Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:10 06.07.25 
Природни науки
   >> Физика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | (покажи всички)
Тема Кажете... нещо.нови  
Автор Shpaga ()
Публикувано05.10.16 11:51

е показано и във форума на БГ наука, но там никой не е направил коментар. Вие тук сте по-"печени", така че... дайте някакво обяснение!

Тема Re: Кажете... нещо.нови [re: Shpaga]  
Автор Alenadrow (пристрастен)
Публикувано05.10.16 13:25

Всичко е както си трябва във филмчето, само не е засегната темата за безплатната енергия, която ще донесе просперитет идните поколения.

На времето, като се сещам сега, руската книжарница на площад Славейков беше като някакъв вълшебен склад на познанието. Висял съм вътре с часове, старал съм се да не пропускам дните, когато се очакваше да заредят нови кники. Макар, че много от книгите бяха превод на руски, все пак в тинейджърското ми тогава съзнание руският език беше уважан и беше символ на познанието.

Само за трийсетина години тълпите алкохолизирани представители на руската нация, подпомагните от развитието на модерните технологии, постепено ме докараха до състояние подсъзнателно да отхвърлям всичко, което съм чул или прочел на руски. Идиотът, направил този филм, добре илюстрира защо се е получило така.

А по същество - вероятно няма коментари, защото няма дори опит за излагане на някаква смислена теза, поне според мен. Теб, например, какво те впечатли в това произведение на мултимедийното изкуство? Ти какво би коментирала? Какво привлече интереса ти?

Тема Re: Кажете... нещо.нови [re: Alenadrow]  
Автор Tom_cat ()
Публикувано05.10.16 13:58

Не си съвсем прав, руснаците са много силни в почти всички направления на човешката дейност и познание.
Но разбира се, навсякъде има и мърша.
Аз не бих правил такива обобщения като теб, защото на запад малоумието го има също в пълна сила. Но едва ли ще каже, че свързваш английския с такива негативни емоции, които описваш.
А иначе и аз обичах да посещавам книжарницата, за която пишеш, и макар да не съм бил дотам вманиачен, че да не пропускам дните, в които зареждат с нови книги, следях доста ревностно литературата там. Бяха на много ниски цени - дори ги изчисляваха по някакъв курс, при който лева беше малко по-скъп от рублата. А изданията бяха луксозни, страхотно качествено отпечатани на хубава хартия и подвързани и подшити, с твърди корици най-често. У нас по това време такъв качествен печат нямаше.

При това за мен там, както и в няколкото библиотеки, които посещавах беше това, което сега е интернет - място откъдето нещо може да се научи.

Но, да се върнем на клипа, повод за коментарите.

Ясно е, че не става въпрос за загуба на маса. Тези процеси, свързани с жироскопичният момент, прецесия и т.н. са добре изучени от науката, и само човек безкрайно неук би могъл да тръгне да прави спекулации в тази посока.

Ето тук малко информация за жироскопите.

Разбира се, знам, че тази информация на теб ти е излишна, слагам я само за илюстрация, и за да може Шпага да прочете.

P.S. сега видях, че в текста също има много глупости - например масата била сила, тегло не съществувало, и други подобни глупости.

Редактирано от Tom_cat на 05.10.16 14:03.

Тема Re: Кажете... нещо.нови [re: Tom_cat]  
Автор Alenadrow (пристрастен)
Публикувано05.10.16 14:21

Не съм казал, че някои от руснаците не са силни и не ги уважавам. Казах, че мършата от тяхната нация ме е докарала до състояние, да не вярвам на нищо, което чуя или прочета на руски език. Това е подсъзнателно. Т.е. ако гледам руснак, който говори на английски, съм по-склонен да му вярвам, отколкото ако същия човек каже същите неща на руски. Това е факт при мен, при положение, че почти всичко, което съм научил, някога за първи път съм се запознал с него на руски. Просто след промените много от свестните руснаци отидоха по западните университети, а на тяхно място се намърдаха такива завършени олигофрени, пред които Лисенко изглежда завършен ерудит. Така че ако имам нещо против, то е срещу тези руснаци, заради които вече не вярвам на думи, произнесени или написани на руски. За умните руснаци лоша дума не мога да кажа, още повече че в голямото си мнозинство много от най-добрите от тях отдавна не работят в Русия, нито публикуват, преподават или въобще използват руски в работата си.

Автор Heoбoгoмил (ХЕРМАФРОДИТОЛОГ)
Публикувано05.10.16 14:22

Покрай сухото гори и мокрото.

Покрай простотиите ИМ в Тубата заминава и истинското.

Автор Герисъм (корав оптимист)
Публикувано05.10.16 14:39

Здравей Шпага!

Да опитам да дам някакво обяснение на този миш-маш? Ще опитам.

Филмчето започва с твърдение, че две висящи малки топчета, за които се очаква да се привличат гравитационно, не се привличат (било очевидно!?). И че обяснението на науката било, че те са малки, затова не се привличали. Да, авторът е прав да се шокира от такива обяснения. С малката корекция, че това не са твърдения на науката, а нечии (вероятно на самият автор?) измислици. Очакваната гравитационна сила между малки топчета е изключително нищожна, затова такива опити за измерване на око има ли я или я няма привличащата сила между тях красноречиво говорят за общата култура на правещият "очната" оценка. Още преди почти 200 години лорд Кавендиш извършва едно изключително точно измерване чрез торзионна везна (не на око :) на силата, с която се привличат подобни малки тела, и определя величината на гравитационнарта константа. Това е тъй нареченият "експеримент по претегляне на земята", защото с помоща на тази измерена константа е станало възможно определянето на масата на земята. Както виждаме, филмчето започва с откровена манипулация.

