Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 20:57 14.07.25 
Природни науки
   >> Физика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
Тема Що е ФЗФ и има ли то почва у нас?!нови  
АвторБopeц зa Cвoбoдaтa Cвятa... (Нерегистриран)
Публикувано15.01.06 16:09

Абе, я стига сте се заяждали един с друг, ами дайте да обсъдим нещо по-смислено: Що е ФЗФ и има ли то почва у нас?

(ФЗФ := Физически факултет, Жокер - Физически Факултет на Софийски Университет ''Климент Охридски'')

Насочващи въпроси:

1) Ами сега, каква би могла да бъде надеждата на ФЗФ за светло бъдеще, след като студентите са по-тъпи от преди, когато лекторите все не могат да си преподадат материала, тъй като са им съкратили броя часове - а как само беше едно време, о да знаете само (това съвсем не го казвам аз, а лекторите преди и след всяка лекция)!!!

2) Какво ще правим сега, след като пенсионираха Донков - то такова невероятно важно нещо като векторния анализ кой друг би бил толкова космически компетентен да чете?! Господи, спаси ни от тази катастрофа!!! А какво остана във ФЗФ след него?

3) Каква цел би могла да има българската физика в наше време и как би могла да оцелее в тези нечовешки условия(финансови, правителствени, морални)? То е ясно как оцеляват преподавателите - като си запълнят хорариума за сметка на нечовешката седмична програма на студентите, ама това помага ли на физиката да оцелее?! А това да оцелеят преподавателите достатъчно възвишена цел ли е?

4) Не смятате ли, че е крайно време да оставим само една катедра във ФЗФ - всяка от тях твърди, че се занимава с най-важните неща във физиката, нещо повече - че се занимава с единствените важни неща, че едва ли не е единствената важна катедра и единствената катедра, която си струва да съществува... Е, ами в такъв случай, не мислите ли, че е време да проведем един референдум, за да решим коя точно е важна за данъкоплатците и да оставим само нея?! Така ще редуцираме мощно разходите на ФЗФ, които в момента са 2,5 млн лева годишно (ако не се бъркам и са 2,5 млрд, но мисля, че не се бъркам). Няма да казваме преди референдума кая катедра колко харчи, за да е безпристрастен изборът, 'щото ще вземат да гласуват всички за теоретичната физика - е, там има и много готини хора, ама нали трябва да сме честни в дейността си!

Та, интересно и важно е за мен да ми кажете мнението си!!!

Тема Наличие на световна криза във Физикатанови [re: Бopeц зa Cвoбoдaтa C]  
АвторKroger (Нерегистриран)
Публикувано15.01.06 18:48

Това е нещо, за което се говори и пише все по-често.

В отговор на:

Не смятате ли, че е крайно време да оставим само една катедра във ФЗФ - всяка от тях твърди, че се занимава с най-важните неща във физиката, нещо повече - че се занимава с единствените важни неща, че едва ли не е единствената важна катедра и единствената катедра, която си струва да съществува...

Това нещо го има навсякъде по света. Всяко направление във Физката си има лоби, и това лоби се стреми да вземе максимална част от субсидиите за наука.

В момента най-силното лоби е това на Физика на Кондензираната материя и Твърдото тяло, тъй като продуктите от научните изследвания имат директно приложение, и така частните компаний имат интерес към отварянето на т.нар. High-Tech паркове, където новите разработки от Физика на Кондензираната материя и Твърдото тяло, се патентоват и подготвят за пускане на пазара. Това носи голяма подкрепа за развитие на този дял във Физиката, за разлика от Ядрената физика, и Физика на високите енергии.

Това лоби от физици, което има най-силни позиции в частните компании и правителството в дадена държава, то има най-силни позиции, и съответно най-много капитал.

В отговор на:

Ами сега, каква би могла да бъде надеждата на ФЗФ за светло бъдеще, след като студентите са по-тъпи от преди, когато лекторите все не могат да си преподадат материала, тъй като са им съкратили броя часове - а как само беше едно време, о да знаете само (това съвсем не го казвам аз, а лекторите преди и след всяка лекция)!!!

Както написах по горе, съществува криза във Физиката, в световен мащаб.

