|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
негативната енергия и ефекта на казмир
|
|
Автор |
Аспарух Найденов (новак) |
Публикувано | 01.09.11 21:37 |
|
На теория най-ниската температура, която може да се достигне е абсолютната нула, точно -273.15°C. Тогава движението на всички частици спира напълно. В действителност обаче, никога не можем да изстудим нещо до тази температура, защото в квантовата физика се казва, че всяка частица има “нулева енергия” – най-ниската възможна енергия, която може да притежава. Това правило важи не само при частиците, но и при вакуума, там се нарича “вакуумна енергия”. Най-лесният начин да се докаже съществуването на тази енергия е да поставите две метални плочки във вакуум близо една до друга и те ще започнат да се привличат. Това е така, защото енергията между плочките резонира при определена честота, а около тях вакуумната енергия резонира на каквато и да е честота. Енергията около плочките е по-голяма от тази между тях и те се привличат. Колкото по-близо са те една до друга, толкова повече се увеличава ефекта и когато разстоянието между тях достигне 10 нанометра, се образува налягане от 1 атмосфера (ефекта на Казимир). Плочките намаляват вакуумната енергия между тях и тя достига стойности под нулевата. Тогава се казва, че пространството има негативна енергия, която притежава някои необичайни свойства.
Едно от свойствата на негативния вакуум е, че в него светлината пътува по-бързо отколкото в нормалния вакуум. Това някой ден може да позволи на хората да пътуват със скорост по-голяма от тази на светлината. Негативната енергия би могла да реши проблема при пространствено-времевите тунели, които макар да са теоретично възможни, не биха могли да останат отворени без нещо, което да ги поддържа.
Друго забележително свойство на негативната енергия е, че може да унищожава черни дупки. Вакуумната енергия често е моделирана като виртуални частици, които се унищожават малко след създаването си. Това не нарушава физичните закони, стига частиците да бъдат унищожени. Ако обаче две частици се появят на хоризонта на събитията на черна дупка, една от тях може да се отдръпне от дупката, а другата да бъде погълната от нея. Така частиците няма да могат да се унищожат и ще получат негативна енергия. Когато частица с негативна енергия попадне в черна дупка, вместо да увеличи масата й, тя я намалява. Така с времето такива частици могат да унищожат черната дупка напълно.
Тази теория е представена за първи път от Стивън Хокинг, за това частиците от този ефект са наречени Хокинг радиация. Това е първата приета теория, която обединява квантова теория с общата относителност – най-голямото научно постижение на Хокинг.
Откъде физиците са сигурни че силата която привлича двете плочи при ефекта на казмир , се дължи на негативната енергия на вакуума ?
"Идеите са по-силни от физическата сила."Софокъл
| |
|
"Откъде физиците са сигурни че силата която привлича двете плочи при ефекта на казмир , се дължи на негативната енергия на вакуума ?"
Ами тази сила за пръв път е предсказана теоретично, тоест не е резултат от експеримент за който трябва да се търси с какво се обяснява. И доста добре теоретичната закономерност обяснява количествено практическите наблюдения.
| |
|
Аз не съм физик, а инженер. И гледам на нещата по-практично. Според мен привличането между пластините може да се обясни с критерия на Кнудсен, т. е. отношението между свободния пробег и характерен размер на вакуумния обем. Нека приемем, че свободният пробег на частиците във вакуумната камера, където са пластините, е един и същ в цялата камера - това е съвсем логично. Тогава критерият ще е по-малък извън пластините (на практика целия обем на камерата), от колкото между пластините (ограничения обем между тях). Казано съвсем ясно, вакуумът между пластините ще е по-висок от вакуума извън тях. Това би могло да доведе до привличане между пластините заради разлика в налягането на повърхността им. Може обяснението да изглежда изсмукано от пръстите, но ми се струва, че не му липсва логика. Наистина, колкото повече се приближават пластините, толкова повече ще нараства силата на взаимодействие.
| |
Тема
|
Re: негативната енергия и ефекта на казмир
[re: Sargonlll]
|
|
Автор |
Bpeдитeл (отговорен) |
Публикувано | 02.09.11 19:53 |
|
Прочетох и обмислих всички мнения. Към твоето обяснение ще направя алтернатива, но с уважение, че сподели идеята си.
