Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 02:37 17.06.24 
Природни науки
   >> Физика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Re: Готварска сол и воданови [re: croesus]  
Автор Jacq (...)
Публикувано22.04.16 18:26



Съгласен съм за калиевия хлорид. Един добър експеримент би включвал различни видове соли:

http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=phisics&Number=1954049600&page=0&view=collapsed&sb=5


----
бял подпис на бяло поле


Тема Re: Готварска сол и воданови [re: Jacq]  
Автор croesus (backpfeifengesi)
Публикувано22.04.16 19:22



Аз от твоя пост го избрах. Може би и калциевия хлорид ще има подобен ефект.



Тема Re: Готварска сол и воданови [re: croesus]  
Автор potr (старо куче)
Публикувано22.04.16 21:14



Ще ви прегреят мозъците... Според мен това става защото солта сублимира и има много близка температура на кипене. Водата й помага да се изпари.

Весела и ползотворна година!

Тема Re: Готварска сол и воданови [re: potr]  
Автор Jacq (...)
Публикувано22.04.16 21:53



Wie bitte!

Температурата на кипене на натриевия хлорид е ок. 1400 C, а се втечнява при 800. Тоест имаме 600 градуса разлика. Парното налягане над течния натриев хлорид е от йони на натрия и хлора и е почти нулево. Няма как самата сол да се изпари, камо ли да сублимира - което е агретатното преминаване от твърдо вещество в газ.


----
бял подпис на бяло поле


Тема Re: Готварска сол и воданови [re: Tom_cat]  
Автор zaphod (мракобес)
Публикувано23.04.16 09:47



кой ги знае, поведението на веществата не е еднакво, едни могат да кристализират без да се напукат, други не могат, топлопроводимост различна, топлинен капацитет различен, енергия на фазовия преход различна. примерно, ако веществото има голяма топлопроводимост и голяма енергия на фазовия преход, водата в контакт ще се изпари преди да успее да втвърди стопилката, ще имаш контакт газ-течност, докато ниска топлопроводимост и ниска енергия на прехода водата ще успее да втвърди стопилката преди да е кипнала, или поне с по-малко количество кипнала вода. подозирам първия вариант е по-предразполагащ към експлозия. но това е само пример, кой знае какви още физични свойства могат да играят, може би топлинното разширение на твърдото вещество, ако е голямо, кората се напуква, ако е малко кората се запазва. ето ти още един фактор.




NE SUTOR ULTRA CREPIDAM


Тема Re: Готварска сол и воданови [re: croesus]  
Автор 741 ()
Публикувано23.04.16 13:22



Prince Rupert's Drops:


Капки разтопено стъкло във вода. В клипчето се вижда как се пръскат на прах като им се среже опашката. Ако тоя прах се изстреля във водата докато е напечен до няколкостотин градуса, предполагам че ще стане същата експлозия. При солта явно кристалът е по-крехък и се пръсва при охлаждането без чужда помощ.



Тема Re: Готварска сол и воданови [re: Jacq]  
Автор potr (старо куче)
Публикувано23.04.16 18:00



...Незнам, обаче във вакуум сублимира! Лично съм го проверил.

Весела и ползотворна година!


Тема За видеото)нови [re: 741]  
Автор potr (старо куче)
Публикувано23.04.16 18:02



А защо на това богаташче солта му беше тъмна, да не кажем направо черна? Това опорочава експеримента.(

Весела и ползотворна година!


Тема Re: Готварска сол и воданови [re: 741]  
Автор croesus (backpfeifengesi)
Публикувано23.04.16 23:02



Такава експлозия, каквато счупи аквариума в горния клип, щеше да откъсне ръката на човека, който държи стъклената капка. Всъщност в твоя клип експлозия няма - просто стъклото се разпада на дребни парченца.



Тема Re: Готварска сол и воданови [re: croesus]  
Автор 741 ()
Публикувано23.04.16 23:24



Е, забравяш високата температура. Трошенето на кристала на прах и разпръсването му предава топлината на водата през голяма площ с висока скорост, от това е експлозията в случая със солта.
Аз поне така си го представям.




Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.