Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 12:04 14.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Delphi
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Delph&PHPнови  
Автор delpx (новак)
Публикувано30.03.06 16:37

Здравейте.

Имам един малко странен въпрос. Възможно ли е Delphi и PHP да въвеждат информация в една и съща база данни например MySQL или InterBase. Целта е да има една база като част от таблиците в нея да могат да се отварят чрез приложение на Delphi а останалата част от таблиците да могат да се отварят и обработват в WEB интерфейс.

Благодаля.

Тема NP: Delph&PHPнови [re: delpx]  
АвторЙopдaн (Нерегистриран)
Публикувано30.03.06 18:27

Не виждам никакъв проблем дори едни и същи таблици да се отварят.

Тема Не виждам къде може да има проблемнови [re: delpx]  
АвторNikB (Нерегистриран)
Публикувано30.03.06 20:00

Не виждам къде може да има проблем.
Дори се надявам да направя нещо универсално, за да може Делфито през ХТТП и посредством РНР да пише в бази данни на не Win хостове.

А единственото странно във въпросът ти е, че не си си отговорил сам :)

Тема Re: Delph&PHPнови [re: delpx]  
Автор delpx (новак)
Публикувано31.03.06 11:54

Ами не знам как да въвеждам информация в MySQL чрез Delphi-то за InterBase , Delphito си има специални компоненти но за MySQL няма. За PHP пък въобще не знам как да му обясня да тъпче инфото в InterBase. Идеята е да се използва само едно от СУБД-тата но не знам кое ще е по одачния избор. Идеята е да се направи нещо като работна станция която ще се пише на Delphi и ще представлява нещо като малко по специфичен браузър. Всички настройки и организацията на потребителите на системата ще се пазят в СУБД (MySQL/InterBase). След това ще има сървърно приложение което също ще е писано на Delphi неговата основна роля ще е да дава графичен интерфейс за настройка на Apache сървър и интерфейс за организация на потребителите на системата. На web сървъра ще се качът приложения писани на PHP с който ще работят потребителите. Потребителите ще отварят чрез клиентската част php приложенията които ще са на сървъра но няма да могат да ги отварят чрез обикновенн браузър(това още не знам как може да стане но ще се измисли нещо:) Та цялата тази простотия мисля да ми е дипламната работа и ще съм благодрен на всеки който може да ме насочи към подходящи ресурси или даде някакви идеи за системат.

АвторИвaнчo (Нерегистриран)
Публикувано31.03.06 14:18

ООООООООООООООоооооооооо!
Ами така кажи - че е дипломна работа....
Виж, до сега, след 1Х години работа с бази данни, Делфи, веб сървъри, съм разбрал, че ВСИЧКО може.... Това като отговор на въпроса ти "Дали може".
А що се отнася до конкретната реализация, вземи прочети, разгледай разните нюз групи, примери и други такива "сламки"... Най-лесното е да ти го напише някой, но предполагам че си честолюбиво момче/момиче, и не щеш такива неща... Пък и най-добре се учи човек, като "копае" сам... Поне аз от това което са ми дали като готови решения - нищо не съм запомнил, но от това което сам съм открил като "топлата вода", го помня до сега...
Хайде дерзай, и дано да не съм те обидил....
Иначе нямаш шанс да те наема като програмист....

Тема Re: Delphi & PHPнови [re: delpx]  
АвторЙopдaн (Нерегистриран)
Публикувано31.03.06 15:35

Компоненти ZeosLib: http://sourceforge.net/projects/zeoslib/

За другото не ми е ясно какъв е РАЦИОНАЛНИЯ СМИСЪЛ.
По принцип:
* Lan: Delphi приложение
+ по тежкарски интерфейс
- трябва да се инсталира
- работи само в Lan

* Web: PHP
- по ограничен интерфейс
+ не се инсталира; може да работи на всеки браузър
+ работи в Web

Ама като става въпрос за дипломна, НЕ ТРЯБВА да се търсят рационални доводи, май.

Авторdelpx (Нерегистриран)
Публикувано31.03.06 16:54

Идеята ми е системата да е разделена на две части. Първата ще е изградена с делфи и тя ще работи за организацията на потребителите или по точно ще се грижи да workgroup-a ще се определят права на достъп за всеки потребител и за всяка база по отделно. Интерфеиса на делфи ще осигурява и личен органайзер за всеки потребител както и мейл клиент. Самата мейл система ако може въобще така да се нарече ще е нещо много просто. Всеки потребител ще има собствена база която ще му служи като пощенска кутия. Когато един потребител иска да изпрати мейл на друг потребител на системата той просто ще създаде нов запис в базата му. Така ще се изгради система за вътрешна кореспонденция между потребителите. PHP приложенията ще са това с което ще се зенимават самите потребители например може да има php приложение за управление на склад. Това което ми роди главата за мейл системата според вас може ли да стане. То е ясно че може но от гледн точка на сигурноста ??? Другото което не ми е много ясно е може ли да се изведът view-та от mysql в web. И последното нещо което много ме озадачава е какво ще стане ако имаме два или повече такива сървъри (Apache/PHP/MySQL) как може да става синхронизацията между тях.

Автор vido (новак)
Публикувано31.03.06 21:18

И двата варианта са възможни:
1.Interbase - за делфито знаеш и ти, а за PHP има функции специално за Interbасе. Виж в

.
2.MySQL - за PHP има функции за MySQL, а за Delphi можеш да използваш ADO или BDE и ODBC или някаква комбинация (ADO и ODBC). Възможностите са много. Не съм сигурен дали има компоненти за директна работа на Delphi с MySQL.

Тема Искам си... [re: delpx]  
Автор Koтapakът нa Шpьoдинrep (Bloody Furious)
Публикувано31.03.06 22:35

запетайките...

There are three determined states the cat could be in: Alive, Dead, and Bloody Furious.

Тема Запетайки, точки, нови редове и сървъринови [re: delpx]  
Автор NikB (любопитен)
Публикувано01.04.06 14:58

Запетайки, точки, нови редове и сървъри - това е рада на нещата, на които трябва да обърнеш внимание :)

Та за какво сървър приложение, писано на Делфи говориш?
Това не е сървър, а някакъв юнит за настройка на опциите на сървъра.

Значи искаш да направиш сървър под Уиндовс, а клиентите ти да могат да работят на всякаква ОС (защото ще се конектват към ВЕБ/РНР)
Ами това е обратно на практиката: повечето клиенти (поне за сега) са на М$, а повечето сървъри на 'nix.

Както и да е - дипломна работа - оправи си запетайките, точките и новите редове (поне за в бъдеще)!

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.