Моите уважения, че уточни, че си инженер, и ето затова вярвам да мога да обясня, какво мисля! Това не го казвам случайно.
Извинявам се, че се ще се впусна в по-дълго обяснение, но и без това рядко обяснявам, мисленето си, и темата за мислене е интересна:
Защо плочите са проводими?! Налягането въздейства и на диелектрични плочи! Следователно няма основание да се насочваме към поляризация на налягане.
По моята логика ще стигнем до трансформатора. Трансформаторът работи също и когато едната му намотка е затворена в контур без загуби (без съпротивление). Тесла е конструирал този вид трансформатор за създаване на своя асинхронен двигател. А ние ще затворим и контура на статора му и ще продължим да използваме обективните връзки между токовете в първичния и вторичния контури, които токове няма причина да са нулеви, имайки затворен контур.
Освен това, и без да разбираме, защо магнитните полюси взаимодействат от разстояние и без да имат носители на импулс, ние всички знаем, че разноименните North и South магнитни полюси се привличат от импулс с такава посока.
Понеже в този експеримент в обема на вакуумната камера има придимно и единствено две доста твърди тела; И единствено плазмата в тях е свободна да реагира; Причината за преобладаващото взаимодействие между проводящите плочи във вакуум следва да е взаимодействие на плазмата, в тях:
Колектив от електрони в плазмено състояние има строго колективно поведение при ниски температури на полето, в което се намират индивидите (полето на кристала) и при ограничение на свободата на колектива в по-малко от тримерно пространство (за да не потекат те в безбройни многовариантни траектории на плазмоидна "капка").
Синхронизацията в колектива се дължи на свойството "инжектирана синхронизация" между осцилиращи траектории с малки загуби (малки разсейки на траекторията и честотата в период от N цикли). Теория на осцилаторите.
Липсата на свобода за завъртане и смяна на взаимоотношенията при синхронизираните траектории следва, че възниква двумерна мрежа от магнитни полюси, чиито местоположения се преместват бавно или са стоящи. Броят им няма значение.
Когато два колектива плазма в два ограничени обема са на малко разстояние (относително спрямо дебелината на пластините) без проводящ канал помежду си, възниква същата по характер магнитна синхронизация, тъй като магнитни полета на отделните полюси се обхващат и обменят импулс безкрайно дълго време (без значение относителната скорост на зарядите и никакво релативистко увеличение на инертност). И така траекториите на индивидите в двата колектива възприемат огледални образи.
Привличането би трябвало да се дължи на огледално-противоположните траектории на плазмените токове. Т.е. на същия импулс на чиято посока се подчиняват познатите ни магнити, чиято природа не ни е известна, но познаваме модела й.
П.П. Знае се, че това е мое мислене, и не е някакво установено знание! Дори и ако изглежда такова, нямам умисъл да подвеждам който и да е, но имам умисъл да привлека последователи в този стил на дисциплината гимнастика.
Поздрави!
| |
|
Не зная, откъде е цитата, но изказаната идея, че скоростта на електромагнитния импулс може да бъде манипулирана чрез присъствие на материя е нещо реално.
Интересно е предположението, че манипулирането може да бъде не само забавяне.
Като се замисля, тунелния ток, съветва за увеличаване на скоростта на електромагнитния импулс през фактически ненулево пространство (за нашето набюдение скоростта на масова частица - електрон - при тунелиране е "фактически" безкрайност).
Това дава основание за наличие на добив на импулс от бъдещето (обръщане на причино-следствените връзки, което не отменя запазването в едно време-пространство).
Тук за някои не казах нищо ново.
