Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:07 04.11.25 
Природни науки
   >> Физика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема няколко гайгерови брояча един до другнови  
Автор LZ1FW (познат)
Публикувано24.06.18 14:49

Добър ден на всички знаещи,

интересува ме дали някъде е описан опит със записване в течение на продължително време на показанията на няколко гайгер-мюлерови брояча, чиито тръби са разположени плътно една до друга?

Доколкото знам гама частиците са пренебрежимо по-малки от размерите на тръбите. Следователно всяка една гама частица ще се отчете единствено от една тръба и ще има разлики в броя на регистрираните гама частици от отделните гайгер-мюлерови броячи в едни и същи сравнително кратки интервали от време.

Въпросът ми е дали тези разлики може да се използват за нещо полезно?

Тема Re: няколко гайгерови брояча един до другнови [re: LZ1FW]  
Автор oberleutnantRzevski (същият)
Публикувано24.06.18 19:18

Следователно всяка една гама частица ще се отчете единствено от една тръба

Това от къде на къде? Ами ако мине през няколко детектора последователно? Щото то гама-частиците са като Пурковата кокошка - не ги знаеш от де ще префръкнат.

Иначе - по този начин се правят детектори на съвпадение/не съвпадение, с цел примерно установяване посоката от която идва лъчението.

и ще има разлики в броя на регистрираните гама частици от отделните гайгер-мюлерови броячи в едни и същи сравнително кратки интервали от време.

Разлика винаги ще има,поради естеството на процесите и методите.

Тема Re: няколко гайгерови брояча един до другнови [re: oberleutnantRzevski]  
Автор LZ1FW (познат)
Публикувано25.06.18 07:34

Благодаря!

Разбрах къде бъркам.

Автор zaphod (мракобес)
Публикувано25.06.18 07:59

тя ако дойде отстрани може всички да я засекат, но ако дойде отгоре само един ще я засече, разлика ще има да. при дълъг период ще се види че средните тръби отчитат леко по-малко от другите, заради сянката. и пак да припомня - всяка величина от тоя вид е надеждна до квадратния си корен, просто правило, което и в ежедневния живот е много полезно, ама малцина го спазват

NE SUTOR ULTRA CREPIDAM

Тема Re: няколко гайгерови брояча един до другнови [re: oberleutnantRzevski]  
Автор P. - koвaчa ( шеф мемелко)
Публикувано25.06.18 20:09

Поручик, скъпи ли са гайгер-мюлеровите броячи? Могат ли да усетят -тези от тях които са достъпни за простолюдието излъчване от китайски фойерверки в които има например торий?или излъчване от Ауерови чорапчета за петромаксови лампи. Стават ли за сравнителен анализ искам да кажа да ми дадат ясна преценка кой от цитираните търговски продукти е по натоварен с вредни материали. Просто питам, а мога ли да си направя сам такъв прибор?

Пак познаха прогнозата

Тема Re: няколко гайгерови брояча един до друг [re: P. - koвaчa]  
Автор stillpigi-166243 ( шеф мемелко)
Публикувано25.06.18 20:36

май намерих упътване как да си направя.

остана да го направя ще събирам пари и това ще стане.
не съм сигурен чак толкова дали ми трябва.

Пак познаха прогнозата

Редактирано от stillpigi-166243 на 25.06.18 21:04.

Тема Re: няколко гайгерови брояча един до другнови [re: stillpigi-166243]  
Автор hidrazin4o (рекордьор)
Публикувано25.06.18 20:47

Мемемемелко, точно нищо няма да направиш. Грабвай го докато е още наличен.

Тема Re: няколко гайгерови брояча един до другнови [re: hidrazin4o]  
Публикувано25.06.18 21:09

Благодаря ти и аз намерих на по висока цена но поносимо е

Пак познаха прогнозата

Тема Re: няколко гайгерови брояча един до другнови [re: stillpigi-166243]  
Автор LZ1FW (познат)
Публикувано26.06.18 06:33

https://www.robotev.com/product_info.php?cPath=1_50&products_id=578&osCsid=ip0v81ldlivmnirtfb6fiv6qg3

Вижте в Роботев. Там цената е по-ниска в момента.

Публикувано26.06.18 17:36

и вашето и на Хидразинчо предложенията са отлични Сега нека събера малко парички 4е оня ден в четвъртък бяхме на операция и сам знаеш поохълцахме се. Херния оперирахме, не е тежка операция но човекът е на 88 навършени години и тряя се вниаа...Днес мечтата ми е да си направя такъв кракомобил

И да изкачвам с него стълби че по цял ден мъкна папки по етажите ми омръзнаа просто.
Пак познаха прогнозата

Редактирано от stillpigi-166243 на 26.06.18 17:42.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.