Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:54 04.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Delphi
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Мрежово програмиране на Delphi 5нови  
Автор Grabcho ()
Публикувано23.01.05 23:12

С един колега сме уж в една локална мрежа (BGMREJA), искаме да свържем компютрите за бърз обмен на файлове, ама не си виждаме компютрите в Network. Виждаме други work групи и други компютри, някои групи и компютри ги виждаме и двамата, ама не и нашите. Интересното е, че в игрите компютрите се откриват. От суппорта(поддръжката) и от други клубове не можаха да ми дадат смислено обяснение, нито работещо решение. Един приятел ми говори за някакви свичове, ама така или иначе, нищо не стана.
Сега, идеята ми е да напиша приложение, което да ползва мрежата за бърз трансфер на файлове. Единият компютър ще трябва да работи на Windows98, а другият - на Windows XP. Признавам си, досега не съм правил подобно нещо и мрежовото програмиране ми е още в мъгла. Ще съм ви благодарен за всякакъв вид съвети. Който иска, може да ми пише и на

Не съм много нахален, нали?

Тема Има много да се четенови [re: Grabcho]  
Автор NikB (любопитен)
Публикувано23.01.05 23:55

Напр. за членовете: във френския, членовете са отпред; в българския - ортзад; в турския - навсякъде (поне така се пее в една песен)

А за мрежите и файловете - има да четеш много, но като обзор на обзора:
1. Достъп с файлови операции (но машинитя трябва да се виждат, а ти още там си закъсал)
2. Работа със сокети
3. Работа с файлови и различни други готови сървъри
4. Писане на собствен специализиран сървър

Ако по-конкретно разкажеш за проблема - ще получиш и по-конкретни отговори.

ПП
И какво значе колега? Да не учите медицина?

Тема Re: Мрежово програмиране на Delphi 5нови [re: Grabcho]  
Автор AquilaX (познат)
Публикувано24.01.05 08:48

Не е за този форум но виждате ли се по IP адреси. Опитайте с \\ip_address. От дългото ми пребивавеане в студентски град знам че на netbios не може да се разчита да ти показва компютрите в мрежата .. особено при по-големи мрежи. WINS сървъра би трябвало да решава този проблем но и той се дъни.

AquilaX

умният знае кога да говори, мъдрият знае кога да мълчи

Авторr4ndOm (Нерегистриран)
Публикувано24.01.05 09:50

И какъв протокол използват игрите за да се "видят"?

Автор Hateras (чакащ)
Публикувано25.01.05 14:43

за мноо години

определено си закъсал с нещо което не е баш за тоя клуб, но да опитаме да потеглим, пък може и до програмиране да стигнем

първото което трябва да ни разкажеш е като как са нгласени connection-ите на двете машини

1. IP адреси - статични (заковани в настройките) /динамични (DHCP сървър ги раздава)
ако за статични опитай дали се ping-ват:
->command propt
->ping <IP на другото ПЦ>

ако са динамични - "виждането" става по име на PC-то през DNS-а на мрежата (нали така беше?!?)
пак се опитва ping:
->command prompt
->ping <име на другото PC>

ако ping-а не минава ще трябва още да разказваш за конфигурацията на LAN conection-a - Subnet Mask, Default Gateway, DNS...

btw, ако сте със статични IP-та и ping-а минава, но не се виждате през WinExplorer-a проблема може би е в DNS-а, и евентуално се решава с Hosts файл. Ако почнете да се виждате през explorer програмирането... малко става излишно

Am I evil?
Yes I am.

Тема Re: Мрежово програмиране на Delphi 5нови [re: Hateras]  
Автор mole. (новак)
Публикувано25.01.05 15:17

Ако мога и аз да се намеся - IP адресите могат да са реални и вътрешни(за съответния ISP)...Без значение дали са статично зададени или динамично (от DHCP сървър)...

Ако си в IP мрежа винаги имаш IP адрес.
Можеш да го разбереш кой е от дос промпт командата е ipconfig

Една отметка - пинг-а не върви ако е пуснат firewall-а на XP...(Т.е. ако на другата машина е пуснат firewall на XP - тя няма да ти отговори на пинга...)

...
Пиши повече детаили както казват хората...
Дай 2 скрииншот-а на ipconfig на 2те машини...и т.н.

Тема Re 1нови [re: mole.]  
Автор Grabcho ()
Публикувано25.01.05 23:05

Ще опитам да отговоря подред:

За членовете - става въпрос за българския правопис, а който иска, нека си мисли друго :) Апропо, френски съм учил като ученик преди 20 години.
Delphi(5) ми е само хоби. Прочел съм и разучавам тухличките на Марко Канту "Mastering Delphi". Все пак, нещата вървят по-бавно, поради липса на време.

Конкретно по въпроса:
За моята машина:

Dial-Up Networking
Connect using: Microsoft VPN Adapter
VPN Server: 192.168.112.1

Windows 98 IP Configuration
0 Ethernet adapter :
IP Address. . . . . . . . . : 10.10.3.136
Subnet Mask . . . . . . . . : 255.0.0.0
Default Gateway . . . . . . : 10.10.3.136

1 Ethernet adapter :
IP Address. . . . . . . . . : 0.0.0.0
Subnet Mask . . . . . . . . : 0.0.0.0
Default Gateway . . . . . . :

2 Ethernet adapter :
IP Address. . . . . . . . . : 192.168.114.168
Subnet Mask . . . . . . . . : 255.255.240.0
Default Gateway . . . . . . :

За колегата от работата, който е съвсем начинаещ с компютрите: Windows ХР, guest account - On, и спирам до тук.

При първа възможност ще пробвам пинговете и ще дам повече инфо и за другата машина.
Игрите, които пробвахме използват IPX/SPX protocol.

Автор PecheniaМодератор (нема лабаво ;-)
Публикувано26.01.05 18:47

Примерна програма има на
http://www.codenet.ru/progr/delphi/stat/sendf.php
Що се отнася до мрежовите настройки, темата е ужасно обширна и тук просто не може да се даде лесен отговор
Разбира се, ако има голям ентусиазъм могат да се дадат най-общо следните насочващи правила:
- компютрите трябва да имат инсталиран TCP/IP протокол и да са вързани в една мрежа
- за начало е добре да се сложат да работят в workgroup, не през domain
- за връзката трябва да се избере свободен порт - т.е. такъв който не се ползва от друго приложение. ползвайте "netstat -an" от промпта за да видите на кои портове имате слушалки
- самия порт трябва да се освободи - ако се ползва firewall трябва да се укаже порта (или съответно програмата за трансфера която го ползва) да не се блокира
- необходимо е машините да могат да се видят с "ping", защо точно, е друга (дълга) тема
В общия случай дистанционно мрежата няма да може да се настрои - има прекалено много проблеми които може да са възникнали и да не могат да се видят дистанционно.
Успех!

чети и дишай по-леко

Тема Re: Мрежово програмиране на Delphi 5нови [re: Pechenia]  
АвторГpaбчo (Нерегистриран)
Публикувано26.01.05 20:54

Благодаря, Печения, ще я пробвам.

Тема Re: Мрежово програмиране на Delphi 5нови [re: Hateras]  
Автор Grabcho ()
Публикувано27.01.05 00:20

Приятелю Hateras, PING-ът минава, адресите са статични, но не се виждаме през Windows Explorer-а. Какво за Host файла? Къде се намира и какво да правя с него?
Аз пробвах демо програмата "Chat" от DELPHI5-Demos-Internet-Chat и тя работи. Ама каква скорост ще ми даде ако я преправя за файлове? (като имам време..)

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.