Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:30 07.07.25 
Запознанства
   >> Адам и Адам
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | (покажи всички)
Тема Вестник Дума подбужда към омраза и хомофобиянови  
Автор prinyo ()
Публикувано28.12.05 14:50

Позиция на БГО “Джемини”:
В броя на вестник “Дума” от 27.12.2005 година в страницата за лични мнения “Искам думата” е публикувана статия, озаглавена “Гей-”културата“ (кликнете тук за текста на статията -

). Материалът е подписан от Йордан Чочов от Дупница, но редакцията не останала неутрална, подбирайки заглавието на рубриката - ”Меки китки“, както и снимковите илюстрации и техните надписи. Оформлението на статията дава ясна представа за позицията на редакцията и посланието, което тя отправя към читателите си.
Материалът ”Гей-“културата” влиза в челната десятка на хомофобските и насаждащи омраза “четива”, появявали се на страниците на българската преса напоследък. Омесването на известни факти с безпочвени вметки и недоказани твърдения явно има за цел насаждане на хомофобия и на моменти достига до пряко подбуждане към дискриминация.
Излишно е да се впускаме в опровергаване на смехотворните “твърдения”, че хомосексуалността била плод на “вредоносно въздействие на неблагоприятна жизнена среда”, които били потвърдени от науката “безалтернативно”. Но не можем да не реагираме срещу квалификациите за “психопатното състояние” на хомосексуалните или “психопатна секуална ориентация, която си е извратеност”, както и към твърдението, че “много от тях са и заразоносители и могат да причинят катастрофална психопатна пандемия, ако не бъдат спрени.”

Задъхан от омраза и злобни обидни квалификации, авторът призовава гейовете да бъдат “наказателно преследвани”, да се попречи на хомосексуалните “чрез публични изяви от всякакво естество да разпространяват заразата на психопатната си сексуална извратеност”.
Тенденциозното и безпочвено сравнение на хомосексулността с педофилията се прокрадва през почти целия текст, като става повод авторът да заключи, че “гейовете са годни за почти всякакви дейности”, но трябва да бъдат пазени далеч от “децата, юношите и младежта”.
Тоталното омесване на понятията под давление на емоциите води автора до кулминацията на омразата му : “така, както е забранена и наказуема всяка проява на расизъм, така и всяка проява на хомосексуализъм в общественото пространство, от когото и да е, също трябва морално и законово да се третира като престъпление и да се наказва.” Така и не става ясно какво общо има разисмът в случая...
По същество авторът пледира за пълна обществена изолация на хомосексуалните, като на места статията минава отвън рамките на добрия тон, на цивилизованата дискусия и достига до пряко подбуждане към дискриминация, а внушенията - до подбуждане към престъпления от омраза.
Макар статията да е подписана от името на читател на вестника, БГО “Джемини” смята, че нейното публикуване нередактирана на страниците на “Дума” е злоупотреба с принципите за свобода на словото и пряко нарушение на Закона за защита от дискриминция и смята да реагира по съответния начин - чрез сезиране на Комисията за защита от дискриминация и няма да се поколебае ако се наложи да потърси решение по съдебен път.
БГО “Джемини” подкрепя напълно всички опити да бъде повдигната обществена дискусия относно приемането на хомосексуалността от българското общество, но смята, че такава дискусия може да се води само при спазването на добрия тон, адекватността на аргументите и доброто възпитание.
Назряло е времето и за политическа дискусия по проблема, като, за съжаление, засега тя не успява да излезе от кръга на жълтото и на махленския тон, мотивирана най-вече от желание да се печелят лесно гласовете на консервативната част от общестото и управлявана от принципите на популизма.
БГО “Джемини” разбира, че адекватното провеждане на такава политическа дискусия не може да не бъде предшествано от вътрешнопартийни дебати по въпроса. Организацита оценява също така деликатното положение, в което е поставена БСП в опита си да балансира между изискванията на европартньорите й да признае човешките права на гей, лесбийки, бисексуални и транссексуални, от една страна, и настроенията на консервативно настроения й електорат от друга. Но, като цивилизовани жители на демократична страна през 21 век, вярваме, че справедливостта се ражда в културния и аргументиран спор и загива, поставена под ударите на омразата и елеметарния популизъм.

