|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Задачи с примери по Математични методи на физиката
|
|
Автор |
Dewolt (непознат
) |
Публикувано | 18.05.11 00:18 |
|
Здравейте,
търся учебник и сборник със задачи по ММФ, на български или на руски.
Имам учебника на Христо Христов но някакси не ми е разбираем, трудно уча по него, а освен това няма никакви примери. Имам и този на Йордан Влахов, както и сборника му със задачи, но там всичко е много кратко, претупано и съвсем недостатъчно обяснено.
Намерих доста литература мо математика из нет-а, цели билитотеки, например в http://rutracker.org, но въобще не мога да се ориентирам.
Може ли някой да ми препоръча нещо наистина разбираемо от където да се подготвя.
Само да уточня - става въпрос за изпит по ММФ-I, Комплексен анализ (функции на комплексни променливи, формула на Коши, ред на Тайлър, Лоран, резидиуми...) и Векторно и тензорно смятане.
| |
Тема
|
Re: Задачи с примери по Математични методи на физиката
[re: Dewolt]
|
|
Автор |
photon4e (непознат
) |
Публикувано | 18.05.11 11:59 |
|
http://ocw.mit.edu/courses/#mathematics
Това е линк към онлайн курсовете на Масачузетския технологичен институт. Може да провериш и в секцията по физика.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
geri® (циник) |
Публикувано | 18.05.11 12:02 |
|
Лично аз съм учил по учебника на Христо Христов. Доста е остарял стила на изложението, но ако се напъне човек, върши работа.
Не мога лично да те посъветвам, нямам поглед върху учебниците в тази област. Но може да направиш следното - да си свалиш няколко учебника от rutracker (според заглавието), и после да ги прегледаш да се ориентираш каквото търсиш. По такъв начин едно и също нещо ще видиш изложено от различни позиции, и ако имаш желание за учене, това ще ти помогне да схванеш нещата.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
HeaндepтaлeцaДжo (фанат от гУрЪтЪ) |
Публикувано | 18.05.11 18:02 |
|
Има нов учебник от проф. Димитър Пушкаров, от преди 5-6 години, ама до колкото знам е отдавна изчерпан и няма второ издание.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Dewolt (непознат
) |
Публикувано | 18.05.11 23:07 |
|
Благодаря ви за отговорите, ще се поровя, труден изпит ще е . Как може по такъв сложен предмет да няма един читав учебник на български. Дори този на академик Хисто Христов е издание от 1967 година - едвам го намерих в една антикварна книжарница.
Доста неща намерих на руски, нещата са обяснени добре но въобще не съвпадат с начинът на изложение в лекциите ми. Например попаднах на "Кочин. Векторное исчисление и начала тензорного исчисления". Много добре е обяснено всичко последователно и пълно. Как да уча по него обаче след като в лекциите ми още от самото начало се започва със сумационни индекси, символ на Кронекер, Леви-Чивита и цялото векторно тензорно смятане се борави само със тях. Кочин никъде не ги използва...
Да му се невиди!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
geri® (циник) |
Публикувано | 19.05.11 00:19 |
|
За тензорно смятане в споменатия стил може да погледнеш Лихнерович, Тензорно смятане (1968 г) на , отиваш най-долу, там един брояч брои няколко секунди и се появява линк към книгата в DJVU формат.
| |
Тема
|
[re: photon4e]
|
|
Автор |
Military_MinD (Bl0w_Ya_MinD) |
Публикувано | 20.05.11 02:01 |
|
Нещо неможе да ми ги отвори адобе-а. ;[
| |
|
кое по-точно?
аз отварям.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
CTARl (непознат
) |
Публикувано | 25.05.11 12:55 |
|
Привет Деволт, мога да ти дам много книги по въпроса който те интересува.
1. Методи математической физики - Левин
2. Векторное исчисление и начала тензорного исчисление -Кочин
3. Введение в тензорнии анализ - превод от английски. Много полезна,
разглеждат се символите на Кронекер, сумационните индекси и пр.
4. Трита тома на Фихтенголц "Курс диференциалного и интегралного
иссчисление" . В томовете има всичко
Книгите ги подарявам! Ако се интересуваш пиши на:
lmladjov@hotmail.com
| |
Тема
|
|
|
Автор |
CTARl (непознат
) |
Публикувано | 02.06.11 18:46 |
|
Къде се загуби Dewolt? Проявяваш ли още интерес към книгите които ти предлагам? Stari
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|