Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:08 06.07.25 
Природни науки
   >> Физика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема може ли въздух да запуши тръба?нови  
Автор zaphod (мракобес)
Публикувано02.04.12 06:58

на пръв поглед отговора е ясен, щом вода не би спряла водата, то ако я заменим с друг флуид нищо не би трябвало да се промени. направете обаче следното - навийте една тръба като пружина на химикалка и в единия край свържете висок съд, тъй че да може да наливате вода с ниво надминаващо най-високата част на намотките. ако тръбата е предварително запълнена с вода, всяка капка налята на входа изтиква вода на изхода. ако обаче е пълна с въздух, наливате на входа, нивото стига много над нивото на намотките, а водата не се изтича и си седи

NE SUTOR ULTRA CREPIDAM

Тема Re: може ли въздух да запуши тръба?нови [re: zaphod]  
Автор mr Chaos (somebody)
Публикувано02.04.12 08:15

Нещо като сифон ли се получава (тук местата на въздуха и водата са разменени)
Въздуха се стреми да си седи най-горе в навивките и за това пречи на водата да мине нататък. Това ми идва така на Prima Vista.

Тема абе обяснения многонови [re: mr Chaos]  
Автор zaphod (мракобес)
Публикувано02.04.12 09:37

всеки може да го обясни убедително, затова аз винаги съм презирал обясненията. нека видим какво може да се предскаже
та нека всеки си избере:
- причината е че въздуха е свиваем, предсказание: ако проведем експеримента с несвиваем флуид с всички други параметри на въздуха, то ефекта няма да се наблюдава
- причината е различната плътност на въздуха и водата, предсказание: ако проведем експеримента с много лека течност (примерно мазнина) ефекта пак ще се наблюдава
- причината е различното триене, предсказание: масло и вода ще имат различно критично ниво на преминаване
- причината са капилярните ефекти, предсказание: ако проведем експеримента с дебела тръба, няма да се наблюдава ефекта

NE SUTOR ULTRA CREPIDAM

Тема Re: може ли въздух да запуши тръба?нови [re: mr Chaos]  
Автор 3opниk2 (неспасяем)
Публикувано02.04.12 09:42

Ако е така пространственото разположение на серпентината има значение.
Може да се получи "газова" тапа, например при хоризонтална ос на серпентина.
Хидростатичното налягане само свива газовете в горната част на канала, без да е в състояние да ги движи. Съпротивлението на канала "изяжда" входното налягане откъм страната на наливане и става по-малко като налягане на другата страна, която да натиска върху течността.
С увеличаване на това налягане, газовете може да се разтворят в течността и тогава става проводим канала.

(Такава серпентина от медна тръбичка може да се ползва като вентил в термо-помпите: от едната страна високо налягане -14 атм от помпата, а от другата страна вакуум за изпарителя. Съпротивлението на серпентината дава тия разлики в наляганията на единия и на другия край)
...

Задачата на науката е да обясни това, което е невъзможно да се разбере

Тема Re: абе обяснения многонови [re: zaphod]  
Публикувано02.04.12 10:30

Аз залагам на раличната плътност течност/газ

Автор hidrazin4o (пристрастен)
Публикувано02.04.12 10:56

И аз залагам на различната плътност.

Тема Re: може ли въздух да запуши тръба?нови [re: mr Chaos]  
Автор нaив (тя)
Публикувано02.04.12 12:28

"Нещо като сифон ли се получава (тук местата на въздуха и водата са разменени)"

При сифона въздухът свива ли се?

Може и да няма тапа. Аз залагам на свиването на въздуха и на някакви съотношения на повърхностите и стените в тръбата - трябва да е тясна все пак.

Тема Re: може ли въздух да запуши тръба?нови [re: нaив]  
Публикувано02.04.12 13:25

Въздуха винаги се свива при движение. Разположението имам предвид

Като го обърнеш и размениш местата на водата и въздуха се получава ситуацията с горната част на навивките от примера на Зейфод.

Автор croesus (хлевоуст)
Публикувано02.04.12 18:19

Няма какво друго да е, освен капилярните ефекти. Само че не знам защо действат в обратна посока.

Тема Re: може ли въздух да запуши тръба? [re: zaphod]  
Автор Epaтocтeн (старо куче)
Публикувано02.04.12 18:46

А колко е по-високо нивото на водния стълб спрямо нивото на витката?
При голяма разлика в нивата, то колкото и въздух да има в тръбата пак ще тече вода. Но ако нивото в съда надминава нивото на витката с по-малко от нейната полувисочина, тогава няма да тече вода.

Когато "ветровете" са бурни, има опасност да попадне "песъчинка" в окото ни.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.