Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 02:05 08.07.25 
Природни науки
   >> Физика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Пълнолуниетонови  
Автор geri® (циник)
Публикувано06.07.09 22:44

Много хора се оплакват, че фазите на Луната им влияят. Особено пълнолунието. Чувстват се неспокойни, спят лошо, нервни са. Имам близки, които силно страдат от този проблем.

Дайте идеи на какво може да се дължи това влияние във физиологичен и психичен план (освен от приливните сили, които са много слаби).

И дайте съвети как го преодолявате.

Тема Re: Пълнолуниетонови [re: geri®]  
Автор zaphod (мракобес)
Публикувано07.07.09 08:33

аз лично го преодолявам със дебелоглаво, примитивно и безинтелигентно неверие. по същия начин преодолявам и зачервяването на очите от "радиацията" на мониторите и телевизорите.

п.с.
а, освен изброените "вреди" и от друг тежък бич на човечеството се спасявам с тъпото си неверие - настиването от седене на течение. въобще няма по-голяма далавера от неверието. верно от рак не спасява, но и на горните неща берекет версин.

NE SUTOR ULTRA CREPIDAM

Редактирано от zaphod на 07.07.09 08:36.

Тема Re: Пълнолуниетонови [re: zaphod]  
Автор geri® (циник)
Публикувано07.07.09 10:26

Абе и аз съм дебелокож към такива неща, но влиянието на Луната е факт, не става дума за вярване или неверие.

Автор CATV ()
Публикувано07.07.09 11:16

Е аз оставям на "маститите" физици във форума да обясняват. Те се знаят кои са даже вече са взели думата.

Тема Re: Пълнолунието [re: geri®]  
Автор нaив (тя)
Публикувано07.07.09 11:16

Пак провери фактите, например

.

Както знаеш обаче, ако не си дебелокож, обясненията не помагат и даже повече вредят. Понеже си суперчувствителен и как някой ще ти казва какво чувстваш. Така че приемаш, че това е цената да си чувствителен и си живееш с вампирясването. Освен това поне знаеш кога и как ще ще се прояви вампирската ти природа, ето, хората, които усещат земетресенията по цялото земно кълбо са по-зле.

Когато не си дебелокож, понякога действа плацебо - ако ти допаднат 10 червени хапчета, които "са подействали безотказно на един приятел", пият се 5 дена по едно на ден по обяд, започва се 3 дена преди пълнолунието. Не знаеш какво е точно, някакви билки, но вършело работа, и т.н. Мога да ти пратя също една специална гимнастика за вампири, и тя действа.:)

От друга страна, ако много ти тежи и ти иде да я гръмнеш тая луна, може да опиташ да я елиминираш, от яд. Например като си сложиш лампа пред прозореца, най-добре от тези с настройване на светлината, и да си направиш светлинно пълнолуние целия месец. Ако се окаже, че не си нервен и хубаво си спиш, то си истински върколак и няма какво да се направи. Луната е!;) Но съседите ще се радват, ти ще се позабавляваш,... и ще си сигурен.;)

Тема Re: Пълнолуниетонови [re: нaив]  
Автор geri® (циник)
Публикувано07.07.09 11:34

Не е проблема Луната през прозиреца. Тя даже не се вижда, човека прави корелацията с поведението си и Луната постфактум. И аз съм свидетел, но извадката е достатъчно голяма за да показва статистиката за нещо повече от случайно ствпадение или самонавиване.

Автор нaив (тя)
Публикувано07.07.09 11:52

Аха, и тези така са направили "наблюдения":

Нищо не разбрах. Коя извадка е голяма и каква статистика си правил? Как постфактум, какви данни има. Я да си направи едно наблюдение и разбита оценка на настроението, съня и каквото друго по скали. И да си сложи лампа, нищо че не се вижда луната и "не е това причината". Разбира се, очакването е да е страшно нервен и хич да не спи по пълнолуние. Искам да видя как ще стане, ако направи наблюдението - но няма да го направи, 100%.:)))

Автор zaphod (мракобес)
Публикувано07.07.09 12:04

всичко е факт за тези които вярват в него. за мене влиянието на луната е измислица на суеверната диващина.

NE SUTOR ULTRA CREPIDAM

Тема Re: Пълнолуниетонови [re: zaphod]  
Автор 3opниk2 (неспасяем)
Публикувано07.07.09 13:02

за мене влиянието на луната е измислица на суеверната диващина.

така е.
влиянието на фазите на Луната е на микрониво, и не се "чувства" в мисленето на мозъка за разумно поведение, а останалото е плод на суеверната диващина ..., както всяка "гола" вяра.
Влиянието на фазите на Луната на микрониво е дошло по еволюционен път с ... малко преди цялостно излизане на живот на сушата.
Приливите и отливите дават възможност за естествен отбор на това което може да съществува и в двете фази "мокро-сухо", посредством ген изменения от радиацията, която е повече на сухото, отколкото във водата. Оцелява, което се е приспособило (даже и към фазите на Луната).
Напр. фонът на пълнолунието (отразеното от Луната) отключва некви генмеханизми; липсата им (новолуние) други и т.н. - по генетичен път са "записани" в по-нататъшния живот.
Пряк запис от таково влияние, което е наблюдаемо - цикълът на жените - съответства на циклите на фазите на Луната.
Люпенето на Костенурчетата от популярните дискавъри - също са зависими от фаза на Луната...
и т.н. - върколаците са в главите ни не по причина на Луната, а - на суеверия.
...

Задачата на науката е да обясни това, което е невъзможно да се разбере

Тема Re: Пълнолуниетонови [re: 3opниk2]  
Автор Изyмeн (Ненормален)
Публикувано07.07.09 14:42

Определено има влияние. Аз например трудно заспивам по време на пълнолуние, а определено не съм от тези, които приемат всичко на доверие.

Доскоро ми се смееха, че мога да предскажа кога ще вали. Е, предсказвам само с около 80% точност и то с не повече от 10 часа преди дъжда. Просто усещам как влажността на въздуха рязко се повишава.

Спомям си какво беше по време на слънчевото затъмнение преди 10 години: бях близо до гората и изведнъж всички птички и буболечки притихнаха - никога не съм чувал такава тишина.

Най-важното е невидимо за очите.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.