|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Подкрепете каузата!
|
|
Автор |
geri® (циник) |
Публикувано | 01.06.06 14:00 |
|
Тъкмо позаспа форума, та да се намеся...
Колеги, една тема доста далече от физиката, но поредната закономерна изцепка свързана с авторското право и конфликтът му с морала. Накратко става дума за искане на издателство "Труд" срещу сайта на един сляп, на който са публикувани текстове на книги подготвени за СЛУШАНЕ от други слепи. Ето писмото на издателството до автора на сайта (който е сляп!):
"Уважаеми господин Виктор Любенов,
Книгоиздателска къща "Труд" ООД е изключителен собственик на правата за електронно разпространение на творчеството на Елин Пелин. На вашия сайт са качени "Ян Бибиян на Луната", "Страшен вълк" и "Цар Шишко".
Правата върху "Приказките" на Ангел Каралийчев също са откупени от издателство "Труд".
КК "Труд" притежава още правата върху преводите на следните произведения, качени на вашия сайт:
a.. Приключенията на добрия войник Швейк през Световната война от Ярослав Хашек, превод Светомир Иванчев
b.. Баскервилското куче от Артър Конан Дойл, превод Тодор Вълчев
c.. Приключенията на Хъкълбери Фин от Марк Твен, превод Невяна Розева
d.. Повести и разкази от Антон Павлович Чехов, притежаваме правата върху 13 (тринайсет) от публикуваните от вас разкази
e.. Винету от Карл Май, превод Веселин Радков
f.. Пътешествията на Гъливър от Джонатан Суифт, превод Теодора и Боян Атанасови
Ползването на тези произведения без писмено разрешение накърнява нашите права и според ЗАПСП се счита за пиратство.
Приемаме, че тяхното публикуване на вашия сайт е грешка. Все пак, за да уредим отношенията си, ви предлагаме да свалите от вашата страница веднага всичко от тези автори. "
Това при положение, че в БГ превеждането на текстове на Брайлово писмо е замряло много отдавна.
Дааа, и горкия Чехов, какво ли щеше да напише ако знаеше, че някой друг му държи правата след толкова време :)
Не мога да пусна тука цялата дискусия до сега, но ето един коментар:
(когато се отваря :)
А тука има отворено писмо с подписка, макар че аз лично се съмнявам в ефективността на такива действия:
Още веднъж извинения за несвойствената тема.
Редактирано от geri® на 01.06.06 14:08.
| |
Тема
|
Re: Подкрепете каузата!
[re: geri®]
|
|
Автор |
3opниk (неспасяем) |
Публикувано | 01.06.06 14:24 |
|
Гери, то тва с апела - се появява на "маймуняци" - нищо не разбрах.
Нещо за партии пита...
Пък ... партиите - по принцип съм ги намразил, та се чудя - предполагам и др.
Разясни малко (за подписа в подкрепа на незрящите)
Когато правя нещо, то изглежда ... лесно!
| |
Тема
|
[re: 3opниk]
|
|
Автор |
geri® (циник) |
Публикувано | 01.06.06 14:56 |
|
Ми задай насилствено енкодинга на браузера за тая страница Windows-1251. При мене и на IE, и на Mozilla си излиза.
За никакви партии не става дума. Първия линк е коментар по казуса с искането за премахване на произведения от сайт предназначен за слепи, втория линк (понякога не се отваря) е първата статия, с която стана известен скандалът преди две седмици, а последния линк е отворено писмо-подписка за WAZ (собствениците на Труд) придружено с подписка. Подписката не е в подкрепа конкретно на незрящите, а на тяхното право в епохата на интернет да имат достъп до произведения поне на националната ни култура.
Ето ти виждането на правещия сайта, за който става дума:
Просто исках да ви информирам за случилото се...
| |
Тема
|
|
|
Автор |
3opниk (неспасяем) |
Публикувано | 01.06.06 15:44 |
|
Добре!
даже аз се справих ... като ми каза как...
Съм в подкрепа на незрящите и правото им...
Когато правя нещо, то изглежда ... лесно!
| |
|
Ми загубена държава.... много ми е чудно, кога наякой американец, англичанин или който и да е ще бъде осъден за кражба на български патент или идея. Щото такива има.
И от къде на къде някой ще ми държи правата за Пелин или Каралийчев?
А аз като ги имам тия книги сичките в библиотеката си без да са издание на Труд? Ако си ги зачета да не би да ме вкарат в затвора а?
