Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 07:37 23.10.25 
Природни науки
   >> Физика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
Тема Защо се получава таканови  
Автор Alenadrow (ентусиаст)
Публикувано30.11.14 11:14

Предварително се извинявам за относителния офтопик, но напоследък ме вълнува един въпрос, чиито отговор не е очевиден за мен. Доста на брой мнения из Интернет пространството бяха поводът да започна да си задавам този въпрос, а той е:

Защо сравнително много хора с такова настървение са "заети" да оборват Айнщайн по принцип и СТО и ОТО в частност? Какво поражда този стремеж и какво дава основание на мнозина да вярват, че са в състояние не само да оборят, но и да формулират оборващите си тези смислено?

Това, което разбирам, е стремежът на човек да си обяснява заобкалящия го свят. В този смисъл съм склонен да разбера дори религията, желанието за експериментиране, склонността към самозаблуда и завишена себеоценка. Но все пак - защо точно ОТО?

Искам да уточня, че въпросът ми не касае менталното състояние на хората, които се занимават с тази "дейност" по форумите, въпросът ми е просто - защо точно ОТО?

Няма много хора, които да оборват толкова настървено теории и въпроси като, например - произхода на Слънчевата система, строежа и поведението на кометите, пръстените на Сатурн, астероидния пояс, че дори и са рядкост такива, които оборват квантовата механика, струнната теория и т.н.

Дали при последните едно-две поколения образованието е на толкова отчайващо ниско ниво, че да дава основание да се счита всяко празнословене за "теория" или пък обратното - с развитието на технологиите дори сравнително по-сложна за разбиране материя - в случая ОТО - е станала по-достъпна за анализ и от по-различно подготвени (да използвам възпитан израз) хора?

Дали научно-популярните книги, филми, сериали и цели телевизии помагат или пречат на обществото с елементаризирането на науката? Това, което аз откривам у Айнщайн, а не е било често срещано явление в онези години, е един стремеж за онагледяване на познанието и опит сложни, поради своята природа, процеси и явления да бъдат елементаризирани до степен, че всеки да може поне да се замисли за тях.

В крайна сметка защо мнозина смятат, че точно ОТО е баш най-подходящата теория за оборване? Все пак тази теория не само се съгласува добре с експериментите, но и всеки притежател на GPS разбира, че без нея тази джаджа нямаше да бъде чак толкова полезна. Да се оборва настървено точно нещо, което е в основата на част от ежедневието, не е ли странно?

Отново моля да бъде разбран въпросът ми - не се опитвам да си отговоря на въпроса за псическото състояние на борците срещу теорията. Не се опитвам да си отговоря на въпроса за тяхната вътрешна мотивация. Просто се питам - защо точно Айнщайн и ОТО? Дали защото Айнщайн е "прототипът" на непризнатият гениий - дребен незначителен служител, прочул се с една теория, макар всъщност да е направил доста за развитието на физиката?

Айнщайн ли е единствената причина ОТО да бъде толкова "настървено" опровергавана или просто ОТО е толкова лесно "илюстрируема" с мисловни експерименти, че е започнала да изглежда теория от типа "това и аз мога да го измисля"?

Какво е вашето мнение?

П.П. Искам специално да поясня, че въпросът дали ОТО е вярна или грешна не е предмет на тази тема. Благодаря за разбирането.

Тема Re: Защо се получава таканови [re: Alenadrow]  
Автор multiplikator (ентусиаст)
Публикувано30.11.14 11:25

Ми просто защото не е вярна, а за да се убедиш че е така, вземи че прочети нещо например можеш да си свалиш една книга от

Тема Re: Защо се получава таканови [re: multiplikator]  
Публикувано30.11.14 11:42

Ще повторя пояснението си с молба да бъде прочетено и разбрано. Наистина не виждам нищо неясно в изреченията:

Искам специално да поясня, че въпросът дали ОТО е вярна или грешна не е предмет на тази тема. Благодаря за разбирането.

Но ако са необходими разяснения, ще уточня - не питам дали ОТО е вярна или грешна. По-ясно от това няма как да се изразя за съжаление.

Вярвам, че е още по-очевидно, че не питам откъде да си сваля една книга...

