Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:48 16.07.25 
Природни науки
   >> Физика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема валидна ли е физиката?нови  
Авторrado (Нерегистриран)
Публикувано05.02.06 00:24

Хвърлих един поглед върху постовете в този клуб...интересни спорове, задачки, разсъждения, но до къде се простират теоретичните и емперични постановки във физиката. Всички теории са проверени само в близко обкръжаващата ни среда, за други вселени въобще не може да става и дума, дори в някаква си черна дупка съвсем близо до нас всички физични теории стават на пух и прах. Не е ли тогава сегашната физика едно много грубо приближение до реалноста?! Не можем да обясним гравитацията и разбира се си измисляме виртуални частици гравитони...А това за светлината въобще не искам да коментирам...Не искам да кажа че във физиката няма попадения, но това си е чисто и просто налучкване...теория на вероятностите...Все едно да заявя, че между вас има някой с тъмна коса, не много дълъг нос и зелени очи. Улучих ли, хъм ставам за физик. И сега за да разширя теорията си и да обясня на какво се дължи словесната плодовитост в този клуб - допускам, че сред всички ви са плъзнали бълхи, които не ви оставят да спите, да се любите да ядете и вие просто пишете постове...Все повече се навивам да завърша физика, поне ще е забавно.

Тема Re: валидна ли е физиката?нови [re: rado]  
Авторфф (Нерегистриран)
Публикувано05.02.06 02:42

да и аз

Тема Re: валидна ли е физиката?нови [re: фф]  
Автортъп4o (Нерегистриран)
Публикувано05.02.06 02:43

и аз се навивам да завърша

Тема валидна ли е физиката?нови [re: rado]  
Автор(Нерегистриран)
Публикувано05.02.06 03:04

Ааа,физиката въобще не е валидна...а това,че ти си седиш пред компютъра и си пишеш е чиста случайност.
Аааа,физиката е едно много грубо приближение на реалността,това че сградите наоколо не са се срутили е отново чиста случайност.
Никакви попадения няма физиката ...ама АЕЦ "Козлодуй" работи,но това пък е чисто налучкване.
И за да разширя теорията си,ще заключа че има две вечни неща на този свят-водородът и глупостта!

Тема Re: валидна ли е физиката?нови [re: aз]  
Авторrado (Нерегистриран)
Публикувано05.02.06 10:40

Чувал ли си, че цялата квантова теория се гради на теорията на вероятностите:

Нека анализираме едно уравнение на Бор:
dw=|Y|²dv сигурно се сещаш, че |Y|² е математическата вероятност dw дадена частица да бъде в обема dv
Ако вземем вече и едно неравенство, което е хрумнало на Хайзенберг
ΔqΔp≥h тук Δq е минималната неопределеност на пространствените координати а Δp е минималната неопределеност на импулса
Познай какво е h??? констнта на Планк.
Това, което най много ме кефи във физиката са константите. Когато нещо не се получава си измисляш константа.
Замисли се малко върху това неравенство!

Тема Учете бе аз съм за :) [re: rado]  
Автор CATV (Знам ли?)
Публикувано05.02.06 11:24

Учете физика, тя е хубава наука и е валидна не боите се.
Има поводи за много съмненеия, но все пак има и начин за доказване , екперимент му викат. Не е като религията да вярваш сляпо и никога да неможеш да разбереш има ли или няма.

Знам ли?

Автор MilaOtMars (тъжна)
Публикувано05.02.06 12:33

Да, Радо, сегашната физика е едно много грубо приближение на действителността и всички физици са наясно с това. Но това е най-доброто приближение, до което човешката мисъл е стигнала и което върши много добра работа - както 'аз' отбеляза, това 'приближение' ни прави способни да променим до много голяма степен живота си - да имаме компютри, АЕЦ и какво ли още не...

Целта на науката винаги е била да прави груби модели и после да ги усъвършенства, ако стане ясно, че в накоя своя част те са прекалено наивни. Физиците са много критични и недоверчиви - тези модели непрекъснато се съгласуват с действителността, като се приготвят различни физични ситуации в лабораториите, за да се провери дали действат при всякакви условия. И работната хипотеза е следната - ако се докаже, че моделът не е верен - почваме да го усъвършенстваме, ако не намерим противоречие - казваме, че засега не го отхвърляме, а не че е верен И така се надяваме да достигнем реалността чрез последователни приближения :)))

И тези модели имат много голямо приложение :))) В много ежедневни ситуации дори Нютоновата механика върши чудеса.