Кризата идва от това, че през последните 10-15 години Физиката навлиза в застой. Усеща се липса на нови идеи, теории и т.н. които да създадат нов подем във физиката, както този през ХХ век. За това се говори на много конференции, и не е моя измишльотина, а е реалност, която се признава от всички големи учени.

Това забавяне на темповете на развитие във физкиата прави така, че много от кадрите напускат средите и, и решават да се занимават с други науки като Микро-биология например.

Това създава дефицит на кадри във всички области на физиката. Качествените физици от Западна Европа отдавна са си обрали крушите, и сега работят в САЩ. В експерименти като BaBar (SLAC) в САЩ например, участват повече руснаци и германци, отколко американци. Липстата на кадри в Западна Европа, поради тяхната емиграция в САЩ, създава дефицит, и този дефицит се попълва с кадри идващи от Източна Европа.

По принцип това е добре за ФзФ, тъй като България има шанс да участва с кадри в различни европейски програми като CERN, GSI, грандове "Мария Кюри" и т.н. Доколкото знам, това нещо се прави.

Отделен е факта, че различните катедри във ФзФ имат доста различни интереси. Катедрата с най-много докторанти има най-голям шанс да участва в такива програми, тъй като има най-много предложения за кадри, които да изпрати в чужбина. Това е печелившата тактика.

В отговор на:

надеждата на ФЗФ за светло бъдеще

Светлото бъдеще е свързано с това, което аз наричам "КОРПОРАТИВНО ОБУЧЕНИЕ".

Под Корпоративно обучение, разбирам:

1. Обучение при, което преподавателят е човек с много опит, АКТИВЕН УЧЕН, издал една камара статии.

2. Човек, който е ЛИЧНО е написал ОФИЦИАЛЕН УЧЕБНИК (не записки) по дисциплината, която ще преподава. И всички студенти трябва, или да си гозакупят, или да го намерят в библиотеката.

3. Преподавятелят трябва да има личен уеб-сайт, където да има подробна информация за дисциплината, която води. Този сайт трябва да включва пълна програма на лекциите, и ако е необходимо задачи за тренинг на студентите.

4. Оценките на студентите от всеки изпит трябва да не са на показ пред останалите студенти. Т.е. всеки студент ще има университетски акаунд, с парола, където само той ще може да си види оценката от изпита.

5. Трябва да се намери начин, по време на лекции, залите да бъдат пълни със студенти. В момента положението във ФЗФ е 90% от студентите не идват на лекции, а останалите 10% са дежурни, т.е. ходят редовно на лекции, и после си дават записките за ксерокс на останалите. Такива проблеми имат и в УНСС и всички останали Български университети.

За сега това е.

Тема Re: Наличие на световна криза във Физикатанови [re: Kroger]  
Автор MilaOtMars (тъжна)
Публикувано15.01.06 19:45

Тази тема е интересна, да...
Като завършила студентка на ФЗФ мога да направя следните коментари:

По точка 1)
Мда, това непрекъснато обвиняване и мърморене от страна на лекторите действа много тягостно и депресиращо... Кара те да се чувстваш обречен... И виновен?! В какво ли, по-точно... А на самите преподаватели толкова често им липсва професионализъм...

По точка 2)
:))) Донков и аз не го обичам много, то си е лична неприязън, въпреки, че човекът ми писа 5.5... Но и аз споделям мнението, че често се е държал арогантно и много самонадеяно, повече отколкото реалността му позволява...

По точка 3)
Програмата наистина бе непоносима. Никъде по света няма подобно безобазие Вярно е, че почти никой в този факултет не мисли глобално и за физиката и студентите. Апатията е пълна и безчинствата са големи... Хаос и мракобесие, с две думи...
Средата не е стимулираща, човек остава с впечатлението, че никой не е наясно защо трябва да се прави това... Липсва силен колектив, творческа атмосфера, чувството, че се намираш сред професионалисти... Общо взето за цел никъде не става дума...

По точка 4)
То вярно е, че наистина навсякъде има конкуренция... И все пак, лошо е да говорим против другарчетата си...

Е, то много лоши приказки станаха. Е, имам и хубави спомени, има и хубави хора там... Но като цяло бях горчиво разочарована от тази институция... А бях такъв ентусиаст!!! Много има какво да се промени, за да придобие приличен вид. като включим и една голяма част от хората там(почти невъзможно ни е ние да ги променим, а и това не е наша работа)...

