Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 02:43 23.06.24 
Природни науки
   >> Физика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Готварска сол и вода  
Автор croesus (backpfeifengesi)
Публикувано21.04.16 23:29



Някой може ли да обясни защо се получава експлозия в

?

Авторът на клипа предполага, че причината е капки вода, които проникват в разтопената сол, но това не ми звучи много вярно, защото ако беше така, то взрив щеше да има и при по-ниски температури - 800 градуса например? Какво мислите?

Със сигурност реакцията със солта не е химична (при експеримента с течния натрий е чиста химия - образува се водород и той се запалва от високата температура).



Тема Re: Готварска сол и воданови [re: croesus]  
Автор Герисъм (корав оптимист)
Публикувано22.04.16 00:02



Намирисва ми на някакво прегряване във връзка с

.

Добре е късметът да ти се усмихва, но не е добре като почне да ти се хили!

Тема Re: Готварска сол и воданови [re: croesus]  
Автор zaphod (мракобес)
Публикувано22.04.16 08:58



според мен обяснението на автора е напълно вярно, експлозията е от верижно увеличаване на контактната площ между водата и солта




NE SUTOR ULTRA CREPIDAM


Тема Re: Готварска сол и воданови [re: zaphod]  
Автор Tom_cat ()
Публикувано22.04.16 09:48



А защо ефектът не е същия с други вещества?



Тема Re: Готварска сол и воданови [re: Tom_cat]  
Автор croesus (backpfeifengesi)
Публикувано22.04.16 14:35



Може би има някаква математика с плътността, спецефечния топлинен капацитет, вискозитета или повърхностното напрежение на течната сол.

Нямам представа, но иначе взрива си го бива.





Тема Re: Готварска сол и воданови [re: Tom_cat]  
Автор Jacq (...)
Публикувано22.04.16 16:14



Другите вещества не са добър контрол за NaCl, те са боракс (Na2B4O7·10H2O), сода (Na2CO3) и борна к-на (H3BO3). Първите две са соли с многовалентни аниони, а разтопената борна киселина е просто разтопен борен оксид, който не е електролит.

Подходящи контроли биха били: Na2SO4, CaCl2, AlCl3 и KCl например - за да видим дали размерът и заряда на катиона или аниона има значение.


----
бял подпис на бяло поле


Тема Re: Готварска сол и воданови [re: croesus]  
Автор Jacq (...)
Публикувано22.04.16 16:26



Струва ми се, че ефектът на Лиденфрост не е валиден или е много по-слаб, ако разтопеното вещество реагира химически с водните пари. Самият ефект е свързан с това, че слой от прегрята водна пара убива топлопреноса от горещото тяло към течността.
Аз мисля, че ако водната пара реагира химически или бъде адсорбирана физически от горещото тяло, то топлпреносът няма да се забави. Във видеото - разтопеният натрий не се докосва до водата, просто реагира с водните пари. Хлебната сол не реагира химически с водата (дори енталпията на разтваряне е практически нула), но има афинитет към нея - допускам, че водните пари се разтварят в разтопената сол и така създават възможност за топлопренос.


----
бял подпис на бяло поле

Редактирано от Jacq на 22.04.16 16:27.



Тема Re: Готварска сол и воданови [re: Jacq]  
Автор croesus (backpfeifengesi)
Публикувано22.04.16 16:32



На 5:10 автора споменава, че ефектът на Лиденфрост "предпазва" останалите соли от експлозия. Т.е. според него този ефект играе обратна роля в случая. Не разбрах какво има предвид Гери с "прегряването", но май е точно това.



Тема Re: Готварска сол и воданови [re: croesus]  
Автор Jacq (...)
Публикувано22.04.16 16:53



Останалите соли не са добри контроли. Бораксът е слабо разтоврим във вода; содата – също, а борната киселина при разтапяне преминава в борен оксид, който е неразтворим.


----
бял подпис на бяло поле


Тема Re: Готварска сол и воданови [re: Jacq]  
Автор croesus (backpfeifengesi)
Публикувано22.04.16 17:19



Не бях се сетил за това.

На око казвам, че с KCl ефектът ще е подобен.





