Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 12:21 07.07.25 
Природни науки
   >> Физика
*Кратък преглед

Тема Въпрос относно работа и импулснови  
Автор aladdin_lamp (непознат )
Публикувано10.09.13 11:54

Здравейте. Познанията ми по физика се изчерпват с тези от училище тъй ще извинявам се ако питането ми е твърде глупаво и некоректно.
Но ме мъчи следния въпрос.

Имаме космически кораб, който се задвижва от ускорител на частици.

Ако скоростта на кораба е 0м/с и пуснем ускорителя за някакво време той ще ускори някаква маса частитици до някаква скорост. По този начин изразходвайки енергия А ще генерира импулс Р.
От закона за запазването на импулса би следвало това да ускори кораба до скорост Р/М (М е масата на кораба).
И кинетичната енергия на кораба ще стане (М * (Р/М) * (Р/М)) / 2, което е постигнато с разход на енергия А.

Ако след това пуснем отново ускорителя за същото време би следвало отново да се изразходва енергия А и създадения поток от частици да има импулс Р.
(Нека считаме че скоростта на кораба е незначителна в сравнение със скоростта на частиците от ускорителя и по отношение на скоростта на светлината т.е. по отношение на движението на кораба може да се ползва Нютонова физика)
Пак от закона за запазване на импулса изменението в скоростта на кораба следва да е пак (Р/М).
Новата скорост е 2 * Р/М.
Новата кинетична енергия е (М *2 * (Р/М) * 2 * (Р/М)) / 2.

От тук следва, че първото зименение на кинечтичната енергия е било:
(М * (Р/М) * (Р/М)) / 2 и е коствало енергия А
а второто е
(М * 2 * (Р/М) * 2 * (Р/М)) / 2 - (М * (Р/М) * (Р/М)) / 2 = 3 * (М * (Р/М) * (Р/М)) / 2
и пак е коствало енергия А

Явно има някакъв проблем в моята логика.
Ще съм ви благодарен ако ми посочите какъв е той.

Тема Re: Въпрос относно работа и импулснови [re: aladdin_lamp]  
Автор klapaucius (robot)
Публикувано11.09.13 03:41

Не го прочетох цялото, но първото, което ми се набива на очи е, че масата на кораба се приема за константна.

Ако корабът носи частиците със себе си, масата му би следвало да намалява.

Ако ги улавя от околното пространство, задържа ги и след това ги ускорява - частиците ще предават на кораба импулс при улавяне.

Автор Sargonlll ()
Публикувано11.09.13 06:56

Това е класическо противоречие, ако може да се нарече така, при употребата на импулса и енергията при решаване на задачи от динамиката. Не трябваше да говорите за космически кораб, защото в този клуб често се говори за събития, случващи се при високи скорости, близки до светлинната. Иначе, работете само с енергията, не с импулса, в тази ситуация и няма да имате проблем.

Тема Re: Въпрос относно работа и импулснови [re: klapaucius]  
Публикувано12.09.13 09:29

Това действително е така, но аз се опитвах да опростя нещата максимално.
Мисля, че по принцип пиближението е валидно понеже един ускорител на частици може да постигне значителен импулс и енергия с нищожна маса. Тоест промяната в неконстантната маса на кораба може да е примерно в 10тия знак което мисля няма как да обясни разликата в пъти, която се получава в моята логика.

Тема Re: Въпрос относно работа и импулснови [re: Sargonlll]  
Публикувано12.09.13 09:32

Благодаря за отговора.
Все пак ми се иска да разбера къде се корени грешката ми.
Предполагам, че щом е класически парадокс някъде е описан подробно.
Дали можете да ме насочите към такива материали.

Автор zaphod (мракобес)
Публикувано12.09.13 19:14

ами напълно неоснователно допускаш че и в двата случая изразходваш енергия А за да докараш импулс Р на частиците.
това очевидно не е вярно, защото енергията която изразходваш е както за задвижване на частиците, така и на кораба.

NE SUTOR ULTRA CREPIDAM

Тема Re: Въпрос относно работа и импулснови [re: zaphod]  
Публикувано15.09.13 14:10

Благодаря за отговора.
От таква глобална гледна точка наистина изглежда вярно това което казваш.
Но това което аз не мога да проумея като мисля за процеса в детайли е какво точно се промянва в работата на ускорителя на частици което довежда до промяна в разхода на енергия.
Например ако вземем най-елементрания вариант с при която използваме електронна пушка не разбирам какво ще накара това устройство да изразходва повече енергия за единица импулс при по голяма скорост на кораба.

Тема Re: Въпрос относно работа и импулс [re: aladdin_lamp]  
Автор zaphod (мракобес)
Публикувано15.09.13 21:12

няма да изразходва повече енергия. енергията ще е все същата, понеже ускорителя си бачка във вътрешно непроменливи условия. ще се промени обаче скоростта на електроните във външната отправна система. ако преди те са излитали с импулс Р, сега ще е по-малък, защото скоростта им ще е същата в отправната система на кораба, но във външната отправна система ще трябва да извадиш скоростта на кораба за да получиш тяхната.

NE SUTOR ULTRA CREPIDAM

Автор klapaucius (robot)
Публикувано15.09.13 21:58

Сега, след като го прочетох цялото

В случая потенциалната енергия на ускорителя се превръща в кинетична енергия на кораба и частицата. Когато скоростта на кораба е ниска, по-голяма част от енергията отива в частицата и по-малка - в кораба. С нарастването на скоростта тази пропорция се променя. Трябва да се има предвид, че частицата има енергия и преди да бъде "изстреляня", като след изстрела енергията и се промения.
Нека частицата бъде изстралвана винаги със скоросост Vp спрямо кораба. Когато корабът достигне скорост Vp/2, частицата след изстрела се движи със скорост -Vp и енергията и се запазва. Точно в този момент, цялата енергия от изстрела се предава на кораба.
При движение на кораба със скорост > Vp/2, енергията на кораба ще нараства дори повече от енергията за изстрелване!!! От друга страна при това положение енергията на частицата ще е по-малка след изстрела.

На такъв принцип работят реактивните двигатели - мощността им нараства със скоростта, но това не противоречи на ЗЗИ и ЗЗЕ. Надявам се отговорът ми да е бил полезен.

Дисклаймер: всичко горе важи за класическа физика - например, кораб с маса М, частица с маса m, "ускорителят" представлява свита пружина зад всяка частица, която с чисто нееластичен удар за безкрайно малко време изстрелва частицата със скорост Vp спрямо кораба, изразходвайки потенциалната си енергия. Корабът е зареден с голям брой частици с пружини. Масата на частицата може да бъде много по-малка от масата на кораба, но може и да не е така - принципът е един и същ.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.