|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
Готварска сол и вода
|
|
Автор |
croesus (backpfeifengesi) |
Публикувано | 21.04.16 23:29 |
|
Някой може ли да обясни защо се получава експлозия в ?
Авторът на клипа предполага, че причината е капки вода, които проникват в разтопената сол, но това не ми звучи много вярно, защото ако беше така, то взрив щеше да има и при по-ниски температури - 800 градуса например? Какво мислите?
Със сигурност реакцията със солта не е химична (при експеримента с течния натрий е чиста химия - образува се водород и той се запалва от високата температура).
| |
Тема
|
Re: Готварска сол и вода
[re: croesus]
|
|
Автор |
Герисъм (корав оптимист) |
Публикувано | 22.04.16 00:02 |
|
Намирисва ми на някакво прегряване във връзка с .
Добре е късметът да ти се усмихва, но не е добре като почне да ти се хили!
| |
Тема
|
Re: Готварска сол и вода
[re: croesus]
|
|
Автор |
zaphod (мракобес) |
Публикувано | 22.04.16 08:58 |
|
според мен обяснението на автора е напълно вярно, експлозията е от верижно увеличаване на контактната площ между водата и солта
NE SUTOR ULTRA CREPIDAM
| |
Тема
|
Re: Готварска сол и вода
[re: zaphod]
|
|
Автор |
Tom_cat () |
Публикувано | 22.04.16 09:48 |
|
А защо ефектът не е същия с други вещества?
| |
Тема
|
Re: Готварска сол и вода
[re: Tom_cat]
|
|
Автор |
croesus (backpfeifengesi) |
Публикувано | 22.04.16 14:35 |
|
Може би има някаква математика с плътността, спецефечния топлинен капацитет, вискозитета или повърхностното напрежение на течната сол.
Нямам представа, но иначе взрива си го бива.
| |
Тема
|
Re: Готварска сол и вода
[re: Tom_cat]
|
|
Автор |
Jacq (...) |
Публикувано | 22.04.16 16:14 |
|
Другите вещества не са добър контрол за NaCl, те са боракс (Na2B4O7·10H2O), сода (Na2CO3) и борна к-на (H3BO3). Първите две са соли с многовалентни аниони, а разтопената борна киселина е просто разтопен борен оксид, който не е електролит.
Подходящи контроли биха били: Na2SO4, CaCl2, AlCl3 и KCl например - за да видим дали размерът и заряда на катиона или аниона има значение.
----
бял подпис на бяло поле
| |
Тема
|
Re: Готварска сол и вода
[re: croesus]
|
|
Автор |
Jacq (...) |
Публикувано | 22.04.16 16:26 |
|
Струва ми се, че ефектът на Лиденфрост не е валиден или е много по-слаб, ако разтопеното вещество реагира химически с водните пари. Самият ефект е свързан с това, че слой от прегрята водна пара убива топлопреноса от горещото тяло към течността.
Аз мисля, че ако водната пара реагира химически или бъде адсорбирана физически от горещото тяло, то топлпреносът няма да се забави. Във видеото - разтопеният натрий не се докосва до водата, просто реагира с водните пари. Хлебната сол не реагира химически с водата (дори енталпията на разтваряне е практически нула), но има афинитет към нея - допускам, че водните пари се разтварят в разтопената сол и така създават възможност за топлопренос.
----
бял подпис на бяло полеРедактирано от Jacq на 22.04.16 16:27.
| |
Тема
|
Re: Готварска сол и вода
[re: Jacq]
|
|
Автор |
croesus (backpfeifengesi) |
Публикувано | 22.04.16 16:32 |
|
На 5:10 автора споменава, че ефектът на Лиденфрост "предпазва" останалите соли от експлозия. Т.е. според него този ефект играе обратна роля в случая. Не разбрах какво има предвид Гери с "прегряването", но май е точно това.
| |
Тема
|
Re: Готварска сол и вода
[re: croesus]
|
|
Автор |
Jacq (...) |
Публикувано | 22.04.16 16:53 |
|
Останалите соли не са добри контроли. Бораксът е слабо разтоврим във вода; содата – също, а борната киселина при разтапяне преминава в борен оксид, който е неразтворим.
----
бял подпис на бяло поле
| |
Тема
|
Re: Готварска сол и вода
[re: Jacq]
|
|
Автор |
croesus (backpfeifengesi) |
Публикувано | 22.04.16 17:19 |
|
Не бях се сетил за това.
На око казвам, че с KCl ефектът ще е подобен.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|