|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Re: Самия анонимен въпросник
[re: pstone]
|
|
Автор |
peterbio (peter25reloaded) |
Публикувано | 08.08.06 11:06 |
|
Анкета
Уважаеми Господине/Госпожо,
Целта на анкетното проучване, в което Ви каним да участвате, е да установи основните прояви на хомофобия в България и по какъв начин различните прояви на хомофобия се отразяват на хомосексуалните лица. Особено важно е искрено да представите Вашето мнение. Не се замисляйте дълго! Първият отговор, който Ви хрумне, обикновено е най-точен. Молим Ви да не пропускате нито един от представените въпроси. Няма верни и неверни отговори. Хората са различни и по различен начин оценяват нещата от живота. Изследването е анонимно и резултатите от него ще бъдат използвани за научни цели.
Предварително Ви благодарим за участието!
Моля, отбележете с bold, звездичка(*) или по друг начин отговора, който най-много съвпада с Вашето мнение. Ако никой от представените отговори не съвпада с мнението Ви, моля отговорете накратко в графата „Друго”.
Според вас съществува ли хомофобия в България?
А. Да, хомофобията е силна
Б. Да, но обществото е сравнително толерантно
В. Не, в България няма хомофобия
Г. Не мога да преценя
Д. Друго.....................................................................................................
Били ли сте обект на физическо насилие заради сексуалната си ориентация?
А. Да
Б. Не
(Ако отговорът ви на въпрос № 2 е Да, отговорете и на въпрос № 2а)
2а. Какви чувства предизвиква това у вас?
Гняв Омраза Безсилие Не обръщам внимание
Друго…………….....................................................................................
Били ли сте свидетел на физическо насилие над друг човек заради сексуалната му ориентация?
А. Да
Б. Не
(Ако отговорът ви на въпрос № 3 е Да, отговорете и на въпрос № 3а)
3а. Какви чувства предизвиква това у вас?
Друго…………….....................................................................................
Били ли сте обекта на неподходящи коментари и шеги относно сексуалната ви ориентация или сексуални практики?
А. Да
Б. Не
(Ако отговорът ви на въпрос № 4 е Да, отговорете и на въпрос № 4а)
4а. Какви чувства предизвиква това у вас?
Били ли сте свидетел на неподходящи коментари и шеги по адрес на друг човек във връзка със сексуалната му ориентация?
А. Да
Б. Не
Случвало ли се е хора, които знаят вашата сексуална ориентация умишлено да ви отбягват и да не разговарят с Вас?
А. Да
Б. Не
(Ако отговорът ви на въпрос № 6 е Да, отговорете и на въпрос № 6а)
6а. Какви чувства предизвиква това у вас?
Колко често сте чували репликата : “Хомосексуалистите не ми пречат, само да не се набиват на очи?”
А. Непрекъснато
Б. Често
В. Рядко
Г. Никога
Познавате ли хора, които мислят, че хомосексуалистите са педофили?
А. Да, познавам много такива хора
Б. Да, познавам, но са малко
В. Не
Според Вас къде хомофобията е най-осезаема в България?
А. В обществото като цяло
Б. В семейството
В. В държавните институции
Г. На работното място
10. Къде най-често се сблъсквате с хомофобско отношение?
А. В семейството
Б. На работното място/ училището /университета
В. На улицата
Г. В държавните институции
Колко често сте чували коментари, че хомосексуалните мъже са виновни за разпространението на СПИН?
А. Непрекъснато
Б. Често
В. Рядко
Г. Никога
Вашите родители знаят ли каква е сексуалната ви ориентация?
А. Да
Б. Не
(Ако отговорът ви на въпрос № 12 е Да, отговорете и на въпрос № 12а)
12а. Как го възприеха родителите ви?
А. Съвсем нормално и ме подкрепят
Б. Срамуват се и не желаят да говорят за това
В. Друго…………….
На работната ви място /училището /университета знаят ли каква е сексуалната ви ориентация?
А. Да
Б. Не
В. Някои хора знаят
Хората, които са разбрали за сексуалната Ви ориентация промениха ли отношението си към Вас?
А. Да
Б. Не
(Ако отговорът ви на въпрос № 14 е Да, отговорете и на въпрос № 14а)
14а. Какви чувства предизвиква това у вас?
