Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:16 12.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Delphi
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема MySQL или Firebird ?нови  
Авторotoboto (Нерегистриран)
Публикувано11.10.07 22:33

Коя база е по добра за десктоп приложение за работа в мрежа и еветуално отдалечен доступ без синхрозация в реално време

Тема Определено Firebirdнови [re: otoboto]  
Автор andrew_nikoloff (bugbuster)
Публикувано12.10.07 13:09

MySQL е недоразумение на природата

(лично мнение)

Тема Postgreнови [re: otoboto]  
АвторЙopдaн (Нерегистриран)
Публикувано12.10.07 16:48

MySQL НЕ Е безплатен за комерсиални десктоп приложения, нищо че е open source. Пък и сега си сменят storege engine, след като Oracle купиха InnoDB.

А иначе за мен най-голямото недоразумение е безплатния MS SQL.

Тема Корекциянови [re: Йopдaн]  
АвторXex (Нерегистриран)
Публикувано15.10.07 20:20

И аз не съм фен на MySQL, но все пак да направя корекция.

MySQL Е безплатен за комерсиални десктоп приложения, ако накараш клиентите сами да си го инсталират. Т.е. ако продаваш счетоводен софтуер, даваш на клиентите приложението си, и им казваш - трябва да си инсталирате MySQL. Което е криво.

И самият MySQL има няколко версии, с най-различни енджини, на всяка от които им липсва нещо. Голям батак си е според мен.

Тема Re: MySQL или Firebird ?нови [re: otoboto]  
Авторeмил (Нерегистриран)
Публикувано16.10.07 17:45

Която знаеш по-добре.

Тема Определено не трябва таканови [re: eмил]  
Публикувано16.10.07 18:14

Защото в такъв случай всички щяхме да ползваме dBase и разни други такива

Нова база се учи за нула време. Много по-важно е да се избере подходяща, а не позната база.

Тема Re: Определено не трябва таканови [re: andrew_nikoloff]  
Автор Beco__ (Boogie chillun)
Публикувано16.10.07 19:41

Абе някой може ли да посочи КОНКРЕТНИ причини поради които не харесва MySQL? Правил съм няколко неща с нея с Буилдера и уеб приложения с БД и MySQL-а се е държала, така както съм очаквал. ДА не говорим, че LAMP (Линукс, Апачи, MySQL, PHP) е класика. Е, в моят моят предпочитан вариант е малко по-друг, но мисълта ми е, че Уеб сървър с MySQL е много често срещан вариант.

Тема Моженови [re: Beco__]  
Публикувано16.10.07 20:42

Разбира се, че може.
Естествено всяка база данни си има област на приложение, за която е по-подходяща, отколкото други такива, за които не е оптималното решение. Често това е доста разтегливо понятие и това поражда спорове. Да вземем за пример посочения от теб LAMP - за какво е подходящо да се ползва? За уеб форум? Перфектно! Особено, ако не разполагаш със собствен хостинг и трябва да ползваш широко разпространеите услуги, т.е. LAMP

