Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 02:30 13.07.25 
Природни науки
   >> Физика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема аеродинамиканови  
АвторДMT (Нерегистриран)
Публикувано03.08.05 16:30

Как,мога да изчисля обема въздух ,който бива изхвърлян от един вентилатор,или силата на възд.струя

Тема Re: аеродинамиканови [re: ДMT]  
АвторCATV (Нерегистриран)
Публикувано03.08.05 19:01

Едва ли може да бъде изчислен, но може да бъде измерен.
Дори и да намериш подобна формула тя е с толкова емпирични коефициенти, че ще ти е по-лесно да направиш някаква опитна постановка за експерименталното измерване. Все пак има доста задачи във физиката който се решават експириментално

Автор Bpeдитeл (отговорен)
Публикувано04.08.05 01:11

Някой може да те коригира, че правилно е да кажеш дебит вместо обема изхвърлен въздух. Но за силата на въздушната струя няма по-точно наименование.

Не зная как се мери дебита на неизолиран поток. Вероятно, се оценява горе-долу. Като се: 1 избира дължина на отсечката, в която се оценява дебита, 2 се взима ефективната площ на потока в тази отсечка и се проверява таблично каква е плътността на въздуха, 3 се оценява средния поток и 4 се оценява процентът на потокът на утечката спрямо целия поток, ако той беше изолиран (утечка е потокът, който излиза преди да достигне края на отсечката).

Зная как се мери силата на струята. Съпоставя се на такава сила, която я балансира. Измерва се силата, която я балансира - това е силата на струята.

А ако се измери не силата, а мощността на струята, от получения резултат ще се намери дебита и то ефективният без да се оценява утечката. Освен ако не греша нещо - мисля, че m*v е търсената величина. (Вместо да се измерва на отделни компоненти).

Вероятно, чрез нулиране на "везната" би постъпил и Архимед.

Авторzaphod (Нерегистриран)
Публикувано04.08.05 08:45

мисля че ще мога да изчисля потока през вентилатора, обаче грешката няма да е малка. грубо приближение - скороста на въздуха допиращ се до лопатката е колкото аксиалната скорост на перката.

Тема po-vajnoto tuk e ..нови [re: ДMT]  
АвторES (Нерегистриран)
Публикувано04.08.05 12:59

mojesh li po razmera na vyzduhozabornika da ocenish maksimalnata skorost na iztrebitel..

Тема Re: аеродинамиканови [re: Bpeдитeл]  
Автор.,.,.,5 (Нерегистриран)
Публикувано04.08.05 15:48

Вредител , m x V не даваше ли импулса ,а мощността е =А х t ,поправете ме ако греша;) и неразбрах "отсечка" какво ще рече?

Тема Re: аеродинамиканови [re: .,.,.,5]  
Автор Bpeдитeл (отговорен)
Публикувано04.08.05 17:33

Отсечката е изборът на дължина на потока, в която човека го интересува средния дебит. От практичен аспек човек би се интересувал от силата на потока на дистанция по-голяма от нула от витлото на вентилатора, та отсечка е този избор на дистанция - например 2м.

На мен ми се струва, че m*v е мощност. Убеден съм, че е така. Ако греша, ще се поправя. Всъщност, като го интегрираш ще получиш: 1/2m*v^2, което е кинетична енергия, тъкмо интеграла на мощността. Хм?

В същото време ми се струва, че m*v е дебита на потока. И ако това е така, то вместо да се мерят компонентите на дебита (включително масата разложена на плътност по ефективно сечение и т.н.) всяка поотделно с нейната систематична грешка (което прави оценяването на крайната величина непрактично), защо да не се измери дебита по-напряко, съпоставен с еквивалентна (или интегруема/диференцируема) величина, чието измерване ще бъде извършено статично? Ползване на трансформатор. Т.е. лост.

Редактирано от Bpeдитeл на 04.08.05 17:36.

Тема Re: po-vajnoto tuk e ..нови [re: ES]  
Автор bsb_2 ()
Публикувано08.08.05 19:15

Не мисля. Все пак общата площ на въздухозаборниците на A-340 или B-747 е доста по-голяма от тази на SR-71, нали?

Боян
--
Кой, ако не ние? Кога, ако не сега?

Тема Re: po-vajnoto tuk e ..нови [re: bsb_2]  
АвторES (Нерегистриран)
Публикувано09.08.05 14:09

e, az mai vse pak spomenah "iztrebitel", a ne "kyv-da-e samolet".. Struva mi se che syshto taka upotrebih dumata "oceni", a ne "izchisli", ako ne se lyja..

Автор Exhemus (овчар)
Публикувано10.08.05 18:53

Измерваш консумираната ел.мощност.

Тя от своя страна е равна на = m*V^2/2 / t

Но m/t е дебита който те интересува (масов дебит. /ро --> обемен дебит)

Така P = D * V^2

Сега измерваш V с анемометър и имаш всичко което ти трябва

КПД на мотора 0.5 - 0.9 КПД на перката .5 - 0.8

непротивоконституционствувателствувайте

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.