Той въпросът е по-глобален, наистина - сечението на две кризи - световната криза във физиката и кризата в България - лош късмет

Хайде, стига, че много черно стана и пак взех да се разстройвам...

Тема Re: Що е ФЗФ и има ли то почва у нас?!нови [re: Бopeц зa Cвoбoдaтa C]  
Автор CATV (Знам ли?)
Публикувано16.01.06 12:04

Кризата във физиката в световен мащаб идва с края на студената война, защото каквото и да си приказваме физиката, химията и математиката са науки с пряко приложение във военната индустрия. Тези науки последните 100 години изживяха невероятно бурно развитие и са надраснали далеч необходимото на човека в ежедневието. Сега по мое скромно мнение вече 15 години, а и поне още толкова идва ред на инженерните науки, чиято цел е да реализират на пазара, научните открития. Всички са свидетели на всевъзможни продукти на техниката, заливащи ни постоянно. Разбира се има място и за нови научни открития, но това ще става с далеч с по-малко темпо. Ако някой млад човек реши да ми повярва, то моят съвет е да се заеме с някава инжинерна наука, ще получава в пъти повече пари от колкото с физика, поне в България засега това наблюдавам.
А самият ФЗФ, нека да се опита да създаде повече специалности с инжинерна насоченост, така поне студентите ще имат повече шансове за реализация.

ПП Както казваше един мой преподавател от ФЗФ "наука, наука, ама все пак трябва да се яде и то е желателно три пъти на ден"

Знам ли?

Тема Re: Що е ФЗФ и има ли то почва у нас?! [re: Бopeц зa Cвoбoдaтa C]  
Авторkandidat (Нерегистриран)
Публикувано16.01.06 14:15

I sega sled vsi4ko tova kak da se re6a da kandidatstwam? Drug pyt 4uh mnenia 4e wyw Fizi4eski fakultet moga da nau4a fizika na konkurentnosposobno sprjamo zapadnite Universiteti nivo.
Konvertiruemi li sa znanijata i diplomata?

Тема Re: Що е ФЗФ и има ли то почва у нас?!нови [re: kandidat]  
Автор Maлoyм 2 (неспасяем)
Публикувано16.01.06 16:50

Очакваше се, че ще има и такива мнения на "отчаянието".
Хич да не ти пука, приятел - учи си физиката, не си длъжен "само от учебниците" да четеш - там са разсказани установените вече неща - те просто трябва да се знаят.
Физиката е "предмет" от естествознанието, на познаването на Природата, а съответно и живота. Всички "останали" науки заимстват знания от нея.
Кризата е ... икономическа. По-скоро - организиране и управление на парички (в крайна сметка - поверени са на тъпанари и/или са ги крали).
А не криза на идеите във физиката. Идеи - дал Господ. Коя от тях ще се окаже правилната - ей тук има много работа за физици.
Пари - нема! Работа - колкото искаш - дет казва старшината :"целият китайски народ да ми доведеш, ще му намеря работа!" Затова, - физиката е призвание.
Пък Платон бил казал: Човек става богат не като увеличава парите си, а - като си намалява алчността!

"... И рече Бог, да бъде светлина! И видя, че това е добро!..."
Одобрявам!

Редактирано от Maлoyм 2 на 16.01.06 16:52.

Тема Re: Що е ФЗФ и има ли то почва у нас?!нови [re: kandidat]  
АвторES (Нерегистриран)
Публикувано16.01.06 17:06

V mnogo malko zapadni universiteti se uchi fizika. Uchat izkliuchitelno povyrhnostno ottuk ottam, bez razbirane, i v kraina smetka nauchavat samo kak da vrytkat kopchetata na eksperimenta. I se poluchava taka che idva niakoi da ti govori za kvantova teoria na poleto, a ne e nauchil syotnoshenieto za neopredelenost.

Тема Re: Що е ФЗФ и има ли то почва у нас?!нови [re: Maлoyм 2]  
Автор MilaOtMars (тъжна)
Публикувано16.01.06 17:58

Maloum 2, никъде нищо лошо не съм казала за физиката, я прочети по-внимателно!!! Аз съм голям фен на физиката и общо взето това ми е основното занимание и го правя с голям кеф!!!
А, поне в моите коментари, ставаше въпрос за ГОЛЕМИТЕ ПРОБЛЕМИ, КОИТО ФЗФ (а не които физиката) ИМА - и не ми казвай, че това е лъжа!!! И тези поблеми трябва да се решават!!!!!

