Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:58 06.07.25 
Природни науки
   >> Физика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема За физиката и киселото зеленови  
Автор Fordesc (Улав,ама много!)
Публикувано31.01.12 18:38



Здравейте! От доста време чета дискусиите в клуба ви и много се забавлям. Но... Дойде време и аз да изпадна в недоумение и да потърся помощта ви. Ситуацията е елементарно зимно-студена (ама много!). Имам пластмасов бидон с кисело зеле на балкона си. За тежест върху зелето използвам две бутилки от бира 2,5l, пълни с чешмяна вода. За да уважа ракийката, тази вечер си вадя една зелка. Изумлението ми дойде, когато установих, че повърхността на разсола е замръзнала, но СЛАДКАТА вода в пластмасовите бутилки не е. Не би ли трябвало тя, като сладка, да замръзне преди солената? Още повече, че 1/4 от бутилките е над леда!



Тема Re: За физиката и киселото зеленови [re: Fordesc]  
Автор Bpeдитeл (отговорен)
Публикувано31.01.12 19:10



Поздравления за практическите опити с бидона за кис-зеле!

Моето мнение е, че си късметлия, че си ги извадил преди да замръзне и течността в бутилксите.

Има два фактора, които са ти дали време за да си спасиш пробата от замърсяване:

2) Течност може да бъде охладена до температура по-ниска от точката на кристализация без да настъпи кристализация.

1) Течността в бутилките е непрекъснато по-топла от течността извън тях, докато трае охлаждането на температурата на течността на бидона, която не е стигнала до много по-ниско от 0С, когато са се появили кристали на повърхността й. В соления разтвор при температури по-високи от 0С е започнала кристализация на солта и обедняване на солта в разтвора на повърхността. Това е поради намаляване на разтворимостта й - функция от температурата на разтворителя. Кристализацията на солта е задържала температурата на разтвора за дълго по-висока от външната температура. А течността в бутилките се е охлаждала не през въздушния контакт, който е изолатор, а през контакта си с течността, която както казах е по-топла от въздуха под капака на бидона. И през цялото време - това, което казах в началото - Течността в бутилките е непрекъснато по-топла. Само 1) е достатъчно да ти даде време да детектираш опасността и да се спасиш.



Тема Re: За физиката и киселото зеленови [re: Fordesc]  
Автор zaphod (мракобес)
Публикувано31.01.12 19:28



от колко време седят?




NE SUTOR ULTRA CREPIDAM


Тема Re: За физиката и киселото зеленови [re: Fordesc]  
Автор geri® (циник)
Публикувано31.01.12 19:41



Аз вчера забелязах следното. Имзм на балкона няколко бутилки от кола, пълни с вода. Всички бяха замръзнали, освен една, пълна догоре с вода и затворена. Останалите бяха без капачки. Днес вече и тя е замръзнала, щото я отворих.

Редактирано от geri® на 31.01.12 19:42.



Тема Re: За физиката и киселото зеленови [re: geri®]  
Автор Bpeдитeл (отговорен)
Публикувано31.01.12 21:12



При твоят експеримент:

Замръзналите бутилки не са имали сол. Незамръзналата бутилка също не е имала сол. Въпреки това всички възможни резултати са налице.

Твоят експеримент показва: че няма корелация между отсъствието на сол и агрегатното състояние на водата. :)



Тема Re: За физиката и киселото зеленови [re: Bpeдитeл]  
Автор geri® (циник)
Публикувано31.01.12 21:40



По-вероятно е повишеното налягане в затворената бутилка вследствие охлаждането да е повлияло. Може и при човека да е подобно.



Тема Re: За физиката и киселото зеленови [re: geri®]  
Автор Bpeдитeл (отговорен)
Публикувано31.01.12 22:35



Естествено, че при твоя експеримент главния фактор е капачката.

Но не е казано, че е налягането. Даже изобщо не е. То е еднакво с това на водата в отворените бутилки. Бутилката не е ли достатъчно мека без еластична сила за да поддържа налягане съвсем равно на атмосферното при навита капачка?

Мисля, че твоят случай е много по-очевиден и ясен. Процесът на изпарение при отворена капачка е постоянен във времето.

А при затворена, разтворимостта на ограничения обем въздух под капачката е ограничена. Това не увеличава нито намалява налягането, а спира възможността за непрекъснато бързо топлопредаване чрез изпарение.

:) Логично!?



Тема Re: За физиката и киселото зеленови [re: Bpeдитeл]  
Автор geri® (циник)
Публикувано31.01.12 22:46



Налягането се повишава щото обема на водата около нулата силно зависи от температурата. Бутилките са доста яки и не смогват да се разтегнат колкото трябва при затворена капачка. Ако си забелязал, стъклена бутилка при тези условия се пръска. Че и стоманена може да го направи. В случая все пак има някаква еластичност, която да запази целостта въпреки налягането. Но далеч не го изравнява с атмосферното.



Тема Re: За физиката и киселото зеленови [re: geri®]  
Автор Bpeдитeл (отговорен)
Публикувано31.01.12 23:12



Не е така. Течната вода се свива докато е течна. Докато леда е по-малко от водата налягането не расте, а намалява. Миналата година намерих в гаража ми бутилка със затворена капачка с ненапълно замръзнала вода в нея - беше смачкана от по-ниското налягане в бутилката от атмосферното.



Тема Re: За физиката и киселото зеленови [re: Bpeдитeл]  
Автор geri® (циник)
Публикувано31.01.12 23:28



Обясни тогава защо се пръскат стъклените бутилки при замръзване, след като им пада налягането :)




Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.