Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:29 12.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Delphi
*Кратък преглед

Тема Смяна на Делфитонови  
Автор Johnito (непознат)
Публикувано17.03.08 19:38

Здравейте колеги. Вярвам на много от вас се е наложило да минат по този път, или поне да тръгнат по него. Ще бъде хубаво ако някой, който си е блъскал главата сподели опит. Проблемът е слиедния:
Имаме приложение на Делфи 5, в което са използвани и множество външни компоненти. Разбира се, за повечето нови версии няма. Желанието на колектива :) е миграция към по-съвременно Делфи. Някой да е успявал с подобна задача. Вариант в който компоненти да могат да се прекомпилират към нови версии или нещо подобно?

Предварително благодаря.

P.S. Вярвам, че темата е засягана и преди, но не можах да открия правилните теми и отговори, затова... бъдете снизходителни

Тема Бели кахъри :)нови [re: Johnito]  
Автор NikB ()
Публикувано18.03.08 08:52

Бели кахъри :)
Не си писал към коя версия искаш да минеш.
От Д5 към Д7 се минава сравнително лесно, а, казват, че Д7 е доста близко до всички следващи.
Освен юнита Variants, който липсва в Д5, не се сещам за други промени в сорсовете.
В моите сорсове съм сложил:

{$ifdef VER140}

variants,
{$endif}
{$ifdef VER150}
variants,
{$endif}

и се компилират и под Д5 и под Д7.

Имам и програмка DFM Д7 към Д5 (за обратна съвместимост).
Мога да я публикувам със сорсовете, ако ви трябва (и ме уведомявате за бъгове и промени) :)

Тема Re: Бели кахъри :)нови [re: NikB]  
Автор Johnito (непознат)
Публикувано18.03.08 10:27

До тук съгласен, но има компоненти и пакети, които са допълнително инсталирани в Делфито и, за повечето от тях нямам версии за по-нови Делфита. Стандартни компоненти и код - ще се прехвърлят. А колкото до версиите - лицензни имаме засега 5,7,8. Значи мин 8 версия. Може и по-висока, за да се ползват нови неща за нови проекти и допълнения. Няма смисъл да пишем нови неща по начин от преди 15 години

Тема Да не искаш да кажеш, че имаш компоненти без сорсонови [re: Johnito]  
Автор NikB ()
Публикувано18.03.08 10:55

Да не искаш да кажеш, че имаш компоненти без сорсове?
Не, че си го написал, но ако имаш сорсове - няма проблем да ги прекомпилираш, ако нямаш - лошо - така не се работи.
Ще има да пишеш, пишеш :) dcu -та няма как да пуснеш на различни версии.

Тема Re: Да не искаш да кажеш, че имаш компоненти без сорсо [re: NikB]  
Автор Johnito (непознат)
Публикувано18.03.08 12:09

Ооо, имат сорсове - това е съвсем сигурно. Но има някои които са големи групи.. някой някога ги е свалял за нещо - ползван е един от всички компоненти в групата.. прекомпилация на всичко ще разбие много сърца :)
Мен лично ми се иска да ги разкарам изобщо от проекта, но няма да стане така лесно.. може би по-добре ще е компилация на, каквото може и проби. Мислиш ли, че има смисъл да пробвам на нещо повече от Делфи 8?

Тема Re: Да не искаш да кажеш, че имаш компоненти без снови [re: Johnito]  
Автор NikB ()
Публикувано18.03.08 12:55

В действителност, не познавам Д8, не съм сигурен, това Д 2005 ли е?
В новите делфита компонетите се инсталират през други менюта и само съм пробвал някои от съмнителните компоненти - не съм срещал проблем да компилирам проект с компоненти от Д5 на до Д2007.
Аз бих започнал от Д7, защото като среда е много близко до Д5, бих изчистил и подредил пакетите с компоненти и сорсовете, бих се убедил, че има и обратна съвместимост и след това ще се занимавам с следващи версии.
Впрочем, за VCL проекти знам, че компилаторът на Д7 е запазен и в следващите версии.

ПП
Впрочем, ако проектът е голям и "необозрим", най-добре е първо да систематизираш нещата под Д5 - нова инсталация на делфи, слагаш само необходимите компоненти - в най-лошия случей ще ти отнеме ден-два.
Естествено, на друг компютър - старото делфи да си стои :)
Става дума за проект, който би си заслужавал :), за който един (нов) компютър повече не е проблем :)

Тема Re: Да не искаш да кажеш, че имаш компоненти без снови [re: NikB]  
Автор vido (минаващ)
Публикувано18.03.08 15:41

До колкото си спомням, Д8 е първото .Nет Делфи (и май последното със старата номерация). Не е Д2005. Продаваше се заедно с дискове на Д7 за Win32 приложения. Така че няма да може да се премине на Д8 лесно. Но варианта с Д7 е добър. Преди 2 дена си инсталирах Д2007 за Win32 от любопитство. На пръв поглед нещата са същите. Има ги и повечето от стандартните компоненти. Не видях например Quick Report, ама то и в Д7 трябва да го добавиш допълнително, но поне го има в инсталацията. Има някой нови пропъртита на класовете като Application.MainFormOnTaskbar за което не намерих нищо в хелпа, ама едва ли е фатално. Като цяло не виждам особен смисъл от използването на по- ново от Д7. Нали кода е 99% същия. Каква е ползата? Освен това при мен Д2007 е по- тромаво. Виж ако беше 64 битово щеше поне да е нещо по- различно, ама тогава щеше да има проблеми със съвместимостта на типовете.

Редактирано от vido на 18.03.08 15:43.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.