|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
Тема
|
Почти само физика...
|
|
| Автор |
JohnFound (asm32 developer) |
| Публикувано | 25.10.06 14:46 |
|
|
Отворих си блог в който отвреме на време си пиша (не само, но предимно) физични идеи, които ми хрумват и след това забравям.
Ще се радвам, ако статиите, бележките и идеите в тях се сторят интересни на някой.
Ето това е адресът:
| |
|
|
|
Бре, на никой ли не му е интересно?
| |
|
|
|
Привет!
На мен ми беше много интересно! Още вчера прочетох повечето от това, което си написал, и си казах "Само дано не му мине мерака... или поне да не е скоро". А днес, току-що, бях приятно изненадана да открия, че някак си съм пропуснала статията - точно по актуалната тук тема - за размерността на физическото пространство. При това без математика Не знам как съм я подминала, но така е по-добре, защото ще мога да я прочета сега!
Много ме заинтригува интерпретацията ти на СТО и пътят, по който стигаш до извода, че собствената скорост на светлината става "безкрайност". Даже се канех да ти задам някои въпроси, но не съм физик и се страхувах да не направя кофти "сефте" на блога, като изтърся някоя глупост...
Начинанието ти е чудесно! Желая ти много бързи - направо светлинни! - и находчиви мисли. А също и... постоянство
| |
|
Тема
|
Re: Почти само физика...
[re: JohnFound]
|
|
| Автор | philipm (Нерегистриран) |
| Публикувано | 26.10.06 13:52 |
|
|
"Равномерното движение е безпричинно. Това е гледището на съвременната физика. Тоест "Всяко тяло на което не действат сили, запазва състоянието си на покой или равномерно движение." - дължим го на Галилео Галилей. Аз лично бих премахнал думата "покой" от тази дефиниция, защото "покой" е просто частен случай на "движение" със скорост 0.
Това твърдение е доказано вярно. Проблема е другаде - не е ясно защо това е така. Каква е причината едно тяло да промени положението си спрямо другите тела просто ей така?"
Равномерното движение не е безпричинно, причината е че на тялото не му действат сили :). Според теб каква е причината едно тяло да е в покой, същата е и причината за равномерното праволинейно движение? Равномерното праволинейно движение и покоят са неотличими т.е. зависят ЕДИНСТВЕНО от избора на отправна система!
| |
|
Тема
|
[re: philipm]
|
|
| Автор |
| Публикувано | 26.10.06 14:41 |
|
|
Относно дефиницията с "покой" и "равномерно движение" съм напълно съгласен, но написах дефиницията така, защото така я знаят повечето хора и в по-старите учебници е точно така дефинирано.
Относно:
Равномерното движение не е безпричинно, причината е че на тялото не му действат сили
Според мене "причина" може да бъде само нещо обективно съществуващо. Нещо несъществуващо не може да бъде "причина" за някакво явление. По този начин силите на полетата са нещо обективно съществуващо и затова те са причина за промяната на скоростта на телата. По тази логика, когато липсва причината "сила" то липсва и следствието "промяна на скоростта". Ако този начин на мислене го приложим обаче към координатите, нещата не се получават. Там имаме липса на причината, а наличие на следствието "промяна на координатата". От тук следва и изказаното ми мнение, че според съвременната физика преместването на телата е безпричинно. Използвал съм за илюстрация равномерното движение, само защото при него тази безпричинност я има в чист вид, но тя си съществува при всички видове премествания.
| |
|
|
|
Ами мерси за добрите думи. Не знам дали ще ми мине мерака да пиша, но тези бележки досега си ги драсках на разни хвърчащи листчета, които постоянно се губят. Идеята ми беше да си имам "виртуален бележник" на който не му се губят страниците, така че почти всичко вътре ще е чернови и бележки, които не са съвсем обработени.
| |
|
Тема
|
|
|
| Публикувано | 26.10.06 16:52 |
|
|
"Според мене "причина" може да бъде само нещо обективно съществуващо."
Ми липсата на сила също може да е обективно, какво те притеснява обективността :)
"... че според съвременната физика преместването на телата е безпричинно."
Това пък как ти хрумна?
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
| Публикувано | 26.10.06 17:10 |
|
|
Ми липсата на сила също може да е обективно, какво те притеснява обективността :)
Имах предвид не просто "обективно" а "обективно съществуващо" - забелязваш ли ударението. А липсата на нещо не може да бъде "съществуващо" а само "несъществуващо".
Това пък как ти хрумна?
Това означава че смяташ че твърдението е погрешно, или просто се възхищаваш на моята прозорливост?
| |
|
Тема
|
|
|
| Публикувано | 26.10.06 17:16 |
|
|
"Имах предвид не просто "обективно" а "обективно съществуващо" - забелязваш ли ударението. А липсата на нещо не може да бъде "съществуващо" а само "несъществуващо"."
Е да ама телата са в покой или се движат равномерно и праволинейно именно защото НЕ ИМ ДЕЙСТВА сила! Такава е обективната действителност, а това че липсата на сила ти не го възприемаш като "обективно съществуващо" е твой проблем.
"Това означава че смяташ че твърдението е погрешно, или просто се възхищаваш на моята прозорливост?"
Разбира се че е погрешно в общия случай :)
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
| Публикувано | 26.10.06 17:30 |
|
|
Разбира се че е погрешно в общия случай :)
А малко повече аргументи може ли? И какво наричаш "общ случай", при положение, че моите формулировки касаят всички видове движения - колко по-общ от това?
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|