Физиците са като в онзи пример от философията - като поставени в тъмна непозната стая, опитващи се чрез опипване на предметите да се ориентират в обстановката... И естествено се правят грешки в предположенията, част от тях се осъзнават на следващата крачка при следващото опипване и се коригират...

А относно квантовата теория - нужен ти е малък брой допускания, които имат много сериозни физични предпоставки да са такива и всичко друго се подрежда само с логика. Тази теория е много логична и добре обмислена, няма място за случайни мисловни попадения, наистина.

Дали тази теория е валидна - нерелативистка квантова механика се ползва много в теория на твардото тяло и в кондензираната материя - те се проверяват и наистина са мощни конструкции... Ползват се за много модерни технологии...

А квантова теория на полето - хм, трудна работа Още е далеч от целите си Но има много хора, които мислят по нея - и математични физици, и теориетични физици, и феноменолози - т.е и много прецизно мислещи, и такива, които се опитват да видят по-глобална картина и да се досещат, и такива, които са по средата... От всички има полза

А относно какви бълхи ни хапят - доста сериозен филосовки въпрос Т.е. какво ни кара да си блъскаме главата с тези въпроси, а не да водим нормален и спокоен живот - т.е да спим, да се любим и да ядем... е, и от това имаме нужда и се опитваме да наваксваме Но наистина не мога да ти отговоря, а би ми било интересно и бих искала

Автор zaphod (void *lpNothing)
Публикувано05.02.06 16:07

Чувал ли си, че цялата квантова теория се гради на теорията на вероятностите:
ами тука има един крьогер, докторант по физика. та той наистина скоро го научи...
иначе за константите и физиката - ако ще и 100 константи да има, достатъчно ми е че дава ток и че познанията ми в нея ми носят пари. иначе константите не са много, даже бих казал може би ги няма. това че има константа на планк се дължи на кофти избор на измервателна система, иначе в книгите със сериозна физика h не можеш да видиш никъде, понеже на първа страница със ситен шрифт е написано "в тази книга се използва система за измерване, в която h=с=1"

NE SUTOR ULTRA CREPIDAM

Тема Re: валидна ли е физиката?нови [re: MilaOtMars]  
АвторCтивиXo (Нерегистриран)
Публикувано05.02.06 19:05

Мила Марсиянке,
Физиката се опитва да изучи и обясни материалния свят и едва сега започва да се изпълва с подозрения, че всъщност той е проявление на една скрита информационна същност - нещо като монитор на компютър. И това се случва именно заради гравитацията.

Автор Maлoyм 2 (неспасяем)
Публикувано06.02.06 11:07

В духът на твоите констатации и наблюдения, относно забавленията в клуба:
Един виц:
Стоножката много добре, изключително грациозно и красиво танцувала и животните на горската полянка й се възхищавали на плавните танцувални движения. Всички много й ръкопляскали и я хвалели.
Жабата, завиждайки й за уменията "попитала" след танца: "Нали, когато правиш ей таз извивка нагоре, първо стъпваш с 88 си десен крак, след това на 23 - ляво, а после на 45, 38, 12 и 79 от ляво, а после на 100 - дясно?"
Замислила се стоножката и ... от тогава, насам -- въобще не успяла да танцува така красиво, вече!
Мисълта ми е, че ако всичко беше ясно, детерминирано, точно изчисляемо и ... съвсем определимо - едва ли щеше да е и ... толкова красиво и с магнетично привличане към опознаване.
Ще настане ... пълна скука - като готварска книга -няма нужда да се осмисля, следва се рецептата и ... ако стане - хапваме..., че и пийваме по рецепта, че и ... другата работа - е, там пак творчество тряа, мааму стара. Привлича ни загадъчното, неизвестното. затуй, гледаме да "вникнем" в известното, че да има време да се позанимаем и с неизвестното.
Което е интересно, само по себе си. Ако и да е ... вероятностно!

"... И рече Бог, да бъде светлина! И видя, че това е добро!..."
Одобрявам!

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.