Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 10:57 05.07.25 
Природни науки
   >> Физика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема още едно интересно явлениенови  
Автор нaив (тя)
Публикувано25.01.12 12:12



за което ще кажете, че всичко ви е ясно. Аз обаче го наблюдавах тия дни и не ми е много ясно, но пък беше красиво.

В плоска чиния има някаква храна, например сирене и зехтин, разпръснат на капки тук там и изобщо неравномерно по дъното. Захлупваме сиренето с паничка, след два часа го отхлупваме и, о, чудо. Всичката мазнина се е събрала по ръба на паничката в идеална окръжност на дъното на чинията!

Защо така?



Тема Re: още едно интересно явлениенови [re: нaив]  
Автор бай иван (новак)
Публикувано25.01.12 19:42



Може би този ръб е най ниското място в чинията



Тема Re: още едно интересно явлениенови [re: бай иван]  
Автор нaив (тя)
Публикувано25.01.12 19:55



Май трябва да повторя опита. Или всичко е ясно, или нищо не е ясно, като гледам липсата на отговори.:)

Не е най-ниското място със сигурност, и олиото чак се беше качило по паничката.



Тема Re: още едно интересно явлениенови [re: нaив]  
Автор Bpeдитeл (отговорен)
Публикувано25.01.12 20:09



Аз предполагам, че температурата на чинийката се е променяла значително за известно време след като си я захлупила. Появил се е полярен градиент на температурата по плоската чиния до допира й с похлупената чиния.

Това мисля, защото охлаждането очевидно би било много по-бързо в окръжността от точки, където контакуват две големи повърхностти.

Така че дали са се затопляли или са се охлаждали - температурния градиент се е появил докато е траяла промяната на температурата. И е бил все в една посока - най-висока температура в полюса.

Има две възможности за движение на капчиците при температурен градиент:

1) Периодичните микро-контракции на керамиката и градиента на интензитета им, биха били двигателя за детерминистичното отместване на малките капчици към по-студената повърхност.

2) Разлика на визкозитета на капчиците в по-топлата и по-студената страна на капката. Течността в капката е течност, защото не е в покой... Това би могло да е съществено, защото зехтинът има много малка топло-проводимост през обема си и вискозитетът му е с висока чуствителност към температурата.

Редактирано от Bpeдитeл на 25.01.12 20:12.



Тема Re: още едно интересно явлениенови [re: Bpeдитeл]  
Автор нaив (тя)
Публикувано26.01.12 15:47



Вредителю, чинията е неотклонно на стайна температура.

Иначе "явлението" може да се опрости така:

На равна повърхност се изсипва равна чаена лъжичка олио. Паничка с диаметър 6 см. се захлупва така, че ръбът и да минава през средата на капката олио. Олиото "върви" по ръба.

Предполагам, че е просто и добре наблюдавано явление.



Тема Re: още едно интересно явлениенови [re: нaив]  
Автор Bpeдитeл (отговорен)
Публикувано26.01.12 16:27



Ти описа, че капките са били произволно напръскани по дъното на чинията и не са били събрани в една капка преди да захлупиш с купата.

За този конкретен случай купата няма директен контакт и мокренето й от всички отделни капки не е факт докато капките не се придвижат до ръба й.

След като не е имало контракции от промяна на температурата, то трябва да е имало друг источник на вибрации.

Купата е камбана, от твърд материал, затворена от твърд материал. В тази камбана няма пластични деформации - загуби. Качествения фактор на тази камера е висок. Акустични микро-вибрации, внесени от шум, биха се акумулирали в тази камера до магнитут с декади по-голяма амплитуда от средно-квадратичната амплитуда на широкоспектърния шум.

Стоящите вълни се е получило да имат минимум в окръжността на контакта между двете чинии. Градиентът на магнитута на вибрациите, е възможно да е изтласкал капчиците.

Ако капчиците стигнат до контакт с ръба на купата, те естествено ще го мокрят и ще останат там. Но загатката е, как са стигнали до контакт с него.



Тема Re: още едно интересно явлениенови [re: нaив]  
Автор harish_chandraМодератор (curmudgeon)
Публикувано26.01.12 16:44



Предполагам капилярен ефект.

п.с. Първия пост го разбрах съвсем различно, че олиото е върху чинията и не се докосва до паницата.



Тема Re: още едно интересно явлениенови [re: Bpeдитeл]  
Автор нaив (тя)
Публикувано26.01.12 17:32



"Ти описа, че капките са били произволно напръскани по дъното на чинията и не са били събрани в една капка преди да захлупиш с купата.

Мда, объркано ми е явлението. Това е било - капка, или по-скоро локва. Не знам защо така се изненадах, но беше зрелищно - всичко е в единия край, а после става кръгче. Това за оправдание.



"Ако капчиците стигнат до контакт с ръба на купата, те естествено ще го мокрят и ще останат там."

Изобщо не ми е естествено, т.е. може би сега ще стане. Паничката е стъклена, чинията е с много гладка повърхност, олиото не е много да се лепи по каквото и да било. Що да се движи олиото, но ето, че се движи.



Тема Re: още едно интересно явление [re: нaив]  
Автор Sargonlll ()
Публикувано26.01.12 20:16



Това явление се нуждае от сериозно изследване! Аз лично пия мастика, освен това към сиренцето може да се добави малко пиперче. Очаквам да бъда поканен за консултации след изготвяне на опитната постановка!





Тема Re: още едно интересно явлениенови [re: нaив]  
Автор Arctur (минаващ)
Публикувано26.01.12 20:22



В следствие на силите, породени от повърхностното напрежение течността
капиляризира. Омокря се цялата периферия, защото капиляризацията про-
тича в хоризонтална равнина. В тази равнина няма сили, които да и противо-
стоят и затова протича докрай. Ако беше във вертикална равнина щеше да
стигне донякъде и да спре, защото гравитационната сила действа в проти-
воположна посока. Капиляризацията ще спре, когато силата на капиляриза-
ция стане равна на сумата от гравитационната сила и силата на образува-
лият се хидростатичен стълб от капиляризиралата течност.




Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.