Но дали е подходящо решение да ползваш MySQL за Windows desktop приложение с голям обхват и относително голяма сложност, като ERP например. В такива ситуации голяма част от бизнес логиката на приложението може да се намира в самата база. А както предполагам знаеш - MySQL до скоро изобщо нямаше възможност за това. А на следващите версии, след като добавиха поддръжка за тригери и съхранени процедури, пък им се носи славата, че производителността им е паднала драстично в сравнение с предишните. За това не мога да ти дам конкретни цифри, но това е факт.
Другото от което MySQL страда е неговият SQL диалект. Всеки, който е малко повечко запознат може да каже, че това не е точно SQL стандартът - някои неща не се поддържат (вложени заявки например. Или в някоя от последните версии вече го може?), други неща мога да ги определя като "странни". ИСкам да кажа, че MySQL като SQL синтаксис е доста по-различна от останалите бази и това е във вреда на разработчиците. Другата голяма вреда за разработчиците е тоталната липса на качествени инструменти за администрация и за работа с базата (тук поне 4-5 върли фенове на оупън сорса трябва да са се задавили и да обмислят разгневени отговори на постинга ми ). Сега ще кажете "Какво по-добро от phpMyAdmin?". Добре де, а какво му е доброто? Единственото му предимство е, че е уеб базиран и върши работа в честите случаи за уеб хостинга, когато нямаш никакъв друг достъп до базата. Ами да попитам аз - виждали ли сте IB Expert? Ето това е добър инструмент за администрация на база. MySqlAdmin ще го стигне IB Expert-а, когато на Митко Миташки татко му му купи колело Други тулове? MySQL Administrator? Трябва да си мазохист за да работиш с него (разбирай, че смятам "писачите" му за садисти). И още около хиляда сто тридесет и два оупън сорс тула в различни стадии - от версия 0.1 до версия 0.9.1.5 - повечето недовършени и бъгави
Друг проблем е липсата на качествен енджин (след като Oracle придобиха InnoDB). Нима едно сериозно приложение би могло да бъде реализирано, ако базата данни под него не поддържа транзакции? Трудна работа. Те затова и взеха Jim Starkey, че да им направи един енджин, дето да става за нещо От къде на къде да не мога да имам две колони в една таблица със стойност по подразбиране текущото време?! (Не че на някой би му потрябвало - аз знам само за един такъв случай) но е интересно като подход И разни други такива "екстри". Ако някой го интересуват подробности - е една моя любима страничка
Много се разводних, за което се извинявам. На няколко пъти си мислех да се откажа и да не го пускам тоя пост, ама много се паля на тая тема. Предния път се сдържах, когато Йордан се изказа компетентно за "безплатния MS SQL"... Да, той е голямо менте. Те затова го рекламират, като една от най-добрите бази в света, белким някой се върже и да го ползва.
Както си личи от казаното от мен - да, аз съм доста категоричен по въпроса. MySQL си има своето тясно приложение (по моето мнение това е идеалната базичка да си направи човек брояч на посещенията на уеб сайта си), но когато се опре до големи десктоп Windows приложения - е просто не е за MySQL тая работа...
Голям спор ще падне сега...

Тема :-) Браво Andrew браво Nikoloffнови [re: andrew_nikoloff]  
Автор otoboto (непознат )
Публикувано17.10.07 03:39

Евала за поста , аз надали бих имал нерви да напиша толкоз дълъг някога

.
Мисля, че вече си избрах новата база данни към която да се насоча благодарение на теб , не че се доверявам сляпо просто везните се бяха наклонили към Firebird и очаквах едно малко побутване от човек като теб .
не че стария Paradox не върши работа ама защо да бутаме планината при Асан вместо да му покажем пътя към нея :-) .То днеска напишеш за някой някакво программче и то пък вземе че му потръгне и след месеци иска вече мрежа и ако не му мине данъчен пътя догодина вземи че отвори магазин и в друг град и като го домързи иска да си седи в офиса и да гледа от кой магазин по колко печели в реално време и други екстри ! Така че трябва да се работи с переспектива .

Само не си прав за туловете , гледам че фирмата EMS са пуснали tool за MySQL който наподобява IB Expert-a

А относно лицензите има ли някой в БГ на който да му пука и вземе че си купи базата ( естесвенно не стаава дума за фирми с 6-цифрен дневен оборот) - надали ?

Редактирано от otoboto на 17.10.07 03:54.

Тема За EMSнови [re: otoboto]  
Публикувано17.10.07 09:41

Трябва да си призная, че EMS SQL Manager-а за MySQL не съм го ползвал, т.е. ползвал съм му само Lite версията. Навремето (преди да открием IB Expert-а) ползвахме техния тул за InterBase и бая проблеми ни създаде, та от тогава съм ги отрекал като фирма

(доста съм краен в такива ситуации ;-)) Аз за късмет нямам чести сблъсаци с MySQL, но колегите тука на които им се налага (горкичките!) след като порядъчно попсуваха значително количество тулове, в края на краищата се спряха на MySQL-Front. Ама сега на сайта им пише това:
MySQL-Front has been discontinued since MySQL AB forced us to remove this program from the market.
Thanks a lot for all your help!
Your MySQL-Front Team
We hope the humanity will learn to work together instead of fighting another senseless...

Яко, нали

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.