|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
Re: Готварска сол и вода
[re: 741]
|
|
Автор |
croesus (backpfeifengesi) |
Публикувано | 23.04.16 23:58 |
|
Имаш предвид тази капка, ако се загрее до висока температура, но да не се разтопи, че ще предизвика някаква експлозия? Звучи ми вероятно, ще е интересно да се види такъв експеримент.
Не знам на какво се дължи вътрешното напрежение в капката, може би на частична кристализация. Може би ако се загрее стъклото до температура, при която още ще е налична, да стане подобно разпрашаване и във вода.
| |
Тема
|
Re: Готварска сол и вода
[re: croesus]
|
|
Автор |
Герисъм (корав оптимист) |
Публикувано | 24.04.16 00:18 |
|
Значи идеята ми за ефекта на Лиденфрост беше следната. Веднага след попадането си във водата стопилката се обвива в ципа от пара, която затруднява топлообмена. Виждаме и на камерата, веднага след попадането на стопилката процесът не е бурен, експлозията става по-късно. А по-късно повърхността на стопилката почва да кристализира, при рязко охлаждане като в случая кристализира в микрокристалчета. За ефекта на Лиденфрост трябва сравнително гладка повърхност, а микрокристалчетата, съпроводени с хаотичното движение на потъващата сол, нарушават паровата ципа. След което следвя вече контактът на водата директно със солта, и всякакви последващи ефекти - лавинен процес на напукване и какво ли не.
Бораксът, обратно, стопилката му се държи като стъкло в много обширен температурен интервал и кристализира при съвсем други условия, затова там лишаването от паровата ципа е по-продължителен във времето процес, и няма избухване. Тоест, по тази хипотеза ще избухват предимно соли, които се втвърдяват при по-висока температура с образуване на микрокристалчета.
Добре е късметът да ти се усмихва, но не е добре като почне да ти се хили!
| |
Тема
|
Re: Готварска сол и вода
[re: 741]
|
|
Автор |
zaphod (мракобес) |
Публикувано | 25.04.16 09:05 |
|
може и да е така, но аз бих заложил на газ-течност фаза.
тия капки искат време да се формират, не е въпроса просто част от кристала да се формира, а трябва да се натрупа напрежение и тн. а тук много бързо се случват нещата, няма време за такива сложнотии
NE SUTOR ULTRA CREPIDAM
| |
Тема
|
Re: Готварска сол и вода
[re: croesus]
|
|
Автор |
naiv (тя) |
Публикувано | 25.04.16 15:57 |
|
Това не е ли химичен въпрос?
Виждам, че е станала дискусия с много предложения, което ме навежда на няколко мисли:
1. Явно интересуващите се от физика много разбират и от химия.;)
2. Ако се касае за експлозии, то всички са много заинтригувани (май интересът към химията върви с разни драматични действия, често животозастрашаващи;).
3. Някъде в мненията се появи стъкло - това според мен е изключително интересно нещо - стъклото, и как се получава от пясък! Стъкло се е получавало още преди бронзовата епоха, ако не се лъжа. Страшна работа са били древните хора.
Съжалявам, ако звуча като Рачо, но ми стана интересно.:)
| |
Тема
|
Re: Готварска сол и вода
[re: naiv]
|
|
Автор |
croesus (backpfeifengesi) |
Публикувано | 25.04.16 16:08 |
|
Това не е химична реакция.
| |
Тема
|
Re: Готварска сол и вода
[re: naiv]
|
|
Автор |
Arctur (ентусиаст) |
Публикувано | 25.04.16 17:28 |
|
"3. Някъде в мненията се появи стъкло - това според мен е изключително интересно нещо - стъклото, и как се получава от пясък! Стъкло се е получавало още преди бронзовата епоха, ако не се лъжа. Страшна работа са били древните хора."
Не е достатъчен само пясъка. Освен това пясъкът не е този, който си виждала
на морския или на някой речен бряг. Пясъкът за производство на стъкло се добива
от каолинови находища и добивът му е съпътстващ производството на каолин.
Той е бял или почти бял на цвят. Вторият основен компонент е калциевият карбо-
нат (варовик). След като двата компонента се смесят в подходящо съотношение,
се подават в пеща. От високата температура, карбонатът първо се разлага на
калциев оксид и въглероден диоксид. След това калциевият оксид реагира с
пясъка, който е силициев диоксид, и се получава калциев силикат или т. нар.
стъкло. Това е съвсем накратко.
| |
Тема
|
Re: Готварска сол и вода
[re: croesus]
|
|
Автор |
naiv (тя) |
Публикувано | 25.04.16 23:16 |
|
Не гледах филмчето, само четох. И разни съединения се споменават, това го учехме по химия. Разпознах една киселина в мненията и се почувствах много знаеща -направо не е за вярване при моята тотална неграмотност по тоя предмет.
| |
Тема
|
Re: Готварска сол и вода
[re: Arctur]
|
|
Автор |
naiv (тя) |
Публикувано | 25.04.16 23:24 |
|
Мерси, че ме светна, сериозно. Аз все си представях, че е от обикновен пясък.
Значи тия древните хора са го правели само там, където е имало от тези материали. То и сега е така, като че ли. Ще прочета за каолина (щото той пък за какво е!?) и за "каолиновия" пясък.
| |
Тема
|
Re: Готварска сол и вода
[re: naiv]
|
|
Автор |
Arctur (ентусиаст) |
Публикувано | 26.04.16 12:40 |
|
"Ще прочета за каолина (щото той пък за какво е!?)"
Е, недей така! От какво мислиш се правят фаянсовите и порцелановите изделия?
P.S. Думата каолин е с китайски произход. Суровината за т. нар. "китайски
порцелан" е добивана от един хълм, който се е наричал Као Лин и така тя е
станала едноименна с него.
| |
|
ако температурата е над 1000 градуса, би трябвало да разлага водата на водород и кислород, който в последствие гръмва
с друго, не със сол?
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|