Тема Re: Готварска сол и воданови [re: croesus]  
Автор Jacq (...)
Публикувано22.04.16 18:26



Съгласен съм за калиевия хлорид. Един добър експеримент би включвал различни видове соли:

http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=phisics&Number=1954049600&page=0&view=collapsed&sb=5


----
бял подпис на бяло поле


Тема Re: Готварска сол и воданови [re: Jacq]  
Автор croesus (backpfeifengesi)
Публикувано22.04.16 19:22



Аз от твоя пост го избрах. Може би и калциевия хлорид ще има подобен ефект.



Тема Re: Готварска сол и воданови [re: croesus]  
Автор potr (старо куче)
Публикувано22.04.16 21:14



Ще ви прегреят мозъците... Според мен това става защото солта сублимира и има много близка температура на кипене. Водата й помага да се изпари.

Весела и ползотворна година!

Тема Re: Готварска сол и воданови [re: potr]  
Автор Jacq (...)
Публикувано22.04.16 21:53



Wie bitte!

Температурата на кипене на натриевия хлорид е ок. 1400 C, а се втечнява при 800. Тоест имаме 600 градуса разлика. Парното налягане над течния натриев хлорид е от йони на натрия и хлора и е почти нулево. Няма как самата сол да се изпари, камо ли да сублимира - което е агретатното преминаване от твърдо вещество в газ.


----
бял подпис на бяло поле


Тема Re: Готварска сол и воданови [re: Tom_cat]  
Автор zaphod (мракобес)
Публикувано23.04.16 09:47



кой ги знае, поведението на веществата не е еднакво, едни могат да кристализират без да се напукат, други не могат, топлопроводимост различна, топлинен капацитет различен, енергия на фазовия преход различна. примерно, ако веществото има голяма топлопроводимост и голяма енергия на фазовия преход, водата в контакт ще се изпари преди да успее да втвърди стопилката, ще имаш контакт газ-течност, докато ниска топлопроводимост и ниска енергия на прехода водата ще успее да втвърди стопилката преди да е кипнала, или поне с по-малко количество кипнала вода. подозирам първия вариант е по-предразполагащ към експлозия. но това е само пример, кой знае какви още физични свойства могат да играят, може би топлинното разширение на твърдото вещество, ако е голямо, кората се напуква, ако е малко кората се запазва. ето ти още един фактор.




NE SUTOR ULTRA CREPIDAM


Тема Re: Готварска сол и воданови [re: croesus]  
Автор 741 ()
Публикувано23.04.16 13:22



Prince Rupert's Drops:


Капки разтопено стъкло във вода. В клипчето се вижда как се пръскат на прах като им се среже опашката. Ако тоя прах се изстреля във водата докато е напечен до няколкостотин градуса, предполагам че ще стане същата експлозия. При солта явно кристалът е по-крехък и се пръсва при охлаждането без чужда помощ.



Тема Re: Готварска сол и воданови [re: Jacq]  
Автор potr (старо куче)
Публикувано23.04.16 18:00



...Незнам, обаче във вакуум сублимира! Лично съм го проверил.

Весела и ползотворна година!


Тема За видеото)нови [re: 741]  
Автор potr (старо куче)
Публикувано23.04.16 18:02



А защо на това богаташче солта му беше тъмна, да не кажем направо черна? Това опорочава експеримента.(

Весела и ползотворна година!


Тема Re: Готварска сол и воданови [re: 741]  
Автор croesus (backpfeifengesi)
Публикувано23.04.16 23:02



Такава експлозия, каквато счупи аквариума в горния клип, щеше да откъсне ръката на човека, който държи стъклената капка. Всъщност в твоя клип експлозия няма - просто стъклото се разпада на дребни парченца.



Тема Re: Готварска сол и воданови [re: croesus]  
Автор 741 ()
Публикувано23.04.16 23:24



Е, забравяш високата температура. Трошенето на кристала на прах и разпръсването му предава топлината на водата през голяма площ с висока скорост, от това е експлозията в случая със солта.
Аз поне така си го представям.



