Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 06:35 05.07.25 
Природни науки
   >> Физика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема наклонен резонаторнови  
Автор zaphod (мракобес)
Публикувано08.03.18 10:44

една интересна чисто практическа задача.
знаем че резонатора бачка на ламбда/2. ако резонатора е дълга тръба и праснем пиратка в единия край, звука който резонира на 2*диаметъра ще е практически перпендикулярен на оста на тръбата и ще излезе след много време, докато другия звук, дето е малко или много по оста ще стигне по-бързо. и понеже очевидно и той ще търпи резонансно влияние (но на друга честота), то на изхода ще получим едно уууоооп! което дава емпирична връзка между наклон на вълната и резонансна честота. та, задачата е: на каква честота резонира тръбата за звук който има ъгъл алфа спрямо перпендикулярната посока? тъй като разполагам със запис на подобен звук, веднага мога да преценя дали отговора е верен :)

NE SUTOR ULTRA CREPIDAM

Тема Re: наклонен резонаторнови [re: zaphod]  
Автор Quai dOrsay ()
Публикувано08.03.18 14:55

Резонансната честота на тръбата не би трябвало да има отношение към ъгъла, под който идва звуковата вълна.
Резонанса зависи от размери, форма на резонатора. Също така в някаква степен от температурата и може би други фактори. Но от ъгъла, защо?
Дължината на вълната не се изменя от ъгъла под който я подаваш към тръба или каквото и да е друго, а от скоростта на разпространение в дадена среда и от честотата.

Тема Re: наклонен резонаторнови [re: Quai dOrsay]  
Автор zaphod (мракобес)
Публикувано08.03.18 16:34

ами не би трябвало, но оказва се че има :)

NE SUTOR ULTRA CREPIDAM

Автор stillpigi-166243 (магнити хологр)
Публикувано08.03.18 21:14

Мотоциклетистите ще те благославят. Там най се ползва резонанса.Аз въобще не разбрах нищо но ще чакам да видим какво ще излезе накрая.

Ни съм книга ни съм лекар, обичам книгите и всеки ден нещо ме боли

Автор Quai dOrsay ()
Публикувано08.03.18 22:09

Аз това условно наклонение го написах за да не бъда груб и краен, макар че мнението ми е съвсем категорично.

И понеже казваш, че се оказвало, че има, би следвало да дадеш и съответното обяснение. Ама сериозно обяснение, не да се излигавиш, както ти е навик.

Редактирано от Quai dOrsay на 08.03.18 22:12.

Автор Exhemus (овчар)
Публикувано08.03.18 23:03

Ами виж какъв е пътя на вълната според какъв зиг-заг ще прави в тръбата.

Тук съм за да разговарям с философи, овце си имам!

Тема Re: наклонен резонаторнови [re: Quai dOrsay]  
Автор zaphod (мракобес)
Публикувано09.03.18 07:31

моето ниво е "малко" над това на чекиджийски философски обяснения , аз мога да ти дам направо формула, която дава точно количествения резултат , и съвпада с емпиричните данни.
но понеже резултата е любопитен и контраинутитивен, пуснах го тук за да могат и другите 2-3ма разбиращи да се позабавляват, не само аз.

NE SUTOR ULTRA CREPIDAM

Автор Quai dOrsay ()
Публикувано09.03.18 10:59

моето ниво е "малко" над това на чекиджийски философски обяснения
Не те питах какво ти е нивото, нито съм ти искал чекиджийско-философско обяснение.

аз мога да ти дам направо формула, която дава точно количествения резултат , и съвпада с емпиричните данни.
Къде е формулата? Не виждам никаква формула.
Само чекиджийско фуклявене без покритие.

Тема Re: наклонен резонаторнови [re: stillpigi-166243]  
Автор stillpigi-166243 (магнити хологр)
Публикувано09.03.18 18:27

Стига сте правили ...стига сте мастурбирали бе , карайте по същество.Егати и форума лигавски - единият се самозодоволявал, другия лъжел третия бил пияница. Чакам резултати. Резултати!!!

Ни съм книга ни съм лекар, обичам книгите и всеки ден нещо ме боли

Автор panio_donev-91054 (пират)
Публикувано17.03.18 10:55

Някакъв шанс за чертеж, картинка на условието с параметрите които имат значение? И къде се измерва алфа точно?

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.