Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 02:25 13.07.25 
Природни науки
   >> Физика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема Защо нищо неможе да се движи по-бързо от light?нови  
Авторacдacд (Нерегистриран)
Публикувано10.08.05 14:30

Разбрах, че имало няколко причини кой са те?

Пуснах темата и в Астрономоя, но в последствие разбрах, че тук ще получа по-бързо отговор, за което моля да ме извините :)

Тема Re: Защо нищо неможе да се движи по-бързо от light?нови [re: acдacд]  
Автор Maлoyм 2 (познат)
Публикувано10.08.05 14:37

Единият е Максуел, другият е Айнщайн.
За други в момента не се сещам.

Земята е кръгла и всичко е трап!- А. Мелконян

Тема Re: Защо нищо неможе да се движи по-бързо от light?нови [re: Maлoyм 2]  
Публикувано10.08.05 14:53

Мерси за отговора, но немисля, че Айнщайн е причината... по-скоро някоя негова формулка или теория. Та ако може някой по-подробно да обясни защото ми е много интересно, а съм сигурен, че и на други хора ще им е.

Автор Maлoyм 2 (познат)
Публикувано10.08.05 15:11

Виж. Мисля, че се майтапиш.
Щото на въпроса :"Защо ... нещо е еди как си?" , формално науката отговаря "Не знам!". Нейната задачка е да установи как стават нещата в обективния свят- да ги установи. А защо стават именно така, е въпрос на гледни точки, теории, магии, постановления и квото ти дойде още наум.
А-а-а - туй за магиите, постановленията и т.н. не е в науката! Извинявай.

Ако ти е интересно: чети досегашните теми. Там има много от това, което питаш. Може пък да ти се "оформи" по друг начин въпроса? Знам ли?
Между другото: като попитали Нютон, защо гравитацията действа точно така (както е по неговия закон за силата на гравитационното привличане), той отговорил: "Аз хипотези не градя!" Виждаш - дори и да се открие как действа нещо, то - не е ясно, защо точно така действа.
Това е интересното в науката - всеки си "измисля", защо нещо е, еди как си!

Публикувано10.08.05 15:22

Разбрах "смисала" на писанието ти, но немисля, че съответства точно на моята тема тъи като мисля, че има прост и ясен отговор на нея. Въпроса ако не е достатъчно ясно зададен за теб можеш и да не отговаряш :)

За да дам прост пример какъв отговор търся... някаде бях чел нещо от рода
"така и така... нищо неможе да "шава" по-бързо от светлината, защото там нещо масата пречела и за да стане възможно трябвало изтучник с infinite energy а такъф както ви е ясно още не е намерен :)"

Също така беше казано, че има и още няколко причини и аз именно тях се опитвам да изкопча от вас... а не кой ги е открил :)) Също ще съм благодарен и на по-добро разяснение на тази :)

Автор Maлoyм 2 (познат)
Публикувано10.08.05 15:53

Продължавай да търсиш!

Автор bsb_2 ()
Публикувано10.08.05 16:31

Чакай сега, а защо на мен ми се струва, че конкретно на този въпрос "защо" има съвсем конкретен отговор - и той е да се запазва принципът на относителността и за електромагнитните явления. Разбира се, това само измества въпроса - а защо, аджеба, трябва принципът на относителността да се запазва за електромагнитните явления? И защо изобщо трябва принципът на относителността да е валиден за каквито и да е явления, например механични? Може би защото инженерите по хардуера, които са проектирали вселената, са я направили симетрична, защото не им се е занимавало с по-сложни модели ;) ?

Боян
--
Кой, ако не ние? Кога, ако не сега?

Автор vvva4 (минаващ)
Публикувано10.08.05 16:34

Здрасти
Незнам да ли има нещо вярно в това, но аз така си го обяснявам засега без да съм се ровил много по темата.
Нещо създава съпротивление на светлината .
Можеби е по-интересно защо се движи с постоянна скорост даже и в различни среди?

Тема Re: Защо нищо неможе да се движи по-бързо от light?нови [re: bsb_2]  
Автор Maлoyм 2 (познат)
Публикувано10.08.05 16:48

ОК!
Веднага се съгласявам с мнението ти.
Не са инженери по хардуера, а един инженер - нал знайш кой? Да не споменавам излишно името Му.
Той, просто, от себе си е направил Вселена - с 4-5 закономерности, които са достатъчни за саморазвитие. И - си гледа кефа след шестдневен упорит труд!
Оттогава е в отпуска - няма лято, няма зима, няма наводнения и парламенти и... абе, ... и аз бих постъпил така. Много е умно!

Тема ФИЗИЦИТЕ ЩЕ НИ ИЗБИЯТ С КАМЪНИ..нови [re: vvva4]  
Автор Пeтkoв (стар клубар)
Публикувано10.08.05 18:19

Здравей vvva4 ,
>>>
Можеби е по-интересно защо се движи с постоянна скорост даже и в различни среди?

<<<
Е те за това твърдение физиците могат да ни избият с камъни .. щот тая пределна скорост на светлината е за вакуум.. в другите среди светлината се разпространявала по-бавничко ..
Някой тук разправяше , че някакви канадски физици успели да постигнат толкова ниска скорост на светлината в някакъв "бульон" че можело пешком да я изпревариш..

НЕ ИДВА ЛИ ЧОВЕК НА ТОЗИ СВЯТ ЗА ДА ПРЕГЪРНЕ ЕДНО ДЕТЕ !/надпис върху плоча от древния Рим/

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.