|
Тема
|
Въпрос от лаик
|
|
Автор |
Dimana64 (вървяща) |
Публикувано | 24.01.09 10:00 |
|
Здравейте физици.
Имам един прост битов проблем и ще оценя ако ми дадете отговор.
От няколко години в апартамента ни - банята и ъгъла на една от стаите се появява простосмъртно наречения "конденз". В резултат на това стената мухлясва постоянно, а в банята от тръбата всеки ден се изцежда поне по половин литър вода на пода. Помня, че като се нанесохме на пода в банята слагахме изкуствен китеник и нямаше никаква влага. Също и в стаята.
Та въпросът ми е - коя е причината за този конденз? От къде се появи така изведнъж? Защо го нямаше преди?
ПП. Няма течове по тръби и други неуредици.
| |
Тема
|
Re: Въпрос от лаик
[re: Dimana64]
|
|
Автор |
741 (ветеринар) |
Публикувано | 24.01.09 11:13 |
|
Причината - големи температурни разлики в помещенията и висока влажност на въздуха. Вероятно в следствие на неработеща вентилация в банята. Или сте сменили старата дограма и това е прекратило проветряването през неуплътнените прозорци. Или сте започнали да сушите дрехи в стаите. Или вече не отоплявате част от помещенията както преди. Причини много.
Проветрявай добре всички стаи всеки ден. Провери вентилацията. Ако трябва, забърсвай банята след къпане. Ако си напълнила стаите с големи цветя, поизхвърли едно-друго. Ако нямаш абсорбатор (ама истински, дето извежда въздуха навън), отваряй прозорците, докато готвиш. С две приказки - ограничи източниците на влага. Такива работи.
| |
Тема
|
Re: Въпрос от лаик
[re: 741]
|
|
Автор |
Dimana64 (вървяща) |
Публикувано | 24.01.09 16:03 |
|
Благодаря.
Дограмите са си старите, дървени. Но и аз подозирах вентилацията в банята. В нашата кооперация се правят 20 години ремонти на този и онзи апартамент и доста хора не се съобразяват с плановете.
Наистина имам големи цветя в стаята (направо дървета). Не се бях сетила, че генерират влажност. Инак - много, много не готвя, но все някакви чайчета се правят и наистина осезаемо се вижда, че повишават влажността.
| |
|
не е конденз по-скоро слабо наводняване от горния етаж
Прави каквото искаш а да става каквото ще
| |
|
Егати бързата и уверена диагноза.
При един доктор в едно китно градче отишла една бабичка (или лелка ... не зна точно). Доктора взел да я преслушва със стетоскопа, но бил мързелив и отвеен и не си сложил слушалките в ушите. Казал й, че няма хрипове. Бабата му казала:
- Ама докторе, вие не сте си сложили слушалките на ушите. Доктора в сконфузната ситуация казал:
- Нищо, аз така преглеждам.
Когато "ветровете" са бурни, има опасност да попадне "песъчинка" в окото ни.
| |
|
|
|
|