|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Въпроси за физици
|
|
Автор |
bsb_2 () |
Публикувано | 23.06.05 18:22 |
|
Понеже нещо много се нажежи обстановката, да опитам малко да я разведря. Тъкмо ще се види кой разбира физика и кой разбира само формули.
Мисля да ви пусна няколко въпросчета, които ми се струват свързани с физиката, и да видим какво ще ми отговорите. Аз самият не знам отговорите, просто въпросите ми хрумнаха случайно. И съответно не мога да отговоря на тях. А може и въпросите изобщо да не са физически, в такъв случай очаквам да ми кажете за коя наука са по-подходящи.
Въпрос 1. Днес гледах по телевизията как някакви победители в нещо си се пръскаха с шампанско. Защо при разклащането на отворена бутилка с газирана напитка газът се отделя и можеш да пръскаш с течността? Докато ако се отнасяме нежно и внимателно към бутилката, не се наблюдават такива бурни прояви.
Боян
--
Кой, ако не ние? Кога, ако не сега?
| |
Тема
|
Re: Въпроси за физици
[re: bsb_2]
|
|
Автор | ES (Нерегистриран) |
Публикувано | 23.06.05 19:36 |
|
ochevidno raztvorenia gaz e dosta nestabilno raztvoren i vsiakakvi mehanichni vyzdeistvia mu vliaiat.
| |
Тема
|
|
|
Автор | CATV (Нерегистриран) |
Публикувано | 23.06.05 20:21 |
|
Хайде малко да те ограмотя тогава, щом незнаеш орговора
Първо защо се газират напитките???
Какво представлява газирането ????
И какво става ако газираме една напитка????
Отзад напред когато се газира една напитка срока на годност се удължава значително, защото газирането е процес при който се вкарва под налягане въглероден диоксид във водата, който замества въздуха между водните молекули, така процентното съдържание на кислород(става дума за мехурчетата газ между водните молекули) във водата се намалява значително и това удължава срока на годност, а и има по специфичен вкус
Газирането ства под високо налягане и ако се отвори бутилката въглеродния диоксид излиза бавно и постепенно след няколко часа. При разкалщане създаваме допълнителнмо движение на водните молекули в различни посоки и така междумулекулните сили на привличане се намаляват с толкова повече колкото по интезивно клатим бутилката, по този начин по бързо се освобождава въглеродния двуокис. Газовите молекули излезнали на повърхноста увличат след себе си и някой молекули от течноста, което образува така наречената пяна при шампанското, която едва ли има човек да не я виждал
Ми горе долу с няколко реда е това ма по интересно е какво става ако сложиш захар или сол в колата , затова обаче по нататък сега си имам и друга работа.
| |
Тема
|
[re: CATV]
|
|
Автор |
geri® (циник) |
Публикувано | 23.06.05 20:25 |
|
И защо ако сипеш захар или кафе във вода, която е на прага на кипене, започва силно да се пени :))
| |
Тема
|
[re: geri®]
|
|
Автор | CATV (Нерегистриран) |
Публикувано | 23.06.05 21:24 |
|
Ако си пробвал дали става с пясък отговора ще дойде от само себе си 
| |
Тема
|
[re: CATV]
|
|
Автор |
akonitin (Homo sacer) |
Публикувано | 23.06.05 21:40 |
|
Не става, защото пясъка не е разтворим във вода.
Всяка прилика с действителни лица и събития е умишлена и целенасочена
| |
Тема
|
[re: geri®]
|
|
Автор |
akonitin (Homo sacer) |
Публикувано | 23.06.05 21:42 |
|
Пробвай с NaOH(сух) и вода с температура около 50-70 град. Целзий, при разбъркване ще закипи. Поради същата причина. Поради същата не наливаме H2O в H2SO4, а обратното.
| |
Тема
|
[re: akonitin]
|
|
Автор |
boian (ентусиаст) |
Публикувано | 23.06.05 21:47 |
|
A kafeto e raztvorimo?
| |
Тема
|
[re: boian]
|
|
Автор |
akonitin (Homo sacer) |
Публикувано | 23.06.05 22:01 |
|
разтворими са алкалоидоте, сапунините и т.н. вещества на кафето, но при него пененето не се образува от същия процес, като при захарта, всъщност, ако се добави кафе във вода, която се намира близо до точката на кипене няма да стане нищо, пененето ще започне след тази точка (достигната от външен източник на топлина, например котлон).
| |
Тема
|
|
|
Автор |
akonitin (Homo sacer) |
Публикувано | 23.06.05 22:09 |
|
Водния разтвор на СО2 във вода се доминира от свързването му с водата и образуването на нестабилната въгленна киселина, на която трябва малък тласък (придаване на енергия отвън) за да се разпадне пак на СО2 и вода, същото е със серния двуокис, водата и сернистата киселина.
Но въпросът ти е повече за химици.
Всяка прилика с действителни лица и събития е умишлена и целенасоченаРедактирано от akonitin на 23.06.05 22:10.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|