Кво, на ченгето Тошо не му стигат паричките за пури ли? Че на тях не им вдигнаха акциза. Срамота! Да посегнат на хора без зрение! Пък после сигурно "благотворително" ще подарят 100-тина книжки на някое училище или читалище и ще вдигнат шум до господа за реклама!
То имаше един черен фантастичен разказ за подобни неща в нета.... все по-зле ще става. С простотиите на Адоб примерно, дето купена от тях детска книга на ЦД (Алиса май беше) нямало право да бъде четена на глас.... И как ще я прочете едно 3-4 годишно дете? Ами нали родителят трябва да му я прочете на глас!
От това държава не става! Крайно време е за една атомна. Ако не помогне - две. Или термоядрена! 
А от подписките се съмнявам да има полза... по-добре би било случеят да се раздуха по телевизиите.
Редактирано от пopyчиk Pжeвckи на 01.06.06 17:01.
| |
|
Интересното (и поучителното) е, че за тоя случай почти нищо не се чу в медиите.
Иначе партизаните знаят много начини за борба с авторското право :))
| |
|
Хищници и кръвопийци. Патенти на идеи и държачи на права на отдавна починали автори. Това са днешните корпорации, поручик. Не само Адоб, но и Майкрософт, и който може би ни поставил в поза партер и с голям кеф би ни обяснил как му накърняваме "правата". Не е само тук. Именно затова може и да съм чалнат малко на тема свобода и модерните и форми, но по-добре така отколкото в партер.
Наздраве!
Libertas inaestimabilis res est.
| |
Тема
|
За така наречените носители на авторски права
|
|
Автор |
CATV (Знам ли?) |
Публикувано | 01.06.06 18:14 |
|
Абе що не ви ЕБА ПИЧКАТА ЛЕЛИНА, най-големите тъпанари на тоз свят се възползват от тоз закон. Изобщо такъв закон не трябва да съществува под нито една форма. Изпял някой някъде песен и кво аз не мога да я пея защото той им държал правата да го духа и това е. Решавам си аз една задача и после всеки който я реши да ми плаща, защото аз съм я решил първи тъй ли. Аз мога само да работя и го правя за компютръната индустрия, правим записвачки, дискове, флаш памети, интернет изобщо всичко което помага на хората да си разменят информация, защото това е прогреса пък вие може да ми фанете оная работа, ако ви дам защото имам авторско право върху нея. Те и тъпигъозите искаха да прокарат закон за софтуерните патенти в европа ама нещо го издухаха, защото това спира прогреса.
Сега още някой друг месец и като хвана правата върху Питагоровата теорема, а после и върху правоъгълния триъгълник и правия ъгъл, ще искам по лев на прав ъгъл на ден (стена, врата, фаянсова плочка, 4 ъгъла на една страница във вестник Труд и 24 часа и т.н).
ПП Ако на някой му се стори, че съм изпозвал груби думи повярвайте ми това са най-меките възможни изкази по таз тема. Слепите са хора като нас на които трябва да се помага, а не някой дебел и мазен гъз да се прави на велик.
Знам ли?
| |
Тема
|
|
|
Автор | geri (Нерегистриран) |
Публикувано | 02.06.06 04:25 |
|
Малко не съвсем по темата, ама пак там.
Онзи ден са осъдили най-голямата руска интернет-библиотека, "Библиотеката на Мошков" lib.ru.
и др.
Едно от обвиненията е, че е бил изложен "Крал Лир" (!!) в превод от Пастернак - оказало се че някой притежавал някакви права върху това произведение...
| |
Тема
|
[re: geri]
|
|
Автор | Geri (Нерегистриран) |
Публикувано | 02.06.06 18:19 |
|
Аз съм Рачо Ковача
В случая според мен може да се направи само едно.Софтуер за превръщане на говор в брайлово писмо+ преразказ на творението с "закупени "права.Има си 50 годишно право и нито ден повече. Както и да е, тия от вестника са си направил труда да си сложат по някакъв начин яка ламаринка на дупето и са непревзимаеми де факто,Както и да го погледнеш.
Познавам хора които така преразказват че всъщност оригинала изглежда като бледо копие.
Библията е преразказ, Илиадата е преразказ. дори и техническата литература често е е преразказ.
Искрено съчувствам на човека положил толкова труд и то за една хубава кауза.
Но , трябва да бъдем реалисти.Това е положението и не е чак толкова виновна държавата.Тя си има и други задачи по вероятно.
Виновна е алчноста и неистовот желание на мнозина сред нас за
още , за още.И както казва майка ми Бе за какво и как ще ги харчат тия пари тия хора акъла не ми стига.
Аз лично им пожелавам безсмъртие на такива.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|