-------------------------

Куиър България обмисля да заведе дело срещу социалист

На извънредно заседание, Борда на Куиър България реши да проведе консултации с юридическия екип на фондацията и други опитни юристи относно възможностите за завеждане на съдебни дела за дискриминация и за обида срещу социалиста от Дупница Йордан Чочов. Същият публикува в левия вестник “Дума” скандално свое мнение, в което заклеймява хомосексуализма и иска наказателно преследване за хомосексуалните.
“Другарят Чочов”, казва, че “в България има хомосексуализъм, който заплашва устоите на нацията, осъществява физически и духовен геноцид и разрушава религиозните догми и традициите. Той нарича гейовете и лесбийките хора с ”психопатно състояние и обществено вредни претенции“. В скандалното си мнение Чочов обявява хомосексуалните за ”психопати, извратени и заразоносители, които могат да причинят катастрофална психопатна пандемия“.
Борда на Куиър България изразява своето безпокойство и загриженост и ще направи всичко възможно да предотврати разпространението на подобни обиди за хомосексуалните хора. Сериозно ще се обмисли възможността за завеждането на съдебни дела срещу автора на скандалните определения за хомосексуализма.
Ивелин Йорданов, който също е член на БСП и на Борда на Куиър България заяви, че е потресен от мнението на своя съпартиец и даването на трибуна за подобни изяви в български вестник. ”Вече разговарях с мои приятели от някои европейски социалистически партии и ги уведомих за написаното в “Дума”, утре ще информирам и централата на Европейската социалистическа партия. Сигурен съм, че няма да им стане приятно, но е хубаво да знаят истината. Силно се надявам ръководството на БСП да се разграничи от това мнение ако наистина господина, който го е написал е член на БСП. Скандално е да се предлага ограничаване на личните права и свободи на гражданите, с този срамен период от историята на БСП отдавна е приключено и това трябва да е ясно на всички. Съвсем естествено е БСП да защитава правата на гейове и лесбийки - в цял свят е така. В Испания премиерът социалист Сапатеро лично се ангажира с каузата на хомосексуалните и веднага след спечелването на изборите прокара закон за еднополовите бракове. Всички европейски социалистически партии имат ясни позиции в защита правата на хомосексуалните. БСП няма как да бъде изключение ако наистина споделя европейските ценности", заяви Ивелин Йорданов.

Редактирано от prinyo на 28.12.05 15:14.

Тема Re: Вестник Дума подбужда към омраза и хомофобиянови [re: prinyo]  
Автор Hairy (косматко)
Публикувано28.12.05 18:49

Според мен, господин-другаря Чочов психологически не е готов да чуе нашите аргументи, така че нормален диалог с него не може да има. Пък и по конституция той също има право да изкаже мнението си, колкото и да не ни харесва това. Така както и ние имаме правото да изкажем нашето, колкото и да не му харесва на него. По-скоро трябва да се говори с редакцията на "Дума" и с ръководството на БСП, да не допускат такива издивелици.

Тема Re: Вестник Дума подбужда към омраза и хомофобиянови [re: Hairy]  
Автор Sam (сини очи)
Публикувано28.12.05 19:33

Струва ми се, че не си съвсем прав. Изказвания, които подбуждат към дискриминация на каквато и да е основа са забранени в българското законодателство.

Колкото до конституцията, там пише буквално следното:
Чл. 39.
(1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
(2) Това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността.

Автор Sam (сини очи)
Публикувано28.12.05 19:42

Поздравления за Ивелин Йорданов за изявата му в "Коритаров лайв" тази сутрин. Стори ми се съвсем адекватна, доколкото можах да я проследя къде по ТВ, къде по радиото. Но ако е решил да работи на този "фронт" му трябва добър PR и предварителна подготовка (лично мнение).

Тема Re: Вестник Дума подбужда към омраза и хомофобиянови [re: Sam]  
Автор Hairy (косматко)
Публикувано28.12.05 19:50

За конституцията си прав, разбира се. Мисълта ми е, че като го осъдим, няма да се промени кой знае какво. Той и мнозинството българи няма да променят мнението си. Само ще озлобим още повече гамените. Проблема, мисля си, е в "Дума"-та и в нейните ментори, дето са позволили това да се публикува. Предполага се, че журналистите са по-умни и най-вече, че познават точно този текст от конституцията, щото ги засяга пряко.