Предполагам, че това е и идеята на анонимното лице, задало темата?! Ама може пък друго да си е мислил/а?!

Относно кризата в световен мащаб на физиката - не сам компетентна да дам мнение за практическите специалности, дано там нещата да са по-добре Ама в теоретичната физика - малко е объркано наистина
И проблемите не са от финансов характер, защото на теоретиците съвсем не има трябват проблемни количества пари. Проблемът е, в достигнатото ниво на абстракция, което затруднява възприятието и осмислянето и комуникацията между хората, огромният поток от литература, в който човек се губи и това, че петдесет години безуспешно се гонят резултати с фундаментално значение. Вярно е, че работа има и че работят много хора, но какъв е реалният прогрес?!

Един пример за проблем, който всички изпитват - как един четвъртокурсник ще избере в коя от конкуриращите се теории да се насочи, за да си напише дипломната работа? Как ще защити избора си на теория на струните, например, от хилядите нападатели - той няма достатъчно информация, дори и сам да е убеден, и не се чувства убеден, че има смисъл от тази теория.

И не ми казвай, че теоретичната физика е тъпа и че няма смисъл от нея, че ще те препратя към точка 4) от темата

Но криза е имало и в началото на века - и това е дало възможност на някои хора да се увенчаят с героизъм и слава

А на кандидата ще кажа - следвай сърцето си - направи това, което чувстваш че искаш независимо от приказките на хората около теб - винаги е имало поддръжници и противници на всяка идея, ти следвай себе си В България друг избор освен ФЗФ нямаш, но поне имаш избор... Физиката наистина си заслужава жертвата да изтърпиш ФЗФ

P.S: А на Maloum 2 още едно възражение:

'...не си длъжен "само от учебниците" да четеш...'
Не знам от кой випуск си ти, аз съм от втория по магистърско-бакалавърския план. И трябва да ти кажа, че в семестър, в който имаш 50 часа седмично (каквато имаха колегите от твърдото тяло), трябва да пишеш домашни и протоколи и имаш контролни, от време на време, направо си си длъжен само от учебниците да четеш. Оп-па, грешка, къде ги тези учебници - записки на преподавателите ли, в библиотеката ли - йок!!! Поправка - длъжен си да занимаваш съзнанието си само с това, което ти преподават!!!

Тема Re: Що е ФЗФ и има ли то почва у нас?!нови [re: ES]  
Автор MilaOtMars (тъжна)
Публикувано16.01.06 18:18

Зависи какво имате предвид под западни университети - има такива, с ниско ниво, които са повечето и служат само за да образоват малко от малко, но има такива, в които, с огромна болка на сърцето признавам, физиката е на доста по-добро ниво отколкото при нас

Относно алгебрична квантова теория на полето - в Щатите има наистина малко хора - Jaffe i Summers, май че са само. Но в Европа - има много хора, които наистина знаят какво правят. Например (пак за квантовате теория на полето) - Рим, където има много хора, Хамбург и Гьотинген, които са с много силни традиции, Йорк, Кеймбридж, Цюрих, Париж - нима учените по тези места са по-зле от нашите?! Има общо поне 50 групи с поне около 200 много кадърни човека.

А този човек, за когото говорите (ВИЕ КОГО ВСЪЩНОСТ ИМАТЕ ПРЕДВИД???), въобще не е представителна извадка, защото има доста хора от извън България, които наистина са много добри - недейте да я карате по логиката - 'Нашето нано е най-голямото нано' , нещата са малко по-сложни...

Тема Re: Що е ФЗФ и има ли то почва у нас?!нови [re: MilaOtMars]  
АвторKroger (Нерегистриран)
Публикувано16.01.06 19:33

В отговор на:

ВИЕ КОГО ВСЪЩНОСТ ИМАТЕ ПРЕДВИД???

Има предвид мен. Човека е изперкал. Откакто се появих в дир-а, съвсем избесня.

п.с. аз съм от първия випуск магистри-бакалаври на ФзФ.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.