|
Тема
|
Ниво на достъп до Базата данни
|
|
Автор |
ist (I love C++) |
Публикувано | 20.09.03 20:15 |
|
Ако някой е правилил подобна програма нека каже как става работата.
Например много служители работят с една база данни но имат различно ниво на достъп до данните.Как се организират по принцип нещата?
Има ли литература в net-a за това?
| |
Тема
|
Re: Ниво на достъп до Базата данни
[re: ist]
|
|
Автор | mf2hd (Нерегистриран) |
Публикувано | 21.09.03 14:52 |
|
S koq DB po-to4no ???
| |
|
На ниво база данни ли искаш да ги ограничиш или на ниво приложение?
| |
Тема
|
|
|
Автор |
PhantomAS (няма) |
Публикувано | 21.09.03 20:17 |
|
Допълвайки въпросите на останалите - ще кажа, че явно не си дал достатъчно инфо за това което искаш да направиш. Все пак ето моето мнение по въпроса - за изграждането на подобни "пречки" е най-добре да се ползва подход <> от директните ограничения в БД - то за достъп и права върху таблици. Този подход (не вързан с БД то) ми се струва по гъвкъв, а и по-лесен за менажиране (от гледна точка, че ти ще си реализираш нещата).
Все пак ако приложението ти е специфично ориентирано и основно работи с БД - можеш да си ползваш ролите в БД - трябва обаче да си предвидиш модул за менажирането на това - а за различните БД това е различно- реално поглед имам повече върху IB - за това си мисля, че другия подход е по-добър.
Мога да ти предложа и няколко връзки - ако решиш да си правиш експерименти - има няколко (платени ;-) ) компонента за това. По добре разжгледай преди да решиш какво точно трябва да правиш.
---
Е т'ва е живот!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
SDR (TaskMaster) |
Публикувано | 22.09.03 00:42 |
|
Mnogo mi e interesno mojesh li da naprawish formalno opisanie na zadachata w stil:
1. Potrebitelq ...
2. ako
3. w protiwen cluchaj se
....
kato naprawish towa i problema e 80% reshen bez znachenie kawa e zadachata :)
------------------------------
I got a COMPILER, and I'm not afraid to use it!
| |
Тема
|
[re: SDR]
|
|
Автор |
z_free (людоед) |
Публикувано | 22.09.03 21:01 |
|
Хубаво звучи да ограничаваш на ниво приложение, обаче тогава данните са незащитени за други приложения.......
-------------
Special killer double trouble triple extra nicotine monster!
| |
Тема
|
[re: andrew_nikoloff]
|
|
Автор |
ist (I love C++) |
Публикувано | 23.09.03 19:09 |
|
На първо време на ниво приложение но ще ми е интересно да науча и двата подхода.
| |
|
На ниво приложение можеш и сам да си измислиш как ще ги ограничаваш - най-лесно е като се логне някой да му забраниш разни менюта да кажем. Ама трябва да внимаваш дали не може нещо да се извика от някой друг прозорец и т.н. Или пък можеш в конструктора на формите да проверяваш дали юзера има права за нея и какви и т.н. Абе варианти много...
Ако те интересува да си защитаваш данните на ниво база това става като за задават права за SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE и REFERENCE на потребителите за всяка таблица, вю, процедура и т.н. и дори за отделните колони в тях. Ако имаш много потребители които имат сходни права можеш да използваш роли. Правата се раздават на някаква твоя роля, а потребителите когато се логват в базата освен име и парола задават и ролята. Виж GRANT и CREATE ROLE в някой хелп за SQL.
| |
|
|
|
|