Тема Re: Вестник Дума подбужда към омраза и хомофобиянови [re: Hairy]  
Автор motorcycle (Hurricane)
Публикувано29.12.05 02:05

колкото и странно да звучи,винаги съм мислил,че ако бях хетеросексуален нямаше:
1.да се депресирам,заради момче
2.да крия чувства,да сменям полове като говоря и прочее
...
no comment
лягам си,стана ми адски кофти...
"дайте направо да вземем да убием всички гейове и лезбийки,както хитлер евреите"
ей така ми звучи написаното от изпаткалия комунист!

I HAVE TO GO NOW,I ALWAYS HAVE TO GO

Тема Отговорът на главния редактор на в-к "Дума"нови [re: prinyo]  
Автор Linjack (sine nobilitate)
Публикувано29.12.05 03:31

вж. оригинала

:

"Драги хомосексуалисти,

Получих вашето гневно писмо малко преди края на работния ден в сряда, затова не го публикуваме днес.
Тъй като то е отговор на читателско мнение, публикувано в рубриката "Искам думата" на 27 декември т.г., и вашият отговор ще бъде публикуван в тази рубрика в първия работен ден от Новата 2006 г.
Нашият вестник е прочут със своята политическа, расова, етническа и всякаква друга толерантност. Затова няма да поставяме ограничения пред изказването на мнения от наши автори и читатели. Дори такива, които може би няма да ви харесат.
Колкото до мен лично, тъй като ми вменявате много грехове, искам да ви кажа, че познавам повече гейове и гейки, отколкото ми е необходимо. Но аз ги оценявам не по това, което крият в гащите, а по това, колко достойни и полезни граждани са.

Евгений Станчев

29.12.05"

Другарят Станчев е главния редактор на вестник "Дума".
Не искам да бъда груб, но неговото изявление ми изглежда по-нелепо и неграмотно(!) и от първоначалната статия.

Първо адресатът е неясен - "Драги хомосексуалисти,/Получих вашето мнение":.
Кои са тези хора, чието мнение е получил?
Предполагам, че е искал да каже "Драги представители на хомосексуалното общество [от "Куиър България"/БГО "Джемини" или който там е дал своето мнение]", но в никакъв случай събирателното хомосексуалисти.
Ако поднасяше извинение към хомосексуалните хора, това обръщение би било правилно, но в случая той коментира конкретно "гневно мнение".

Второ, човекът, както изглежда, не е запознат с Конституцията (и по-специално вече цитирания чл. 39, ал.1 и 2).

Трето - няма да коментирам колко "прочут" е вестникът със своята "толерантност" или останалото съдържание на изявлението. Авторът каквото е мислел, това е казал.

Четвърто - предполагах, че главният редактор на един от централните български ежедневници е грамотен. Но, очевидно не е, защото:
1)Местоименията "вашето" и "ви" трябва да са с главна буква, защото така се изразява учтивата форма, независимо дали става въпрос за един или много хора.
2)Доколкото думата "гейка" (мн.ч. "гейки") е нова за езика, използвана изключително в неофициалния жаргон и с негативни конотации, тя няма място в официално-деловия стил, какъвто би трябвало да се използва в печатните издания от типа на в-к"Дума".

Съдейки по съдържанието и граматиката на изявлението на другаря Станчев, мога да заключа, че той е написал това писъмце за няколко минути, без дори да го редактира. Което е, меко казано, лошо обмислено дествие и със сигурност ще закопае редакцията на вестника още повече, а и, поне за мен, е дразнещо - т.е. разпалва духовете повече, вместо да се опита да поуталожи проблема.
Изглежда, че другарят Станчев все още вярва, че дори дори и ако фунционер на Партията сгреши, той пак е прав.

"-Qui es-tu? dit le petit prince. Tu es bien joli...
-Je suis un renard, dit le renard."

Редактирано от Linjack на 29.12.05 03:41.