Тема Re: Готварска сол и воданови [re: 741]  
Автор croesus (backpfeifengesi)
Публикувано23.04.16 23:58



Имаш предвид тази капка, ако се загрее до висока температура, но да не се разтопи, че ще предизвика някаква експлозия? Звучи ми вероятно, ще е интересно да се види такъв експеримент.



Не знам на какво се дължи вътрешното напрежение в капката, може би на частична кристализация. Може би ако се загрее стъклото до температура, при която още ще е налична, да стане подобно разпрашаване и във вода.



Тема Re: Готварска сол и воданови [re: croesus]  
Автор Герисъм (корав оптимист)
Публикувано24.04.16 00:18



Значи идеята ми за ефекта на Лиденфрост беше следната. Веднага след попадането си във водата стопилката се обвива в ципа от пара, която затруднява топлообмена. Виждаме и на камерата, веднага след попадането на стопилката процесът не е бурен, експлозията става по-късно. А по-късно повърхността на стопилката почва да кристализира, при рязко охлаждане като в случая кристализира в микрокристалчета. За ефекта на Лиденфрост трябва сравнително гладка повърхност, а микрокристалчетата, съпроводени с хаотичното движение на потъващата сол, нарушават паровата ципа. След което следвя вече контактът на водата директно със солта, и всякакви последващи ефекти - лавинен процес на напукване и какво ли не.

Бораксът, обратно, стопилката му се държи като стъкло в много обширен температурен интервал и кристализира при съвсем други условия, затова там лишаването от паровата ципа е по-продължителен във времето процес, и няма избухване. Тоест, по тази хипотеза ще избухват предимно соли, които се втвърдяват при по-висока температура с образуване на микрокристалчета.

Добре е късметът да ти се усмихва, но не е добре като почне да ти се хили!


Тема Re: Готварска сол и воданови [re: 741]  
Автор zaphod (мракобес)
Публикувано25.04.16 09:05



може и да е така, но аз бих заложил на газ-течност фаза.
тия капки искат време да се формират, не е въпроса просто част от кристала да се формира, а трябва да се натрупа напрежение и тн. а тук много бързо се случват нещата, няма време за такива сложнотии




NE SUTOR ULTRA CREPIDAM


Тема Re: Готварска сол и воданови [re: croesus]  
Автор naiv (тя)
Публикувано25.04.16 15:57



Това не е ли химичен въпрос?

Виждам, че е станала дискусия с много предложения, което ме навежда на няколко мисли:

1. Явно интересуващите се от физика много разбират и от химия.;)
2. Ако се касае за експлозии, то всички са много заинтригувани (май интересът към химията върви с разни драматични действия, често животозастрашаващи;).
3. Някъде в мненията се появи стъкло - това според мен е изключително интересно нещо - стъклото, и как се получава от пясък! Стъкло се е получавало още преди бронзовата епоха, ако не се лъжа. Страшна работа са били древните хора.

Съжалявам, ако звуча като Рачо, но ми стана интересно.:)



Тема Re: Готварска сол и воданови [re: naiv]  
Автор croesus (backpfeifengesi)
Публикувано25.04.16 16:08



Това не е химична реакция.



Тема Re: Готварска сол и воданови [re: naiv]  
Автор Arctur (ентусиаст)
Публикувано25.04.16 17:28



"3. Някъде в мненията се появи стъкло - това според мен е изключително интересно нещо - стъклото, и как се получава от пясък! Стъкло се е получавало още преди бронзовата епоха, ако не се лъжа. Страшна работа са били древните хора."

Не е достатъчен само пясъка. Освен това пясъкът не е този, който си виждала
на морския или на някой речен бряг. Пясъкът за производство на стъкло се добива
от каолинови находища и добивът му е съпътстващ производството на каолин.
Той е бял или почти бял на цвят. Вторият основен компонент е калциевият карбо-
нат (варовик). След като двата компонента се смесят в подходящо съотношение,
се подават в пеща. От високата температура, карбонатът първо се разлага на
калциев оксид и въглероден диоксид. След това калциевият оксид реагира с
пясъка, който е силициев диоксид, и се получава калциев силикат или т. нар.
стъкло. Това е съвсем накратко.