След което авторът се изпързаля към съвсем друга област - жироскопите и ефектите свързани с тях, което на практика няма допирни точки с гравитацията - колкото и да са странни на пръв поглед тези свойства, два жироскопа не се привличат чрез някаква "гравитация", породена от тяхното въртене.

Прескачам тук демонстрациите на въртене и устойчивост на жироскопите, които демонстрират такива закони като запазване на момента на въртене и енергията, водещи до съхранение на направлението на оста на жироскопа в пространството и до прецесия на тази ос, когато и действат външни сили, в частност и гравитацията. Хубаво е да попитаме автора защо слага жироскопите почти вертикално, а не например хоризонтално или поне под такъв наклон, че центъра на масата да излезе извън вертикалната проекция по направление на въртящата се ос. Защото жироскопът просто ще падне, тъй като са нарушени всички правила за равновесие, а никаква негова "гравитация" или анти- такава не може да му помогне.

Авторът твърди, че привличането между планетите е само поради съществуването на въртенето, и всички планети се въртяли. Да, ама се въртят планетите с различни скорости. Луната и Меркурии на практика не се въртят. Та масата зависи ли от тази скорост на въртене, или не зависи? Но ако не зависи, дори при нулева скорост масата не трябва да изчезва. Което елементарно демонстрира, че въртенето не е нужно за да има маса. Демек автора се е нахендрил в противоречие, от което няма излизане.

И после демонстрацията с гирата. Демонстриращият я измерва колко тежи, после я развърта и размахва. Но защо не я измерва колко тежи и когато е развъртяна? Защото това веднага ще опровергае внушенията на автора, че масата била намаляла

Вече не помня точно, преди 15-тина години група японци извърши изключително точни измервания на промяната на масата на въртящи се жироскопи във вакуум. Доколкото помня, резултатът беше никакъв, в рамките на експерименталната грешка на лабораторната установка. А с тоя пазарски кантар като на филмчето, съвсем никаква промяна нямаше да се наблюдава. Въпреки това, авторът пише ред внушения, че маса нямало, че била изчезнала и т.н. Ми да я беше премерил бе, да видиш изчезнала ли е!

А на края ни демонстрира ред ефектни фокуси с магнити. Но защо намесва гравитацията в случая, остава неясно. Той просто ни демонстрира, че една по-голяма сила - магнитната - може да компенсира една много по-слаба сила гравитационната. Щеше да е много по-просто да вземе магнит, да привлече с него пирон и да го издигне над повърхността на масата, и да пита - къде отиде масата му. Но така манипулацията му някак няма големи шансове да мине...

А ти кажи и твоят коментар по филмчето.

Добре е късметът да ти се усмихва, но не е добре като почне да ти се хили!

Тема Re: Кажете... нещо.нови [re: Tom_cat]  
Автор Герисъм (корав оптимист)
Публикувано05.10.16 14:46

Значи между качеството на литературата по онова време, за което говориш, и сегашният интернет, разликата е просто неизмерима. Ако ти нямаш това основно образование, с което сега да отсееш 95-те процента глупости в интернет от качественото знание, ще си направо загубен, виж за пример как се лута Необогомил. За съжаление особено сред руснаците след промените като че ли избухна бомба - цялата сдържана до тогава някак псевдонаука изпълзя и заля интернета. И тъй като са голяма наука, боклукът зае голямо място.

Добре е късметът да ти се усмихва, но не е добре като почне да ти се хили!

Тема демонстрацията с гирата.нови [re: Герисъм]  
Автор laplandetza (старо куче)
Публикувано05.10.16 16:37

<<<...И после демонстрацията с гирата. Демонстриращият я измерва колко тежи, после я развърта и размахва. Но защо не я измерва колко тежи и когато е развъртяна? Защото това веднага ще опровергае внушенията на автора, че масата била намаляла ....>>

Ако допуснем , че гирата наистина е тежка и не може да се удържи на едната страна на лоста с ръка, как се обяснява удържането и при ротацията. Като сила насочена навън при преместването на системата по крива, извъртане на човека и вдигане, все едно , системата човек, лост, тежести ротира с по висока скорост, достатъчна да <вдигне> гирата, както при хвърляне на чук.

Тема Re: Кажете... нещо.нови [re: Герисъм]  
Автор naiv (тя)
Публикувано05.10.16 16:37

Имам колежка, която казва, че следи руския интернет за научна литература и имало много силни неща, напредничави били, много били в час със световната наука също. Аз не го вярвам и понеже също съм развила недоверие и направо отвращение към руски писания, не се прежалвам да ми покаже какво има предвид. Може би все пак трябва да го направя. Не че няма да е разочарование. Между другото и за Москва ми разправяха какъв бил много по-лъскав, модерен и непровинциален спрямо нас град. И на това не вярвам, само се чудя.

Това, дето ни облъчвали някакви (не знам какви, война ли водели, извънземни ли били), дали пак не е тръгнало от изток? За това скоро научих, но повечето хора вече го "знаели"!

Тема Re: Кажете... нещо.нови [re: Герисъм]  
Автор Heoбoгoмил (ХЕРМАФРОДИТОЛОГ)
Публикувано05.10.16 16:42

Необогомил не се лута, а ВИ знае, що за стока сте!

Торзионизмът и много други забърквационни теоретизации са ВАША рожба, от съветско време. Потулвате Освободителното познание.

Редактирано от Heoбoгoмил на 05.10.16 16:53.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.