Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:28 06.07.25 
Природни науки
   >> Физика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | (покажи всички)
Тема есперимент за ГЗнови  
Автор Epaтocтeн (пристрастен)
Публикувано26.05.09 13:58

Понеже много се говори за глобалното затопляне и мненията са разделени на два лагера, единия наблягащ на парниковите газове, а другия на повишената слънчева активност, не би ли могло да се направи прост лабораторен експеримент (или вече има такъв) и да се разбере поне дали наистина СО2 има силни парникови свойства и дори да се изведе някаква функция на температурата от концентрацията му?

Например:

- метална кутия, херметично затворена;

- дъното се подгрява при някаква постоянна температура (примерно 60 град.);

- горната страна на кутията (или дори и стените) да се поддържа хладна (примерно 0 град);

- термометър по средата, но засенчен с топлоизолатор от към дъното, за да не се осветява от инфрачервените лъчи, излъчвани от дъното и така да мери температурата само на газа вътре. А може вместо температура, да се мери налягането;

- в единия случай в кутията е затворен само СО2, после само въздух и ако има голяма разлика в температурата, да се започне с вариране на концетрациите.

Въобще има ли експерименти потвърждаващи лабораторно парниковия ефект?

Когато "ветровете" са бурни, има опасност да попадне "песъчинка" в окото ни.

Тема Re: есперимент за ГЗнови [re: Epaтocтeн]  
Автор zaphod (мракобес)
Публикувано26.05.09 15:09

парниковите свойства на СО2 не са въобще под съмнение. самото глобално затопляне обаче, особено в социално икономически аспект, е все по-очевидна простотия.

NE SUTOR ULTRA CREPIDAM

Тема Re: есперимент за ГЗнови [re: zaphod]  
Публикувано26.05.09 16:22

Защо така смяташ?
А по повод парниковите му свойства ... въпроса е до колко са изявени и дали да достатъчни за такова повишение на температурата.

Редактирано от Epaтocтeн на 26.05.09 16:25.

Автор Aбcoлют (ентусиаст)
Публикувано26.05.09 19:25

Да точно така, трябва да се изясни точно какви са парниковите свойства на СО2, щото това парников газ е много общо, за електромагнитни вълни с каква дължина на вълната е прозрачен, кои отразява и кои поглъща и после преизлъчва във всички посоки.
То и стъклото има парникови свойства, а пък да ви кажа какво забелязах наскоро, като включвах фурната си доближих ръката до стъклото на капака и започнах да усещам топлина веднага, а като си допрях ръката до стъклото то беше все още студено, значи топлината която съм усетил е била от инфрачервените лъчи(ичл) излъчвани от нагревателите, значи ичл излъчвани от тяло с температура 800-900 гр. минават през стъклото също като видимата светлина, а се отразяват или поглъщат ичл с по-голяма дължина на вълната.
(става въпрос за обикновена фурна с нагреватели поставени в кварцови тръбички)

Това което наричаме инфрачервени лъчи е с много по-широк честотен диапазон от видимата светлина.

Редактирано от Aбcoлют на 26.05.09 19:27.

Тема Re: есперимент за ГЗнови [re: Aбcoлют]  
Автор geri® (циник)
Публикувано26.05.09 21:41

Всичко което питаш е известно много отдавна.

Тема Re: есперимент за ГЗнови [re: geri®]  
Публикувано26.05.09 22:41

Дано да е така. Но има някаква част от хора (учени ли са, не са лиии, не знам), които твърдят, че не било достатъчно само парниковия ефект за наблюдаваното затопляне.

Дори май тази година някъде в западна европа ще се прави конференция по въпроса, за да се разберяло веднъж за винаги, на какво се дължало затоплянето и дали наистна парниковия ефект е виновника.

До скоро и аз твърдо вярвах в парниковата причина, но някои неща не мога да си обясня. Например:

- водната пара е многократно по-силен парников газ и тя присъства в огромно количество в атмосферата. Та едва ли слабото повишаването на един несилноизявен парников газ, какъвто е СО2, в общата въздушна смес ще се отрази с повишаване на температурата с няколко градуса;

- ако парника е виновен, то не би ли трябвало високите снежни части на планините най-слабо да усещат затоплянето?

Абе има си тук-там някои смущаващи въпроси..

Автор zaphod (мракобес)
Публикувано26.05.09 23:03

трудно е да хванеш черна котка в тъмна стая, особено ако я няма. та и с тая конференция така. та причината за затоплянето щели да объждат? всички си спомнят как навремето имало сняг до кръста, а сега това снегове ли са... аз обаче съм нещо ощетен - не ги помня тия снегове до кръста, а вместо тях помня разказите на майка ми за снеговете до кръста от нейното детство и много и завиждах, щото 20 сантиметровите снегове от моето детство ми изглеждаха абсолютно жалки. и сега с изненада чувам как мои връстници разправят на децата си за снеговете до кръста от тяхното детство. ибал съм го у гъза, явно само аз съм прецакания който не имал детство със сняг до кръста.

NE SUTOR ULTRA CREPIDAM

Автор нaив (тя)
Публикувано26.05.09 23:29

Ти си прецакан естествено с тая лоша памет, ама нали има термометри, някакви архиви - по ТВ-то за рекорди за 100 години все съобщават, ту най-висока, ту най-ниска дневна температура... Може някой да е мерил и снега до кръста ли е.

Публикувано26.05.09 23:51

И аз съм чакал като малък, с шейна в хола, снега да натрупа, но уви.

Не бе пич, работата не е дали има затопляне или не. Има затопляне, ясно е. Въпроса е дали се дължи основно на парниковия ефект.

Автор EnglnEar (непознат )
Публикувано27.05.09 00:24

Без да е лишено от известни спекулации, това според мен дава известна представа защо има съмнения и какви:

...я изучал модели климата и знаю их возможности. Эти модели основаны на решении гидродинамических уравнений, и они замечательно описывают движения жидкостей и газов в атмосфере и в океанах. Но они очень плохо описывают облака, пыль, химию и биологию полей, сельхозугодий и лесов. Они и близко не подходят к тому, чтобы описать реальный мир, в котором мы живем. В реальном мире много грязи и путаницы и много того, что мы пока еще не понимаем.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.