Тема Re: Готварска сол и воданови [re: croesus]  
Автор naiv (тя)
Публикувано25.04.16 23:16



Не гледах филмчето, само четох. И разни съединения се споменават, това го учехме по химия. Разпознах една киселина в мненията и се почувствах много знаеща -направо не е за вярване при моята тотална неграмотност по тоя предмет.



Тема Re: Готварска сол и воданови [re: Arctur]  
Автор naiv (тя)
Публикувано25.04.16 23:24



Мерси, че ме светна, сериозно. Аз все си представях, че е от обикновен пясък.

Значи тия древните хора са го правели само там, където е имало от тези материали. То и сега е така, като че ли. Ще прочета за каолина (щото той пък за какво е!?) и за "каолиновия" пясък.



Тема Re: Готварска сол и воданови [re: naiv]  
Автор Arctur (ентусиаст)
Публикувано26.04.16 12:40



"Ще прочета за каолина (щото той пък за какво е!?)"

Е, недей така! От какво мислиш се правят фаянсовите и порцелановите изделия?



P.S. Думата каолин е с китайски произход. Суровината за т. нар. "китайски
порцелан" е добивана от един хълм, който се е наричал Као Лин и така тя е
станала едноименна с него.



Тема Re: Готварска сол и воданови [re: croesus]  
Автор ~@!$^%*amp;()_+ (целия горен ред)
Публикувано30.04.16 05:51



ако температурата е над 1000 градуса, би трябвало да разлага водата на водород и кислород, който в последствие гръмва

с друго, не със сол?



Тема Re: Готварска сол и воданови [re: ~@!$^%*amp;()_+]  
Автор zaphod (мракобес)
Публикувано30.04.16 07:41



ако температурата ти е толкова голяма, че да разложиш водата на водород и кислород, "гърмежа" им няма да е отличим в цялата патаклама, имам предвид въобще няма да е отличим, а не че просто ще бледнее.




NE SUTOR ULTRA CREPIDAM


Тема Re: Готварска сол и воданови [re: ~@!$^%*amp;()_+]  
Автор croesus (backpfeifengesi)
Публикувано30.04.16 15:35



Ако имаше химическа реакция между кислород и водород щеше да се види пламък, както в експеримента с течния натрий. Пича много хитро е снимал всичко със скоростна камера.

Но както казва зейфод, ако беше се стигнало до температура при кояго водата се разпада на H2 и O2 камерата трудно щеше да заснеме нещо интересно, защото печурката щеше да пречи.

Нещо като , но 1-2 порядъка по-зрелищно. Още водните пари във въздуха щяха на направят фойерверки.



Тема Re: За видеото)нови [re: potr]  
Автор FILER099 (Keine Lust )
Публикувано06.05.16 14:49



ти жена ли си, мъж ли се, защо злословиш?към хората само с добро!





Тема Re: Готварска сол и воданови [re: croesus]  
Автор croesus (backpfeifengesi)
Публикувано24.05.16 00:08



Пича

. Сега гърми кокосови орехи и дини. На мен ми се струва, че кокосовите орехи гърмят по-силно.



Тема Re: Готварска сол и воданови [re: croesus]  
Автор Tom_cat ()
Публикувано24.05.16 15:02



Интересно защо ли ползва кашер сол? Може би ако не е кашер няма да гърми така?

Реално в кокосовия орех има предимно вода, тъй че експериментът не бих казал, че внася принципно нещо ново. Същото важи и за дините. Предимно вода.

Човекът просто има заден двор и излишно време да си играе там. Да гръмна нещо ми беше любима игра в 5-6-и клас, но сега не ми е интересно.

П.С. Прочетох в коментарите, веднага го захапват за кашерната сол, но не бил евреин, уж кашерната сол била по-пречистена, дрън дрън.

Редактирано от Tom_cat на 24.05.16 15:15.



Тема Re: Готварска сол и воданови [re: croesus]  
Автор potr (старо куче)
Публикувано26.05.16 23:06



...Не може да има проникване на капки при такива температури( ами ефекта на Лайденфрост/

Весела и ползотворна година!



Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.