всичко по-горе е добре казано, но аз дълбоко се съмнявам, че политизиран курс на действие ще се случи в България. Трайно съм потресен от липсата на гражданска и политическа култура у сънародниците ми в България. Те не умеят, а вероятно и не желаят, да се борят за правата си и да държат политиците отговорни и под контрол. Перверзно, мандат след мандат биват избирани дилетанти, шарлатани и откровенни измамници, а страната със сигурност е с най-високия процент емиграция на глава от населението в Европа. Как тогава ще се получи микро-сексуалните малцинства да излъчат истински и безкористни лидери, които да ангажират с програмите си мафиотските кланове, пардон, исках да кажа "политическите партии"?
| |
|
никоя политическа партия не се е ангажирала с някаква политика по отношение на сексуалните малцинства (както и в повечето страни от източна Европа впрочем).
............................
Да, това е така. Шубе ги е. Направили са си сметката и политическите стратези са решили, че загубите ще надвишават ползите. Следователно, според мен, първата работа на гей-активистите би трябвало да е разбуждане на политически дискурс относно мястото и ролята на гей-общността в българското общество. Всичко останало е последващо.
Провокирането на такъв дискурс обаче очевидно няма да стане чрез паради. И то не заради друго, а защото самото активистко движение не разполага като че ли с разпознаваеми от публиката лица и водачи. Т.е нужно е да бъдат изведени лидери. Аксиния е добро момиче, но не човек, пригоден да изнесе тази дълга и неблагодарна дейност на плещите си. Дано скоро се появи човек, който ще е еднакво приемлив както за гей-общността, така и за умерената хетеро-общественост. А иначе, няма никакво значение дали този човек ще е хомо или хетеро. Ама отде такъв персонаж тъдява...
Войната не решава кой е по-добрият, а само кой оцелява.
Бъртранд Ръсел
| |
|
Ами напоследък имаме ярък пример за гей активизъм - тази организация ЛГБТ ИДЕЯ. На мен ми харесват - за пръв път да видя някой да прави нещо и да чопли проблемите, дори когато не са на дневен ред, вместо да се прави, че не същестуват...или да се съобразяват с това кой ще ги хареса, какво впечатление ще направят на хетеро обществото, дали ще са позитивни, толерантни и тн...
Иначе за мен самият - аз като че ли приключих с гей активизма, поне що се отнася до участието в гей организации. Ако на някой му потрябва юридическа помощ - стига да мога ще помогна. Не се притеснявам нито да се явявам по публични дела, нито че може да ме дават по вестниците, така че в това отношение съм ок :)
| |
|
ЛГБТ-Действие, това за ЛГБТ-идеята беше нещо, което Приньо беше направил преди време, но аз май казах, че няма да обсъждаме конкретните организации.
Горе-долу съм съгласен с теб - нужно е да се вдига малко шум, но си мисля, че и "задколисни" действия са нужни - политическо лобиране... долкото е възможно такова в Бг?
----
бял подпис на бяло полеРедактирано от linjack на 26.03.10 07:49.
| |
|
Мислим, че в българия няма гей активизъм, има гей фанатизъм. И гей комерсиализъм.
Друго не знам какво да добавя, без да наруша добрия тон.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|