Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 07:37 04.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Delphi
*Кратък преглед

Тема Коя версия на Delphi ползвате?нови  
Автор Mixy (@#$%^)
Публикувано01.09.10 17:08

Коя версия на Delphi позвате и защо?

Аз имам лицензирани 5, 2005 и 2009.

За 90% от нещата които пиша, ползвам 5-цата - най-лека и удобна ми е.
2005 за мен беше много бъгава и дори след пачовете май не се подобри особено.
2009 е тежка и все още не съм се решил да се прехвърля на нея, поне докато не си взема нов работен комп.

Mixy

Тема Re: Коя версия на Delphi ползвате?нови [re: Mixy]  
Автор ИвKo (особняк)
Публикувано01.09.10 18:53

2010.
До миналият Септември, основно на 6.
Малко е трудно преминаването на 2009/2010, но ако не е стар проект - за седмица се свиква. Дори ми хареса :) Иначе наистина изисква ресурси - сега погледнах - заема някъде около 130 mb в паметта, при зареден "простичък" проект.

Делфи 2010, защото.... И аз не зная защо :) Така се случи...

Иначе, за лицензирани - от Делфи 1 та до 2010. С малки изключения. Но "старите" почти вече не се използват - държа си ги заради стари проекти :)

Автор SAGE_BS (познавам го)
Публикувано01.09.10 23:36

Delphi 5 лицензиран. :)
Някой може ли да ми каже какви проблеми ще имам при преминаване към по-горна версия на Delphi (например Delphi 7) и проект разработен на Delphi 5?

Тема Re: Коя версия на Delphi ползвате?нови [re: SAGE_BS]  
Автор ИвKo (особняк)
Публикувано02.09.10 05:51

Не би трябвало да имаш кой знае какви проблеми, ако не се използват в проекта ти компоненти от други разработчици, написани за 5-ца. Доколкото си спомням единствения проблем бе с Dsgnintf.pas и DesignEditor.pas при тях, но с малко играчка, тези компоненти се прехвърлят в 7-ма. А да, и поставяне в на Variants unit в хедъра, ако използваш варианти. Също така, си записвай (запазвай) всички форми в TEXT-ови формат в Делфито, а не в двоичен, за да може да се прехвърят безпроблемно от версия във версия.
Също така, е идея, ако смяташ да прехвърляш проекта към unicode версия след време, сега е момента навсякъде където използваш PChar, да го заместиш с PAnsiChar ако твърдо си искаш Ansi версия, и навсякъде където заемеш памет с GetMem например, и по-подразбиране използваш 1-ца за размер на Char, да го замениш с SizeOf(Char) - т.е. не използвай размери по подразбиране - Char не е винаги 1, а и в очакваната 64 битова версия, Integer и ULONG няма да бъдат това което са - така че - SizeOf(ULONG) и т.н.

Автор Heзнaeн (не се знае :))
Публикувано02.09.10 08:48

Аз имам лицензии за Делфи 5 и Делфи 2007...
но си ми харесва 2007 и всичко съм прехвърлил към нея...
сега чакам да видя какво ще изкарат Ембаркадеро, след като купиха борланд, пък ще видя дали ще се прехвърлям към новото :)

www.pointerbg.com

Тема Re: Коя версия на Delphi ползвате?нови [re: ИвKo]  
Автор SAGE_BS (познавам го)
Публикувано03.09.10 01:19

ИвKo,
Благодаря ти за отговора

При първа възможност ще се опитам да премина на Делфи 7, че сега нещо са се натрупали много задачи и нямам време.

Автор naki (Company PC Guy)
Публикувано04.09.10 23:06

C++ Builder 6. Имам инсталирано и RAD Studio 2010, но нямам проект на него още.

АвторGJGeorgiev (Нерегистриран)
Публикувано08.09.10 09:40

Делфи 7 ,
и Делфи 2010 - добро е, имам 1 голям проект реализиран на него, но не успях да прехвърля всички проекти от Делфи 7 към него.

Тема D5 (30%), D7(69%), D2010(1% :))нови [re: SAGE_BS]  
Автор NikB (спокоен)
Публикувано15.09.10 16:12

D5 (30%), D7(69%), D2010(1% :))

Усилено се пробвам с дотнет C# - изглежда по-леко от D2010 и Prizm :)

Впрочем, за преминаване на dfm от D5 на D7 записът в текстов формат решава проблемите.
Тук прилагам програмка (събирана "от тук - от там"), която прави обратното (иначе има проблеми, например с преобразуване на някои стрингове с юникодиране).
Тая програмка решава почти всички проблеми, с изключение на някой BelevlIner и BevelOuter, но не ми е останало време да я оправя

В файла има reg, който добавя елемент в контекстното меню на експлорера, за да конвертира папки. Мога да изровя и сорс, ако някой се интересува.

Тема Re: D5 (30%), D7(69%), D2010(1% :)) [re: NikB]  
Автор ИвKo (особняк)
Публикувано15.09.10 20:42

О да... Това е единствения в повечето случаи проблем - съвместимостта на dfm форматите. Но когато са в текстови формат, няма никакви проблеми. Проблеми се появават, ако решиш да преминеш то по-висока, към по-ниска версия, почти винаги старото Делфи "пищи" че някое проперти на даден VCL го няма... А що се отнася за UNICODE, единственото нещо при преминаването от версия преди 2009 към новите версии е, навсякъде да е AnsiString, PAnsiChar, AnsiChar.
Абе за 30 мин, макс час-два, се преправя стар проект....

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.