Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:55 12.07.25 
Природни науки
   >> Физика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Въпроси за физицинови  
Автор bsb_2 ()
Публикувано23.06.05 18:22



Понеже нещо много се нажежи обстановката, да опитам малко да я разведря. Тъкмо ще се види кой разбира физика и кой разбира само формули.
Мисля да ви пусна няколко въпросчета, които ми се струват свързани с физиката, и да видим какво ще ми отговорите. Аз самият не знам отговорите, просто въпросите ми хрумнаха случайно. И съответно не мога да отговоря на тях. А може и въпросите изобщо да не са физически, в такъв случай очаквам да ми кажете за коя наука са по-подходящи.

Въпрос 1. Днес гледах по телевизията как някакви победители в нещо си се пръскаха с шампанско. Защо при разклащането на отворена бутилка с газирана напитка газът се отделя и можеш да пръскаш с течността? Докато ако се отнасяме нежно и внимателно към бутилката, не се наблюдават такива бурни прояви.

Боян
--
Кой, ако не ние? Кога, ако не сега?


Тема Re: Въпроси за физицинови [re: bsb_2]  
АвторES (Нерегистриран)
Публикувано23.06.05 19:36



ochevidno raztvorenia gaz e dosta nestabilno raztvoren i vsiakakvi mehanichni vyzdeistvia mu vliaiat.



Тема Re: Въпроси за физицинови [re: bsb_2]  
АвторCATV (Нерегистриран)
Публикувано23.06.05 20:21



Хайде малко да те ограмотя тогава, щом незнаеш орговора
Първо защо се газират напитките???
Какво представлява газирането ????
И какво става ако газираме една напитка????
Отзад напред когато се газира една напитка срока на годност се удължава значително, защото газирането е процес при който се вкарва под налягане въглероден диоксид във водата, който замества въздуха между водните молекули, така процентното съдържание на кислород(става дума за мехурчетата газ между водните молекули) във водата се намалява значително и това удължава срока на годност, а и има по специфичен вкус
Газирането ства под високо налягане и ако се отвори бутилката въглеродния диоксид излиза бавно и постепенно след няколко часа. При разкалщане създаваме допълнителнмо движение на водните молекули в различни посоки и така междумулекулните сили на привличане се намаляват с толкова повече колкото по интезивно клатим бутилката, по този начин по бързо се освобождава въглеродния двуокис. Газовите молекули излезнали на повърхноста увличат след себе си и някой молекули от течноста, което образува така наречената пяна при шампанското, която едва ли има човек да не я виждал
Ми горе долу с няколко реда е това ма по интересно е какво става ако сложиш захар или сол в колата, затова обаче по нататък сега си имам и друга работа.



Тема Re: Въпроси за физицинови [re: CATV]  
Автор geri® (циник)
Публикувано23.06.05 20:25



И защо ако сипеш захар или кафе във вода, която е на прага на кипене, започва силно да се пени :))



Тема Re: Въпроси за физицинови [re: geri®]  
АвторCATV (Нерегистриран)
Публикувано23.06.05 21:24



Ако си пробвал дали става с пясък отговора ще дойде от само себе си



Тема Re: Въпроси за физицинови [re: CATV]  
Автор akonitin (Homo sacer)
Публикувано23.06.05 21:40



Не става, защото пясъка не е разтворим във вода.

Всяка прилика с действителни лица и събития е умишлена и целенасочена


Тема Re: Въпроси за физицинови [re: geri®]  
Автор akonitin (Homo sacer)
Публикувано23.06.05 21:42



Пробвай с NaOH(сух) и вода с температура около 50-70 град. Целзий, при разбъркване ще закипи. Поради същата причина. Поради същата не наливаме H2O в H2SO4, а обратното.

Всяка прилика с действителни лица и събития е умишлена и целенасочена


Тема Re: Въпроси за физицинови [re: akonitin]  
Автор boian (ентусиаст)
Публикувано23.06.05 21:47



A kafeto e raztvorimo?



Тема Re: Въпроси за физицинови [re: boian]  
Автор akonitin (Homo sacer)
Публикувано23.06.05 22:01



разтворими са алкалоидоте, сапунините и т.н. вещества на кафето, но при него пененето не се образува от същия процес, като при захарта, всъщност, ако се добави кафе във вода, която се намира близо до точката на кипене няма да стане нищо, пененето ще започне след тази точка (достигната от външен източник на топлина, например котлон).

Всяка прилика с действителни лица и събития е умишлена и целенасочена


Тема Re: Въпроси за физицинови [re: bsb_2]  
Автор akonitin (Homo sacer)
Публикувано23.06.05 22:09



Водния разтвор на СО2 във вода се доминира от свързването му с водата и образуването на нестабилната въгленна киселина, на която трябва малък тласък (придаване на енергия отвън) за да се разпадне пак на СО2 и вода, същото е със серния двуокис, водата и сернистата киселина.
Но въпросът ти е повече за химици.
Всяка прилика с действителни лица и събития е умишлена и целенасочена

Редактирано от akonitin на 23.06.05 22:10.




Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.