Тема Кучето скача според тоягата...нови [re: prinyo]  
Автор mizrahi (Човек)
Публикувано29.12.05 10:55

За съжаление не мога да кажа, че съм изненадан от появата на такава статия. В БГ все още е модерно да се правиш на мъж като плюеш по гейовете и това среща обществените адмирации / една малка препратка към Мъжът Бойко Борисов, който свали плакат на Азис, защото реши, че бил неприличен и вместо да му вземат главата му казаха "евалла"/

Аз лично съм привърженик на "твърдата ръка", когато опре до реакция в такива случаи - винаги съм смятал, че ако не реагираш, когато те настъпят, следващият път просто си просиш ритника...

В тази връзка наистина се надявам гей организациите да реагират адекватно и решително. Хубаво е че се "обмисля" дело, но се надявам нещата да не останат само в сферата на големите приказки... Крачката между обмислянето до завеждането на едно дело е доста трудна, както вече съм се убедил от собствен опит, но се надявам, че тези, които трябва ще имат смелостта да я направят...

Автор prinyo ()
Публикувано29.12.05 11:33

Малък задочен разговор

Тема ОБМИСЛЯ ДА ЗАВЕДЕ ДЕЛО?!?!?!?нови [re: prinyo]  
Автор Markizata (яхнала метлата)
Публикувано30.12.05 02:09

"БГО “Джемини” подкрепя напълно всички опити да бъде повдигната обществена дискусия относно приемането на хомосексуалността от българското общество, но смята, че такава дискусия може да се води само при спазването на добрия тон, адекватността на аргументите и доброто възпитание."
?!?!

На Коледа раговарях с мой близък полицай, който ми сподели случай от ежедневието през деня - мъж се "почерпил", скарал се с жена си и взел че я заклал.
Странно, знаете ли, май на никого не му е хрумнало да повдига публичен дебат на тема " защо не трябва да колим жената, когат' не нъ кефи"!
Драги БГО - "Джемини",
още преди време слушах обаждания в ефир с предложения за убийства, издаване смъртни присъди и прочистване на гена на нацията от болестта "хомосексуализъм".
И това ми беше смешно.
Сега, обаче, когато това се появява публикувано в официален вестник, при това ВЕСТНИКЪТ НА УПРАВЛЯВАщАТА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ, това вече е престъпление.
А Вашата реакция към настоящият момент, драги приятели, е неадекватна и смешна. Но по- скоро май вие се подигравате с нас?...
Статии? Отоговори? Дискусии???
Може би смятате да превъзпитате Господина от Дупница или главния редакор на "Дума"?
По тази логика, може би щеше да е добре Сталин да изкара един семинар на тема "устоите на демокрацията в 20- ти век". И всичко щеше да е ток и жици!

Тази статия съдържа клевети, обиди, подстрекателства към тежки престъпления и е в ГРУБО НАРУшЕНИЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА (чл.39, ал.2, напр, за останалите около 10-тина члена оставям инициативата на Вас)
И докато се действа по този начин срещу нас, Вие организирате ДИСКУСИИ???
За тези неща си има ЗАКОНИ и законите предвиждат САНКЦИИ, които санкции биха пратили тоя- оня на топло да обсъждат идеите си (а защо не и , да опознаят едно от неприятните лица на хомосексуализма по- отблизо), но защо до сега не е задействан, питам аз, и дали, и кога ще бъде пуснат съдебният иск? Жалба в прокуратура? Нещо от този сорт въобще?
Защото "в началото бе словото". И когато Груйо от Дупница и редакора на " Дума" и другите от тяхната категория видят, че писанията им остават безнаказани навсякъде и винаги, те несъмнено ще премунат и към ДЕЙСТВИЕТО. Повярвайте ми, ЩЕ!
Защото има закони във всички цивилизовани държави, конвенции, хартии и други боклуци, с които би следвало поне малко да сте запознати, а освен това има и закостеняло пост- комунистическо българско законодателство, което, обаче, също не допуска подобни прояви.
Но за да влезе всичко това в действие, НЯКОЙ ТРЯБВА ДА СИ РАЗМЪРДА...ПРЪСТА!!!
И аз ви питам сега, КОЙ и КОГА ще го направи???

Едно поне е добре - БКП и нейните органи показват все по- явно своето истинско лице. И е все по - трудно за онези които искат да се заблуждават.
Но желаещи за тови винаги ще има...

На всяко действие има равно по сила и обратно по посока противодействие

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.