Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 20:01 04.07.25 
Природни науки
   >> Физика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | (покажи всички)
Тема Възможно ли е да се намери простонародно обяснениенови  
Автор croesus (?!?)
Публикувано19.03.09 20:35

.. за това каква е формата на Вселената? Някакво, което да не засяга неевклидови геометрии (ако е възможно разбира се).

Тема Re: Възможно ли е да се намери простонародно обясннови [re: croesus]  
Автор geri® (циник)
Публикувано19.03.09 20:53

Редактирано от geri® на 19.03.09 20:53.

Тема Re: Възможно ли е да се намери простонародно обяснениенови [re: croesus]  
Автор Aбcoлют (ентусиаст)
Публикувано19.03.09 22:09

Ми то четириизмерен пространствено-времеви континиум е просто обяснение но невъзможно да си го представиш.

По-лесно човек може да си представи затворена двуизмерна вселена - сфера, според мен е възможно раздуването на сферата, движението в трето измерение двуизмерните същества да възприемат като време (ходът на времето)

Тема Re: Възможно ли е да се намери простонародно обясннови [re: geri®]  
Автор aquarin (void *)
Публикувано19.03.09 23:15

Ц, не е поничка, а чиния с спагети тук таме с пипала и очи.

Тема Re: Възможно ли е да се намери простонародно обясннови [re: geri®]  
Автор croesus (?!?)
Публикувано20.03.09 03:25

Е това е прекалено простонародно.

Може би коректният въпрос е материята дали е заела пространство с определена форма, която е установима. Честно казано се обърквам като си мисля за "събитията" около Големия взрив, може би заради натрапчивите аналогии с други взривове. Кое е било сингулярност - материята или материята и вселената?

Автор zaphod (мракобес)
Публикувано20.03.09 08:53

заеби тия работи.

NE SUTOR ULTRA CREPIDAM

Тема Re: Възможно ли е да се намери простонародно обясннови [re: zaphod]  
Автор croesus (?!?)
Публикувано20.03.09 23:24

Във физиката съм (почти) пълен лаик, затова попитах тук. Съжалявам ако въпросът ми звучи смешно. Честно казано по-любопитна ми е математическата страна на въпроса. А то при тези размери се съмнявам, че са възможни някакви изводи, основани на наблюдения или измервания.

А конкретно за "формата" на вселената бях въвлечен в един спор.

Автор Aбcoлют (ентусиаст)
Публикувано21.03.09 01:15

croesus физиците се правят на важни ама представите им за Вселената в момента (поничка или чиния с спагети тук таме с пипала и очи) са на същото ниво на което са били представите на първобитните хора за Земята (че се крепи на гърбовете на три слона или кита или костенурка)

Тема Re: Възможно ли е да се намери простонародно обясннови [re: Aбcoлют]  
Автор harish_chandraМодератор (curmudgeon)
Публикувано21.03.09 01:25

Първо се запознай с нещата пък после критикувай.

Тема Re: Възможно ли е да се намери простонародно обясннови [re: harish_chandra]  
Автор croesus (?!?)
Публикувано21.03.09 02:50

Виждам, че темата не провокира интерес, затова започвам мои волни разсъждения по нея.

Четох в Уики, че засега най-актуална е тезата за "горещо, суперплътно" начално състояние по време на Големия взрив (а може би сингулярност). Ако приемем, че материята не се движила със скорост, по-висока от скоростта на светлината, то значи че във всеки един момент в Евклидови координати нейната форма има лимит от сфера с радиус възрастта * С.

Въпросът е дали може да се приеме, че "извън" материята съществува празно пространство или вселената се описва изцяло с материята и ГЗ всъщност създава не само материята а и цялата вселена (доколкото вселена е всичко, което притежава свойството съществуване).

Ако се приеме, че извън материята термина "съществуване" няма смисъл, то тогава идеята за тороида не е чак толкова лоша. Само че по-точно "триизмерната повърхност" на такъв тороид. Тороид по начина, по който сме свикнали да си го представяме по-скоро би представлявал модел за двуизмерна вселена.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.