Благодаря, все пак, за отделеното време и взетото отношение по въпрос, който изрично съм уточнил, че не задавам, както и по такъв, какъвто съвсем очевдно не съм задал.

Автор zornik2-133053 (неспасяем)
Публикувано30.11.14 11:54

Според мен - от нуждата за слава.
Соц. Илюзията - навсякъде прославените хора се тачат, награждават с привилегии и др..
Слава чрез оплюване... -което си е грешка, ако става въпрос за занимания с наука. В науката - се надгражда, над известното от експериментални факти.

И ... естествено - "Осанна!!! - Разпни го!" - се забравя.

Жертва на славата...
"...Известността на инженера толкова бързо се разрасна, че дори и собствената му тъща повярва в неговата гениалност..."

...

Задачата на науката е да обясни това, което е невъзможно да се разбере

Тема Re: Защо се получава таканови [re: zornik2-133053]  
Публикувано30.11.14 12:09

Това го разбирам и вярвам, че в някои от случаите е точно така.

Но въпросъм ми беше "по-технически" - защо няма чак толкова много желаещи да е опровергаят уравненията на Максуел, например? Ако пък самият Айнщайн е дразнителят, защо няма повечко опровержители на работата му върху статистическата физика на Брауновото движение? Защо точно ОТО - по-лесна ли изглежда сравнена с фотоелктричният ефект? Или по-трудна? Кое я прави такава желана цел?

Дали личността на Айнщайн (и биографията му) или самата теория са магнитът, който привлича?

Тема не е само айнщайннови [re: Alenadrow]  
Автор zaphod (мракобес)
Публикувано30.11.14 12:36

дарвин и кацането на луната са също сериозни кандидати за оборване от гаражните гении. а иначе защо става така - от много мислене. повече чалга и кебапчета и няма да има такива проблеми.

NE SUTOR ULTRA CREPIDAM

Автор laplandetza (пристрастен)
Публикувано30.11.14 12:47

Вероятно има доста откачалки, Айнщайн е подходящ обект, отдавна не е жив, пък работата му по ОТО., СТО, е още в сила и е на фронта на науката. Освен това той е първият световно известен ,чрез радио, телевизия, друго, не е от <банските старци> , един вид е <офисен гений> , нещо , което сега е невъзможно да се случи. Освен всичко друго е <гаден еврейн>. Т.О е <неестествена> и <нелогична> , това подлудява психарите от столетие, сега са се натоили в нета, тубата и по всички форуми, обострилили са се. Евреина е идеалната мишена за всекакви заблудени и болни умници.
Моята позиция, примитивно сравнено аз съм ултрарелативист, смятам Т.О. има неправилна основа, прекалено консервативна-неокласическа.

Тема Re: не е само айнщайннови [re: zaphod]  
Публикувано30.11.14 12:55

<<...дарвин и кацането на луната са също сериозни кандидати за оборване от гаражните гении. а иначе защо става така - от много мислене. повече чалга и кебапчета и няма да има такива проблеми...>>>

За кацането на Луната е ясно, нема съмнения. Дарвин -----------принципно е още жив , макар и позабравен.
От много мислене не се умира, не бързо, депресии и прочее са чести и убиват бавно, но все пак приветствам всякакви опити за мислене. Чалгата и кебапа не пречи, от тях не се затъпява при условие - можеш да мислиш.Ако го мислиш това сериозно, жалко , пътят ти е обречен.

Тема Re: Защо се получава таканови [re: laplandetza]  
Публикувано30.11.14 13:31

Не остана време да допълня, съвсем не само теоретична възможност е т.н . <заглушаване>.Това е управленски похват, когато искаш да отслабиш удари по свои позиции в наука в случая, подпомагаш , организираш мероприятия в които правиш псевдокритика и ялова опозиция на себе си. В конкретиката-поощряваш, насочваш и <напомпваш> психарите по нета , медии и общество , като отвращаваш по-образованата и опитваща да мисли част от обществото, хората с масово више образование, от там и простите се ориентират, но в случая удара е към опитвщите да мислят.

Автор unperson (член)
Публикувано30.11.14 14:26

Искам специално да поясня, че въпросът дали ОТО е вярна или грешна не е предмет на тази тема.

Интересува те отношението на хората към дадена теория без да те интересува дали тя е вярна или погрешна? Умен човек ще да си ти.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.