Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 06:34 20.10.25 
Природни науки
   >> Физика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Вярно ли е това или са ме излъгали?нови  
Автор croesus (хлевоуст)
Публикувано10.02.10 04:14

Във Физическия факултет на СУ не се изучавала Математическа статистика като предмет или даже като част от друг предмет?

Тема Re: Вярно ли е това или са ме излъгали?нови [re: croesus]  
Автор CATV ()
Публикувано10.02.10 09:40

Излъгали са те, може да не е така формулиран, но се изучават методите на статистиката поне в няколко основни курса.

Тема Re: Вярно ли е това или са ме излъгали?нови [re: CATV]  
Автор croesus (хлевоуст)
Публикувано12.02.10 00:54

Благодаря. На един познат сестра му учела физика в СУ и не можа да ми отговори дали са учили.

Автор CATV ()
Публикувано12.02.10 11:22

YES
Има даже не само методи на математическата статистика, а Статистическа физика. Учи се заедно с Термодинамиката под кодовото име ТСФ.
Има поне още 3 предмета дето се учат статистически трикове и похвати, а пък който не учил то си за него.

Тема Re: Вярно ли е това или са ме излъгали?нови [re: CATV]  
Автор croesus (хлевоуст)
Публикувано12.02.10 15:05

А не, Статистическата физика е нещо съвсем различно. Аз имах предвид следното:

Имаме два обекта (А и Б). Подложени на изпитание Х всеки дава резултат Y. Еднакво поведение ли имат А и Б по отношение на изпитанието Х?

Автор Tamperelainen (минаващ)
Публикувано12.02.10 17:09

Не че съм спец, но така дефинирана задачата не ми изглежда статистическа, а по-скоро апроксимационна. Отговорът според мен е по-генерален и няма връзка с физика, а по-скоро с теория на сигнали.

На графиакта имаш случайно нерегулярно замерване на два сигнала, на които замерванията не съвпадат по хоризонтала. Т.е имаш нерегулярно семплирани сигнала.
Така, на теб ти трябва да фитнеш двумерна функция, преди това да я дефинираш за нужното ти поле и базис, примерно
Степхолд, сплайн, тригонометричен полином или каквото ти харесва.
След това да ги сеплираш равномерно и еднакво, след това ги корелираш. Условието за еднаквост си го определяш сам и никой не може да ти го каже.

Ако искаш да учиш статистика, такава специалност има единствено в Свищов(поне до 97 година).

Тема Re: Вярно ли е това или са ме излъгали?нови [re: Tamperelainen]  
Автор geri® (циник)
Публикувано12.02.10 17:59

ЗА случая е достатъчно фитване с полином от първа одма втора степен. А с условието за еднаквост наистина трябва да се мъчи сам :)

"Природата е жива, мъртви са нейните точни приближения."

Автор нaив (тя)
Публикувано12.02.10 18:29

"Условието за еднаквост си го определяш сам и никой не може да ти го каже."

Не трябва ли точно статистиката да го каже? То това се пита все пак.

Автор croesus (хлевоуст)
Публикувано12.02.10 19:11

Сори, ама наистина май не се учи статистика.

Преди изглаждането се прави проверка за хетроскедастичност. На графиката очевидно двете групи точки са хетероскедастични откъдето следва или да се направи нова група замервания или да се коригират данните с едни коефициенти. Самото разделяне на интервали е отделна бира. За определянето, дали имат еднакво поведение се използва т.нар. "дисперсионен анализ" - проверява се каква е вероятността дисперсията на двете групи да е една и съща. В зависимост от нивото на значимост се определя дали са еднакви или не. На око казвам, че на двете групи вероятността да имат различни дисперсии е под 5%.

Относно изглаждането - проверяват се няколко различни сценария с различни изглаждащи уравнения. Обикновено полиноми или свеждащи се до полиноми, предвид, че нелинейността е голяма драма в статистиката. Обратно на популярното мнение и на масовата практика с Екселски графики

, за валиден се избира не този модел, който дава най-висок R^2, а този на който коефициаентите издържат т.нар. "F тест" за статистическа значимост.

Корелация, автокорелация и R^2 могат да се смятат едва тогава - те са резултатни величини, а не критерии.

Тема Направо са те взели за мезенови [re: croesus]  
Автор potr (член)
Публикувано12.02.10 19:54

То кво ли се учи сега? Само безполезни неразбираеми неща.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.