|
Тема
|
8 ма партия
|
|
Автор | бeзимeнeн (Нерегистриран) |
Публикувано | 05.10.06 21:26 |
|
Всички коментатори казват, че най-важния ход на Топалов е бил 15, а според мен лаика 41. Вие какво мислите?
| |
|
Това е малко сложно. За мен лично превратният момент беше, когато реши да пази конете дори и губейки по-силни фигури. Кой ход е това - ами не знам кога го е решил...
Аз лично вчера до към 25-тия ход му се ядосвах - ами честно казано това не беше Веско.
И в случай че някой се зачуди -- аз съм фен на коне в края на играта. Поради ред причини.
Понякога съм толкова добра,
че цялата изтръпвам и боли ме...
| |
Тема
|
Re: 8 ма партия
[re: бeзимeнeн]
|
|
Автор | chessmaster (Нерегистриран) |
Публикувано | 06.10.06 21:47 |
|
Razbira se 15 hod e po vajen ot 41. Ocenka na Fritz belite imaha preimusthestvo 0.1 na 14 hod no sled toja veche e za chernie na 15 e -0.3 t.e igrata se oburna za chernite. T.e veche na 40 hod chernite imaha preimusthestvo -1.1 koeto obiknoveno e dostatuchno za pobeda pri posledovatelna igra putistha mnogo. Na 41 hod -2.7 e nai silnija s koito partijata na praktika svurshva. Taka che tova e objasnenieto.
| |
Тема
|
41 ход на белите
[re: chessmaster]
|
|
Автор | бeзимeнeн (Нерегистриран) |
Публикувано | 07.10.06 00:44 |
|
Не смятате ли, че ако Крамник беше играл вместо Ц:г3, е4 би имал повече шансове за реми?
" Планът " е да се разменят 2 от пешките на царския фланг, а след това тези на дамския. Тогава реализацията на черните би била по неясна...
А може и да не съм прав?
| |
|
Ако си и разбираш коментара....
Сметнала някаква програма, значи това е светата истина? Ми щом казваш
| |
|
тия компютърни коментари са много досадни,наистина. Сякаш всички са длъжни да знаят какво е фриц-миц, коефиценти и такива глупости. И за какво да коментираш без да разбираш от шах и без да се учиш дори ?
| |
|
Мдам.
Аз знам какво е фриц, знам и за какво става дума в коментара. Само че... реално има ли смисъл - ако човек разбира какво казва ще го каже по друг начин. Лично мнение де... Който се интересува от коефициенти ги знае... и знае как да ги тълкува. И най-вероятно си ги следи тия неща... Ама останалите?
| |
|
... да разбираш, за да коментираш. Ако пуснеш програмата да играе, като мисли по ... минута или две на ход, замениш "Фриц дава коефициент" с това което програмата е изиграла на съответните места ще се получи коментар - слънце. А е нужно само да знаеш да местиш фигурите и да четеш и пишеш ходовете ...
Но да се позовеш на компютър звучи къде по-авторитетно ... в хиляди други области на живота, пред хиляди типове аудитория. Някак си звучи неоспоримо ... За съжаление на аудиторията и за щастие на ИТ бизнеса
| |
|
|
|
|