Колко често сте чували от околните, че хомосексуалността е болест и хомосексуалистите имат нужда от специализирана помощ?
А. Непрекъснато
Б. Често
В. Рядко
Г. Никога
16. Бихте ли участвали в гей парад в България?
А. Да, не се страхувам от нищо
Б. Не съм сигурен/ сигурна
В. Не, защото се притеснявам, че мога да стана обект на физическо насилие и подигравки
Г. Не, защото семейството ми може да разбере и да не го приеме
Д. Не, защото се страхувам, че мога да загубя работата си, ако разберат работодателите ми
Е. Друго................................................
Вашият пол:
-0 Мъж
-1 Жена
Вашата възраст:.........................................
Дата:..............................................................
Моля, изпращайте попълнените анкети на e-mail: homophobia@mail.bg
| |
Тема
|
Re: И по същество ..
|
|
Автор |
Публикувано | 08.08.06 11:29 |
|
Кой си ти/кои сте Вие ?Това, че "изследването" е анонимно, не означава, че поставилият го също трябва да е анонимен ?!
Към кого е насочена тази анкета - към хомосексуални (ХОМОСЕКСУАЛИСТИ - както е написано в анкетата) или към хетеросексуални хора (то се подразбира, но не е упоменато никъде - и въпроси от типа "Случвало ли се е хора, които знаят вашата сексуална ориентация умишлено да ви отбягват и да не разговарят с Вас? А. Да Б. Не", зададени на хетеросексуален, звучат меко казано смешно) ?
Защо стичаш/те, че количественото и качественото изследване на хомофобските нагласи в хетеросексуалните трябва да се проведе измежду респонденти , които са хомо/би/транссексуални ?
При така формулираните въпроси, този въпросник би трябвало да се озаглави "Чувствате ли се дискриминирани в България".
А между това да се оценя дали една малцинствена група се чувства дискриминирана и това дали дискриминация всъщност съществува (съответно дали хетеросексуалните са хомофоби) - има голяма разлика.
За мен е несериозно да се счита, че този въпросник може да бъде използван за научни цели, още по-малко - за оценка на хомофобските нагласи на хетеросексуалните българи, но щом Ви се занимава.. :)
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Публикувано | 08.08.06 14:49 |
|
От моя страна към твоето изследване няма никакъв негативизъм, бъди сигурен/сигурна.
"Не знам дали ти е известно, но" - известно ми е. Именно към инструментариума ти са насочени критиките ми.
"Не знам какво против имаш анонимността, но ако толкова държиш да знаеш
това е ...." - ама не само че АЗ държа да зная, ВСЕКИ един човек, който попълва определена анкета, иска да знае КОЙ му задава въпросите и с какви ЦЕЛИ ще се използва получената информация - в тази връзка приемам дообяснението ти като нещо, което е трябвало да бъде написано още в начало, а не като особена форма на великодушие от твоя страна към "негативния" Петър :)
"и това, че си я постнал тук цялата не е много коректно" - що пък да не е корекно ? След като си анонимен, твоето творчество принадлежи на всички и не виждам проблем да се копира свободно - пък и нали е анкета и цели да стигне до повече хора, какъв е проблема ?
А ако си направиш изводите, че ако не я попълнят много хора, това значи, че у нас дори и анонимно хомосексуалните хора ги е страх да говорят по тези въпроси мисля, че тези изводи биха били прибързани.
P.S. Аз съм хомосексуален, а не хомосексуаЛИСТ . Твоята анкета е насочена към хомосексуалисти - не се учудвай, че може никой да не ти отговори.
| |
Тема
|
[re: peterbio]
|
|
Автор |
pstone (непознат) |
Публикувано | 08.08.06 16:13 |
|
Аз виждам, че ти няма да ми отговориш и не виждам смисъл да си губя времето да ти отговарям вместо да направя нещо по-смислено като например да кача детайли за себе си в сайта, който съм направил, за да могат всички да видят кой съм и с какво се занимавам, а за теб специално и фото ще сложа и ще пусна линк тук. до няколко дена и това ще е реалност.
А ако имаш някакви смислени въпроси или критики към въпросника просто ги напиши и ще ти отговоря, но да изпадаш в полемики от сорта на " не било хомосексуалист, а хомосексуален" не е градивно, а си е чисто заяждане
И ще ти бъда страшно благодарен ако ми обясниш разликата между двете понятия или грешката в изпозването им...