П.П. Имам усещане, че тунелирането е се дължи не на много тънката полева бариера от материална структура, а - на много стръмен градиент на поле на материална структура. Ако е така, би могло да се направи успешно периодична структура на тунелиране с вероятност равна на вероятността за тунелиране през първата бариера. А може и да не може.
Поздрави!
Редактирано от Bpeдитeл на 02.09.11 20:31.
| |
|
Все си мисля че ефекта на казмир е вид кулонова сила и нищо повече , другото ми звучи научнофантастично мое мнение
"Идеите са по-силни от физическата сила."Софокъл
| |
Тема
|
[re: Bpeдитeл]
|
|
Автор |
Sargonlll () |
Публикувано | 03.09.11 09:18 |
|
Моите уважения също, обаче не съм съгласен. За каква плазма говориш в плочите? Може би имаш предвид "електронния газ", т. е. сравнително свободното движение на електрони в тях. Тогава съм съгласен съм, че може плочите да се намагнитят по някаква причина, но тя трябва да е реална, примерно присъствие в някакво магнитно поле. От къде се появява то? Въобще не ми става ясно от разсъжденията ти.
Що се отнася до:
"Защо плочите са проводими?! Налягането въздейства и на диелектрични плочи! Следователно няма основание да се насочваме към поляризация на налягане."
Първо, това, че са проводими, не значи, че са феромагнитни. Аз не знам какъв метал е използван. Ако, примерно е Cu, според мен ще е толкова трудно да ги привлечеш чрез магнитно взаимодействие (съгласно твоята теория), както и ако е използвана керамика. Освен това, по официалните обяснения във връзка с този ефект, излиза, че няма значение от какъв материал са направени пластините, би трябвало и диалектрици да се привличат.
Второ, ефектът на Казимир първо е предсказан теоретично, коментираните опити са направени с цел да го потвърдят. Ето едно типично разсъждение от geri®:
"Ами тази сила за пръв път е предсказана теоретично, тоест не е резултат от експеримент за който трябва да се търси с какво се обяснява. И доста добре теоретичната закономерност обяснява количествено практическите наблюдения."
Та, Казимир е казал "метални пластини", експериментите се правят с "метални пластини" и не е ясно, дали някой е опитал с неметални. Няма да се учудя, ако не е опитал. Физиците са изключително склонни да проявяват избирателност, основана на техните субективни виждания.
| |
Тема
|
[re: Sargonlll]
|
|
Автор |
3opниk2 (неспасяем) |
Публикувано | 03.09.11 18:35 |
|
При разглеждане Казимир теоретично се счита, че е "пълен" вакуум - няма частици за свободен пробег.
Ясно е, че на практика всякакъв експеримент който твърди, че го доказва е замърсен експеримент и ... реално критерият на Кнудсен си действа (седем милиона молекули в един куб. сантиметър е 10^(-14) атм), макар и слабо.
Ефектът на Казимир не може надлежно да се обясни от приетото в сегашнага физика. При виртуални фотони във вакуум не е възможно да се въведе непротиворечиво среден свободен пробег ... на нещо
...
Задачата на науката е да обясни това, което е невъзможно да се разбере
| |
Тема
|
[re: 3opниk2]
|
|
Автор |
geri® (циник) |
Публикувано | 03.09.11 18:59 |
|
"При виртуални фотони във вакуум не е възможно да се въведе непротиворечиво среден свободен пробег ... на нещо"
Ми никой не въвежда такива ненужни понятия. Нещо си се объркал.
| |
Тема
|
[re: 3opниk2]
|
|
Автор |
Sargonlll () |
Публикувано | 03.09.11 19:11 |
|
За това говорим - вакуумът не е абсолютен. Има частици, има критерий на Кнудсен, последният се различава в обема на камерата и между пластините. За да се разсъждава въобще по ефекта на Казимир, са необходими точните данни от експериментите - начални условия, големина на възникналата сила (колкото и нищожна да е) и т. н. Много ми е интересно от какъв точно материал са били тези пластини и как са били закрепени, но също не знам подробности. Възможно е всичко да има някакво по-просто обяснение, отколкото официалното.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|