|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
Re: Готварска сол и вода
[re: croesus]
|
|
Автор |
Jacq (...) |
Публикувано | 22.04.16 18:26 |
|
Съгласен съм за калиевия хлорид. Един добър експеримент би включвал различни видове соли:
http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=phisics&Number=1954049600&page=0&view=collapsed&sb=5
----
бял подпис на бяло поле
| |
Тема
|
Re: Готварска сол и вода
[re: Jacq]
|
|
Автор |
croesus (backpfeifengesi) |
Публикувано | 22.04.16 19:22 |
|
Аз от твоя пост го избрах. Може би и калциевия хлорид ще има подобен ефект.
| |
Тема
|
Re: Готварска сол и вода
[re: croesus]
|
|
Автор |
potr (старо куче) |
Публикувано | 22.04.16 21:14 |
|
Ще ви прегреят мозъците... Според мен това става защото солта сублимира и има много близка температура на кипене. Водата й помага да се изпари.
Весела и ползотворна година!
| |
Тема
|
Re: Готварска сол и вода
[re: potr]
|
|
Автор |
Jacq (...) |
Публикувано | 22.04.16 21:53 |
|
Wie bitte!
Температурата на кипене на натриевия хлорид е ок. 1400 C, а се втечнява при 800. Тоест имаме 600 градуса разлика. Парното налягане над течния натриев хлорид е от йони на натрия и хлора и е почти нулево. Няма как самата сол да се изпари, камо ли да сублимира - което е агретатното преминаване от твърдо вещество в газ.
----
бял подпис на бяло поле
| |
Тема
|
Re: Готварска сол и вода
[re: Tom_cat]
|
|
Автор |
zaphod (мракобес) |
Публикувано | 23.04.16 09:47 |
|
кой ги знае, поведението на веществата не е еднакво, едни могат да кристализират без да се напукат, други не могат, топлопроводимост различна, топлинен капацитет различен, енергия на фазовия преход различна. примерно, ако веществото има голяма топлопроводимост и голяма енергия на фазовия преход, водата в контакт ще се изпари преди да успее да втвърди стопилката, ще имаш контакт газ-течност, докато ниска топлопроводимост и ниска енергия на прехода водата ще успее да втвърди стопилката преди да е кипнала, или поне с по-малко количество кипнала вода. подозирам първия вариант е по-предразполагащ към експлозия. но това е само пример, кой знае какви още физични свойства могат да играят, може би топлинното разширение на твърдото вещество, ако е голямо, кората се напуква, ако е малко кората се запазва. ето ти още един фактор.
NE SUTOR ULTRA CREPIDAM
| |
Тема
|
Re: Готварска сол и вода
[re: croesus]
|
|
Автор |
741 () |
Публикувано | 23.04.16 13:22 |
|
Prince Rupert's Drops:
Капки разтопено стъкло във вода. В клипчето се вижда как се пръскат на прах като им се среже опашката. Ако тоя прах се изстреля във водата докато е напечен до няколкостотин градуса, предполагам че ще стане същата експлозия. При солта явно кристалът е по-крехък и се пръсва при охлаждането без чужда помощ.
| |
Тема
|
Re: Готварска сол и вода
[re: Jacq]
|
|
Автор |
potr (старо куче) |
Публикувано | 23.04.16 18:00 |
|
...Незнам, обаче във вакуум сублимира! Лично съм го проверил.
Весела и ползотворна година!
| |
Тема
|
За видеото)
[re: 741]
|
|
Автор |
potr (старо куче) |
Публикувано | 23.04.16 18:02 |
|
А защо на това богаташче солта му беше тъмна, да не кажем направо черна? Това опорочава експеримента.(
Весела и ползотворна година!
| |
Тема
|
Re: Готварска сол и вода
[re: 741]
|
|
Автор |
croesus (backpfeifengesi) |
Публикувано | 23.04.16 23:02 |
|
Такава експлозия, каквато счупи аквариума в горния клип, щеше да откъсне ръката на човека, който държи стъклената капка. Всъщност в твоя клип експлозия няма - просто стъклото се разпада на дребни парченца.
| |
Тема
|
Re: Готварска сол и вода
[re: croesus]
|
|
Автор |
741 () |
Публикувано | 23.04.16 23:24 |
|
Е, забравяш високата температура. Трошенето на кристала на прах и разпръсването му предава топлината на водата през голяма площ с висока скорост, от това е експлозията в случая със солта.
Аз поне така си го представям.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|