Peace?
-----------------------------------------------------
| |
Тема
|
Re: Хомосексуалист-хомосексуален.
|
|
Автор |
Публикувано | 08.08.06 17:26 |
|
Не е нужно да си специалист по филология, за да схванеш разликата в смисъла, ако малко се понапрегнеш и помислиш за аналогични думи -
> хомосексуален - бисексуален, хетеросексуален, трансексуален
> хомосексуалист - багерист, тракторист, машинист, прокурист, финансист, фашист, комунист, капиталист, сексист.
Всички мои хетеросексуални приятели използват "хомосексуален", а не "хомосексуалист" при това без да съм им обяснявал разликата, а един бъдещ магистър по социални дейности, поддържащ сайт за трансджендър - не я знае ?
И не, моля те, не ме упреквай, че това е чисто заяждане , а не е градивно - думите имат сила и според много трябва да се внимава при използването им, особено пък в ТВОЯТА професия и конкретно - в това проучване.
Успехи :)
| |
Тема
|
Re: Хомосексуалист-хомосексуален.
[re: peterbio]
|
|
Автор |
pstone (непознат) |
Публикувано | 08.08.06 23:29 |
|
Благодаря ти за обяснението, в интерес на истината не се бях замислял, че точно терминът или неправилният термин "хомосексуалист" може да обиди някой и да е неподходящ.
В сайта вече има инфо за мен и който се интересува ще го види
| |
|
Егати фръцлите сте "Аз не съм хомосексуалист, аз съм хомосексуален"... пффт, блях.
| |
|
Давай, давай акъл - добре, че си имал търпението да напишеш всички тези неща (заради които и аз написах, че не ми допада инструментариума) :)
| |
|
Приемам някои от забележките, но така съм преценил и така съм го направил - все пак аз правя изследването, а и никъде не съм казал, че ще е представително - за представително изследването ми трябват много повече хора и затова не ме интересуват другите демографски показатели, а по-скоро общата тенденция.
Относно пола - съм оставил мъж и жена, защото ако я попълнят транссексуални(а такива вече я попълниха) просто си пишат пола, от който се чувстват.
Относно сексуалната самоопределеност - ами анкетата е за хомосексуални хора - предимно гейове и лесбийки, въпреки че има и транссексуални, които са хомосексуални. Бисексуалните едва ли са такъв обект на дискриминация от страна на обществото, като изключим вътрешната дискриминация предимно от страна на гейовете, а хетеросексуални няма да попълват тази анкета, защото за тях е другата.
Не си прав и за обвинението в плагиатство във въпросника за обществото - първата част е скалата на Ридъл за определяне на хомофобия , а втората е адаптирам инструмент, който мери няколко различини неща и които са описани в методологията на изследването - кое от къде е взето, кой е авторът и какво мери. Източниците, за твое сведение, се посочват в разработката, а не във въпросниците.
А и ако бяхте попълнили този толкова кратък лаишки въпросник щеше да ви отнеме по-малко време отколкото да пишете дългите постове тук, но явно нямате желание за сътрудничество.
Благодаря на тези, които се отзоваха и на тези, които ще се отзоват
| |
Тема
|
Re: коментари
|
|
Автор |
Linjack (sine nobilitate) |
Публикувано | 09.08.06 15:51 |
|
Аха - значи вие си имате мнение, например, че "Бисексуалните едва ли са такъв обект на дискриминация от страна на обществото, като изключим вътрешната дискриминация предимно от страна на гейовете, а хетеросексуални няма да попълват тази анкета, защото за тях е другата. " и не ви интересува обеквната ситуация.
Няма да попъклня теста, защото не е обективен, въпросите са тенденциозни и подбрани така, че всеки гей в Бг да отговори положително на повечето от тях. Всичко е поставено много двуполюсно - предполагам, че дори в Канада или Дания подобен тест би показал "обащата тенденция" на хомофобско общество.
Бързата работа - срам за майстора - отделете малко повече време, за да се получи едно наиситна сериозно изследване, от каквото има нужда. Изследване, което може ясно да покаже къде има проблеми и в каква степен.
---------
e^(i*pi)+1=0
Euler
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|